Dubai is een fantastische, moderne stad waarin de ene wolkenkrabber nog spectaculairder is dan de andere. Het wordt gekenmerkt door de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Door eilanden die vanuit het niks zijn gemaakt in de zee. En door een luxe leven op vijfsterrenniveau. Dat alles bij elkaar opgeteld maakt Dubai niet echt tot een top of mind outdoorbestemming. Maar is dat terecht? Want Dubai is niet alleen een stad. Het is een emiraat. Dus kun je in het emiraat Dubai ook outdooractiviteiten doen? Dat zochten wij voor je uit.
Dubai, van not naar hot in 50 jaar tijd
Dubai is een van de zeven emiraten die sinds 2 december 1971 samen de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vormen, gelegen aan de Perzische Golf. Sinds de jaren ’90 heeft de stad Dubai een enorme vlucht genomen. Met als gevolg dat Dubai tegenwoordig bekendstaat om zijn indrukwekkende skyline, luxe levensstijl en extravagante projecten. Je verwacht misschien dat dat mogelijk is gemaakt door het oppompen van olie, maar dat is niet zo. Abu Dhabi is het emiraat met de olie. Dubai dankt zijn inkomsten voornamelijk aan de toerisme en de financiële sector, die ontzettend groot is in de stad.
Meer dan een stad
Maar Dubai is dus meer dan alleen een stad. Het is een emiraat, een regio. Het bestond lange tijd uit droge, onvruchtbare woestijn. Er leefden een aantal bedoeïenen, die van plek naar plek trokken, totdat ze in 1853 besloten om bij ‘The Creek’ te blijven om zich te vestigen. Tegenwoordig beslaat de stad bijna 95% van het emiraat. De overige 5% van het emiraat bestaat nog steeds voornamelijk uit woestijn. Daarnaast vind je er ook de uitlopers van het Hajar-gebergte. Een stukje natuur dus. Maar is het natuur waar je terecht kunt voor outdooractiviteiten?
5x outdooractiviteiten in Dubai
Laten we voorop stellen dat het niet voor niets is dat er tot redelijk recent niemand leefde in Dubai. De temperaturen kunnen er zo bizar hoog oplopen dat het niet te doen is om dan buiten te zijn. In de zomermaanden is Dubai dus een no go op het gebied van outdooractiviteiten. Je kunt er dan wel skiën of zwemmen, maar dat doe je dan binnen, in een kunstmatig gekoelde omgeving. Het beste is het dus om in de maanden oktober t/m april naar Dubai af te reizen. De temperaturen liggen dan tussen de 25-35 graden ongeveer en dat is prima op buiten op avontuur te gaan. We zetten vijf toffe outdooractiviteiten in Dubai voor je op een rij:
1. Hiken in Hatta
Hiking trails in Dubai? Jazeker! Dubai pakt nog net een stukje mee van het Hajar-gebergte dat van noord naar zuid door de Emiraten en Oman loopt. Ondanks dat het Dubai-deel meer de hoogte van heuvels heeft, kun je er toffe hikes maken. Reis daarvoor naar het plaatje Hatta, op zo’n twee uur rijden van Dubai stad. Wat je kunt verwachten is veel stenen, rotsen en zo’n 40 kilometer aan bewegwijzerde hiking trails. Met een trail map is het heel makkelijk om zelf op avontuur te gaan. Je kunt ook een gids boeken bij Hatta Wadi Hub, zoals wij zelf deden. Hoe dat beviel, lees je in dit artikel over hiken in Hatta.
Hatta Wadi Hub is sowieso the place to be als je op zoekt bent naar leuke activiteiten. Je kunt er mountainbiken, paardrijden, paragliden, boogschieten, wandklimmen en nog veel meer.
2. Kajakken op de Hatta Dam
In de buurt van Hatta Wadi Hub vind je de Hatta Dam. Dat is een gigantische dam in de bergen, die een belangrijke functie heeft als watervoorziening voor de regio. Daarnaast is het een toeristische bestemming waar je onder andere kunt kajakken. Op het azuurblauwe water kun je heel wat uurtjes vertoeven terwijl je geniet van de zon op je gezicht en de bergen om je heen. Een tip uit eigen ervaring is om het te combineren met een hike. Kun je in de ochtend een mooie wandeling maken en in de middag een potje peddelen op het water.
3. Kamperen in de woestijn
Camping, no glamping. Zo omschrijft Sand Sherpa zichzelf. En dat is het ook. Kamperen dus. Maar toch niet zomaar kamperen. Je gaat namelijk op pad in de woestijn met een grote offroad wagen, en overnacht vervolgens in een speciale trailer met daktent. Sand Sherpa Camp is gelegen in het 225 vierkante kilometer grote Dubai Desert Conservation Reserve. Kamperen doe je tussen de zandduinen, onder beschutting van de bomen. Tijdens de rit naar je kampeerplek krijg je uitleg over de bijzonder plek waar je bent. Na zonsondergang kun je met een gids dierensporen zoeken en misschien zelfs wat schorpioenen spotten.
4. Sterrenkijken bij Sonara
Ook gelegen in het Dubai Desert Conservation Reserve is Sonara Camp. Waar je bij Sand Sherpa meer back to basic gaat, biedt Sonara juist het tegenovergestelde. Verwacht hier een luxueuze woestijnervaring. Tijdens de zonsondergang kun je een paar activiteiten doen, zoals sandboarden, boogschieten en schommelen. Daarna volgt een goedverzorgde driegangen dinnershow. Wil je echt uitpakken, dan kun je overnachten in een Nest. Daarbij nestel je je letterlijk in de woestijn, maar dan op een wel heel speciale manier.
(Tekst gaat verder onder afbeeldingen)
Onze grootste tip hierbij is om een stargazing experience te boeken bij Ryan Mahfouz, zoon van de eigenaresse. Vol enthousiasme en op toegankelijke wijze deelt hij al zijn kennis over het sterrenstelsel, terwijl je door een telescoop het universum afspeurt. Gegarandeerd dat je daarna heerlijk droomt over galaxies, super nova’s, nebula’s en allerlei (vallende) sterren.
5. Suppen bij de Palm
Wie kent ze niet, de Palm eilanden? Een stukje Nederlandse bijdrage in Dubai. Een kustlijn van eilanden in de vorm van palmbomen, gemaakt door een gespecialiseerd baggerbedrijf uit ons eigen land. Op Palm Jumeirah vind je de bekende Atlantis hotels, waarvan Atlantis The Royal vooral hoge ogen gooide met Beyoncé als openingsact. Naast volop luxe hotels, staan er ook volop woonhuizen en villa’s op het eiland. Het leuke is dat door de vele palmbladeren, de kustlijn van Dubai aanzienlijk groter is geworden. Daarmee zijn er dus ook volop mogelijkheden bijgekomen om te genieten van de zee. Een van de manieren om dat te doen is door te suppen. Kun je meteen het palmeiland van een andere kant bekijken.
Over het Palmeiland vanaf een ander perspectief kijken gesproken. Vanaf The View heb je een mooi uitzicht op de eilanden en de kustlijn van Dubai. Vooral bij zonsondergang is dit een aanrader.
Wat is er zo speciaal aan Dubai?
Bigger, better, faster, higher. In Dubai doen ze alles met net een stapje extra. Daardoor slepen ze het ene wereldrecord na het andere in de wacht. Dat is leuk natuurlijk, als je daar iets om geeft. Wat wij persoonlijk vooral speciaal vinden aan Dubai (en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten), zijn de mensen die er wonen en werken. De Emiraten zijn een relatief nieuw land, waarvan maar een goede tien procent tot de oorspronkelijke inwoners behoort. De rest komt uit India, Pakistan, Egypte, maar ook uit China, Afrika en zelfs volop uit Europa. Daardoor is het een grote mix van culturen en religies. Dat is zeker niet altijd een succesformule, maar in de Emiraten werkt het bijzonder goed. Iedereen is welkom en dat voel je.
Is Dubai een aanrader als outdoorbestemming?
Eerlijk is eerlijk. Wil je echt op outdoorvakantie, dan kun je beter naar de Alpen gaan. Daar heb je gewoonweg veel meer ruimte en keuze als het om natuur en het buitenleven gaat. Wil je een toffe stedentrip maken en daarbij het stadse leven afwisselen met outdooractiviteiten, dan zit je in Dubai prima. Zeker als je langer dan een weekend naar Dubai gaat, of als het niet je eerste bezoek aan de stad is, is het echt een toegevoegde waarde om actieve dingen te doen in en om de stad. Op die manier leer je Dubai van een hele andere, ook toffe kant kennen.
FAQ
Dubai is zeker meer dan een skyline vol wolkenkrabbers. Aan de oevers van ‘The Creek’ vind je oude wijken, zoals Al Fahidi. De oorspronkelijke gebouwen, gemaakt van koraal, zijn er teruggebracht in oude staat. Een leuke plek voor een typisch Arabische lunch is het (populaire) Arabian Tea House. Volg je vanuit Al Fahidi de oevers van The Creek, dan kom je uit in Al Seef. Dit is een nieuwbouwwijk, maar dan volledig in oude stijl gemaakt. Je ziet nauwelijks verschil. Een moderne plek om het historische Dubai te ervaren tijdens comfortabele overnachtingen is het Al Seef Heritage Hotel.
In de wijk Bur Dubai vind je de Indische gemeenschap, inclusief een uitgebreide souk. Vanaf deze wijk kun je een Abra boot nemen naar de overkant van The Creek, naar de wijk Deira. De oversteek kost je 1 Dirham, cash te betalen in de boot. Voor 60 Dirham kun je ook een half uurtje rondvaren op een rondvaart-Abra. In Deira wil je de souks bezoeken voor de lekkerste specerijen en gouden sieraden.
Alle bovenstaande elementen combineren? Via GetYourGuide kun je een goede tour boeken.
Als je outdooractiviteiten wilt doen in Dubai, dan is het aan te raden om tussen oktober en april te gaan. Het is dan nog steeds lekker warm, maar niet té warm. Tussen mei en september gaan de temperaturen door het dak en is het niet verstandig om the outdoors in te gaan. Voordeel van die periode is wel dat het een stuk minder druk is in de stad en de prijzen daardoor een stuk lager liggen.
In 6 a 7 uur vlieg je met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Dubai. Zowel KLM als Emirates zijn goede vliegtuigmaatschappijen. Wil je vooral de goedkoopste vlucht, check dan Skyscanner.
In de zomer loopt Dubai 2 uur voor op Nederland. Tijdens onze wintertijd is dat 3 uur.
Het is relatief makkelijk en veilig om auto te rijden in Dubai. Dubai heeft namelijk een van de beste infrastructuren ter wereld. Maar het blijft een metropool, waar je de wegen deelt met veel andere weggebruikers. Houd dus rekening met drukte en files, vooral tijdens de spits. Wij raden aan om een auto te huren bij SunnyCars. Dan weet je zeker dat niet voor verborgen extra kosten komt te staan.
Dubai is zeker niet goedkoop. Toch kun je het zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn volop luxueuze hotels en restaurants te vinden. Maar tegenwoordig zijn er ook meer budgetvriendelijke opties te vinden, zowel wat betreft eten&drinken als overnachtingen. Daarnaast zijn de supermarkten en het openbaar vervoer heel toegankelijk. En doordat de olieprijzen niet zo hoog zijn, kun je ook vrij goedkoop met de taxi reizen. Er wordt in Dubai (en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten) betaald met de dirham (AED). Deel de AED-prijs door 4, dan zit je ongeveer op de europrijs.
Tip: elke winter en zomer kun je met je Emirates boarding pass korting krijgen bij veel restaurants, activiteiten, etc. in Dubai.
Ja! Dubai en ook de andere Verenigde Arabische Emiraten zijn erg veilig. Volgens de locals komt dit doordat niemand de straffen van de overheid wil riskeren. Overal is volop toezicht. Bega je een misstap, dan word je zonder pardon flink beboet en eventueel zelfs het land uit gezet.
Jazeker. Dubai is heel veilig en vrouwen worden er met net zoveel respect behandeld als mannen. Het is en blijft wel een Arabische bestemming, dus als je zelf ook respectvol wilt overkomen, zorg er dan voor dat je kleding draagt die je schouders, borsten, buik, bovenbenen en knieën bedekken. Aan het zwembad of op het strand mag je wel gewoon badkleding dragen, maar zorg voor bedekking zodra je vervolgens in een beachclub o.i.d. een hapje gaat eten.
Er zijn trouwens speciale vrouwen-taxi’s in de stad. Die herken je aan het roze dak. Ook in het OV zijn er compartimenten speciaal voor vrouwen.
In heel de Verenigde Arabische Emiraten kun je niet (video)bellen via Whatsapp. Deze functies in de app worden geblokkeerd door de autoriteiten. Je kunt wel gewoon berichten sturen, bijvoorbeeld als je op Wifi zit. Wil je toch (video)bellen? Koop dan een e-sim, zodat je het normale netwerk kunt gebruiken.