Credits: Studio4 - iStock

Deze duikbrillen zorgen voor een heldere, comfortabele duikervaring

door

Wat is het toch heerlijk als het zonnetje schijnt, de temperaturen aangenaam zijn en je de vrijheid hebt om een plons in het water te nemen. Lekker spelen, fanatiek een baantje trekken of juist van de onderwaterwereld genieten. In alle gevallen, maar vooral bij het laatste, is een goede duikbril wel handig. Kun je onderwater van alles in je opnemen, zonder dat je de hele tijd met je ogen hoeft te knijpen. Maar hoe vind je het beste exemplaar tussen alle duikbrillen die worden aangeboden? Wij helpen je hier graag bij.

Vrouw met duikbril op.
Credits: Polina Kuzovkova – Unsplash

Hoe kies je de beste uit alle verschillende duikbrillen?

Er zijn heel veel verschillende soorten duikbrillen. Ze verschillen in maten, kleuren, prijsklassen en ga zo maar door. Hierdoor is ook geen enkele duikbril de beste. Het ligt aan jouw voorkeuren welke voor jou specifiek het beste is. Er zijn dan ook een aantal dingen waar je op kunt letten wanneer je er eentje aan wil schaffen.

De criteria voor een goede duikbril

Een goede duikbril moet aan een aantal criteria voldoen. Allereerst is het belangrijk dat de lens van veiligheidsglas gemaakt is, ook wel tempered glass genoemd. Wil je dat de bril comfortabel zit? Zorg er dan voor dat hij een siliconen gelaatsstuk heeft. Dit is het rubber dat rondom je hoofd en neus zit. Het neusstuk is sowieso ook een belangrijk onderdeel van een goede duikbril. Verder is een flexibele, zachte hoofdband een pré.

Let bij de aanschaf van een duikbril op de stevigheid van zowel de gespen als het frame, want je wil natuurlijk niet dat deze snel breken. Wanneer het glas te ver van je ogen afstaat, wordt je gezichtsveld verkleind. Dit wil je voorkomen, dus zorg ervoor dat de glazen op een goede afstand van je ogen staan. Voor de mensen die een bril dragen is het ook mogelijk om een duikbril op sterkte aan te schaffen. Zo hoef je niet met zowel een gewone bril als een duikbril het water in.

Meisje in een zwembad met een duikbril op.
Credits: Melinda Martin – Unsplash

Hoe pas je een duikbril?

Wanneer je een duikbril koopt, wil je natuurlijk wel dat hij lekker zit. Met onderstaand stappenplan pas je eenvoudig een duikbril, en weet je meteen of hij comfortabel zit of niet.

  • Stap 1. Zet de bril op, zonder dat je de band om je hoofd doet.
  • Stap 2. Druk met allebei je handen de bril stevig tegen je gezicht aan. Doe dit terwijl je je adem inhoudt.
  • Stap 3. Kijk of de onderkant van het gelaatsstuk boven je lip zit. Wanneer dit niet zo is, gaat de bril lekken en dat wil je natuurlijk voorkomen.
  • Stap 4. Adem rustig in door je neus en houd even je adem in.

Wanneer de bril na de vierde stap als een soort zuignap blijft plakken, heb je de goede maat gekozen. Het is niet de bedoeling dat je hier krachtig voor moet inademen, want dan is de pasvorm niet goed. Valt de bril af? Dan is de maat niet goed en komt er lucht in de bril, waardoor er tijdens een duik dus ook water in kan komen.

  • Stap 5. Draai je hoofd heen en weer en trek een paar keer zachtjes aan de bril. Duw daarnaast ook een paar keer tegen beide zijkanten. Blijft hij goed zitten en knelt hij niet? Dan heb je een pasvorm gevonden die bij de vorm van je hoofd past.
  • Stap 6. Doe nu ook de band om je hoofd. Plaats deze op je achterhoofd aan de bovenkant. De band moet boven je oren lopen. Heb je een bril met een gespleten hoofdband? Dan betekent dat dat er zowel boven als onder de bovenkant van je achterhoofd een band loopt. Gebruik de band niet om de bril strakker of losser te doen. Hij is echt alleen bedoeld om de bril goed op je hoofd te laten zitten.

Als de bril na het aanbrengen van de band nog steeds goed zit, heb je een duikbril gevonden die bij je past.

Vrouw onder water.
Credits: Bicho_raro – iStock

Een aantal hele goede finds op een rijtje

Om je alvast op weg te helpen bij het maken van een keuze, hebben wij een aantal hele goede duikbrillen op een rijtje gezet.

#1 Het Opera Masker van Mares

Het Opera Masker van Mares is een professionele duikbril die je ook kunt gebruiken tijdens het recreatief duiken op vakantie. De bril is robuust en heeft een duurzame constructie. De lenzen van de bril zijn gemaakt van glas en de band van siliconen, waardoor hij comfortabel zit. De duikbril komt met een beschermdoosje, zodat je hem eenvoudig mee op reis kunt nemen. Al met al is deze bril van goede kwaliteit en zeer handig in gebruik.

Het Opera Masker van Mares.

#2 De Duikbril 100 Comfort van Subea

De Duikbril 100 Comfort van Subea is een perfecte bril voor onervaren duikers. Naast het feit dat hij alles heeft wat van een goede duikbril wordt verwacht, is hij ook nog eens zeer betaalbaar. De bril is comfortabel, stevig en de glazen zijn gehard en krasbestendig. Om ervoor te zorgen dat je met de bril gemakkelijker onder water kunt gaan, heeft hij een klein intern volume. Een ander voordeel van deze bril is dat hij in verschillende kleuren komt. Je kunt kiezen uit een saffierblauw, turquoisegroen en zwart met rood design.

De Duikbril 100 Comfort van Subea, één van de beste duikbrillen.

#3 De Panama duikbril van Atlantis

De Panama Duikbril van Atlantis is fantastisch voor op reis. Dit komt mede door het frameloze design met een zeer laag gewicht en een laag volume. Het gelaatstuk is gemaakt van siliconen, waardoor hij comfortabel op je gezicht zit. Daarnaast zorgt het voor een goede pasvorm. De bril heeft één lens die gemaakt is van veiligheidsglas. De gesp is flexibel waardoor hij zich eenvoudig aanpast aan de vorm van je hoofd. Door het beschermdoosje wat je erbij krijgt, kun je de bril daarnaast ook nog eens eenvoudig meenemen tijdens jouw reis.

De Panama duikbril van Atlantis.

#4 De SCD 100 van Subea

Met de SCD 100 van Subea kun je comfortabel diepzeeduiken. Hij is perfect voor onervaren diepzeeduikers, aangezien het speciale zones heeft bij de slapen en het voorhoofd. Hiermee kun je je vingers meteen op de juiste plaats zetten, waardoor je eenvoudig water uit de bril kunt halen terwijl je onder water zit. De rand van de bril zit verder van het gezicht, waardoor tijdens het dalen de drukschommelingen beter worden opgevangen.

De bril bevat gehard glas dat goed bestand is tegen krassen en bij het breken in hele kleine stukjes uit elkaar valt, zodat eventuele ernstige verwondingen worden vermeden. Het gelaatstuk van de bril is gemaakt van siliconen, waardoor hij soepel is en zich eenvoudig aanpast aan de vorm van je gezicht. Op die manier is de bril ook extra waterdicht. De gespen zitten op het gelaatsstuk, waardoor je de duikbril samen kunt vouwen en dus gemakkelijk mee kunt nemen. Verder zijn de gespen microverstelbaar en in combinatie met de gegroefde hoofdband kun je hierdoor de bril gemakkelijk en nauwkeurig afstellen. Deze duikbril biedt enorm veel voordelen en is daarnaast ook nog eens heel comfortabel.

De SCD 100 van Subea.

#5 De Paragon Duikbril van Tusa

Wil je écht investeren in een duikbril? Dan is de Paragon Duikbril van Tusa een geweldige optie. Je betaalt er een stuk meer voor, maar dan heb je ook wat. Deze bril heeft namelijk veel verschillende snufjes waardoor je kunt genieten van comfort én kwaliteit. Allereerst heeft de bril CrystalView optisch glas met UV 420 lensbehandeling, wat zorgt voor een prachtig onderwaterzicht en bescherming tegen schadelijk HEV licht. Het Tri-Mix Frame van de bril zorgt ervoor dat drie verschillende lagen samen worden gevoegd tot één fantastisch, sterk frame.

De bril bevat Freedom technologie met Fitt II. Dit zegt je misschien niks, maar het betekent dat hij technologische onderdelen heeft die zorgen voor een geweldige pasvorm. Het gelaatstuk is gemaakt van siliconen en heeft een zeer zachte pasvorm, waardoor druk wordt verminderd en de bril minder trekt op je gezicht. Verder is de 3D band voorgevormd en zijn de quick-adjust gespen zeer eenvoudig te verstellen. De lenzen van de bril zijn gemaakt van veiligheidsglas en bevat anti-reflectie lensbehandeling, waardoor de contrasten, kleuren en de helderheid sterk verbeterd worden. Zoals je ziet biedt deze duikbril enorm veel voordelen. Nóg een voordeel: hij is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren.

De Paragon Duikbril van Tusa, één van de beste duikbrillen.

Een duikbril op sterkte

Wanneer je een bril of lenzen draagt, is het soms heel onhandig om hier overheen een duikbril te dragen. Met minder zicht het water ingaan is ook geen slim idee. Gelukkig zijn er duikbrillen op sterkte waarmee je ook onder water scherp kunt zien. Bij Specialspex kun je terecht voor iedere brilsterkte voor in je duikbril. Op die manier heb je er één die goed aansluit bij jouw wensen, zodat je kunt genieten van al het moois wat de onderwaterwereld te bieden heeft.

Beste snorkelset

Wil je graag snorkelen, maar weet je niet wat een goede snorkelset is en waar moet je op letten bij aankoop? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen en geven we meteen een uitgebreid advies voor de beste snorkelset voor jou. 

Snorkelmasker voor volwassenen Easybreath 900

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.