Ken je Ras al Khaimah? Ehh… Ras al wat? Dat was niet alleen mijn eerste reactie toen ik voor het eerst van deze bestemming hoorde, maar ook die van de mensen om mij heen. Tijd om daar verandering in aan te brengen, want Ras al Khaimah is niet voor niets opgenomen in Time Magazine’s World’s Greatest Places van 2022. Deze bestemming is een van de Verenigde Arabische Emiraten en de moeite waard voor iedereen die tijdens zijn vakantie graag wil genieten van de zon en allerlei outdooractiviteiten. Sounds good, right?! Reden genoeg voor mij om naar Ras al Khaimah af te reizen en de diepte in te duiken.
Een parel van een Emiraat
Al snel blijkt dat ik niet de enige ben die de diepte in duikt als het om Ras al Khaimah gaat. Dit emiraat heeft namelijk een parelduik-geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Iedere zomer gingen de mannelijke inwoners van Ras Al Khaimah vier maanden lang de zee op, waar ze dag in dag uit tot wel 30 meter diep doken om oesters naar boven te halen. Dat deden ze met enkel een neusklip en een touw met een steen eraan. Ze hadden er een lange adem voor nodig, maar uiteindelijk wierp het harde werken zijn parels af. Met een rijk rijk als gevolg.
Het huidige Ras al Khaimah
Inmiddels heeft de parelbusiness zijn glans verloren en zijn er andere inkomstenbronnen voor teruggekomen. Sinds een goede vijftig jaar is Ras al Khaimah een van de zeven Verenigde Arabische Emiraten en behoort daarmee tot een van de Golfstaten. Onder de gezagvoering van Sheikh Saud bin Saqr Al Qasimi gaat het Ras al Khaimah voor de wind. Toch is het emiraat nog relatief onbekend. Dat komt omdat ze pas sinds zo’n tien jaar inzetten op het aantrekken van toerisme. Daarbij wil het vooral geen Dubai zijn, waar alles groter, langer, sneller of beter moet zijn. Sterker nog: Ras al Khaimah gaat juist terug naar de natuur. Weg van de stad en genieten van het buitenleven.
Zee, woestijn en bergen
Wat Ras al Khaimah uniek maakt, is dat het het enige emiraat is waar je zowel zee, woestijn als bergen vindt. Ideaal voor wie tijdens zijn vakantie wil ontspannen, maar ook op zoek is naar avontuur. Of voor wie een reisgenoot heeft die het liefste de hele dag in de zon ligt te bakken, terwijl je het zelf nog geen vijf minuten volhoudt op een strandbedje.
Zee
Ras al Khaimah heeft een 64 kilometer lange kustlijn, bestaande uit prachtige zandstranden en mangroves. Temperaturen kunnen in de Emiraten in de zomer oplopen tot wel vijftig graden. De zee is dan een aangename plek voor een beetje verkoeling. Maar ook in het voor- en najaar is het heerlijk toeven in het emiraat. Meer nog zelfs, want voor ons westerlingen is de temperatuur (rond de dertig graden) dan een stuk behapbaarder. De zee is ook dan heerlijk om in te zwemmen én om naar te kijken vanaf je luxe strandbedje. Want die luxe, daar weten ze wel raad mee in Ras al Khaimah. Het is niet voor niets dat je het ene viersterrenhotel na het andere vijfsterrenhotel aan de kust vindt.
Woestijn
Ras al Khaimah ligt in het Midden-Oosten. Denk je aan het Midden-Oosten, dan denk je al snel aan oranjekleurige landschappen, zoals we die zagen in Jordanië, Oman en bij Mount Ararat in het oosten van Turkije. In Ras al Khaimah vind je deze landschappen ook. Een deel van het emiraat bestaat namelijk uit woestijn. En die woestijn leent zich perfect voor toffe activiteiten, zoals een nature drive in Al Wadi Desert, waarbij je met een ranger op zoek gaat naar gazelles en de Arabische Oryx.
Genoeg te doen in de woestijn
Wat je ook kunt doen in de woestijn van Ras al Khaimah is bijvoorbeeld sandboarden en dune bashing. Een goede plek daarvoor is Bassata Bedouin Camp and Desert Village en als je daar dan toch bent, dompel je dan volledig onder in een Arabische experience in de vorm van een sierlijke henna tattoo, het roken van een shisha (waterpijp) en het bewonderen van de sierlijke buikdanseres(en).
Bergen
Ras al Khaimah heeft niet zomaar bergen in zijn landschap-assortiment. Het mag zich zelfs het emiraat met de hoogste berg van de VAE noemen. Jebel Jais ligt helemaal in het noorden van het emiraat, in het Hajar-gebergte en is in zijn geheel 1.934 meter hoog. Alleen ligt de top in Oman. Het hoogste punt van de Emiraten, en daarmee ook van Ras al Khaimah, ligt op 1.892 meter hoogte. Om bij dat hoogste punt te komen, kun je via een gloednieuwe weg bijna helemaal omhoog rijden. Alleen de laatste meters leg je lopend af. Kun je daarna, tijdens de een prachtige zonsondergang, genieten van een lekkere maaltijd, gemaakt door de tribe die op de berg woont.
Liever wat langer hiken? Niet getreurd, want dat kan zeker ook! Er ligt namelijk 80 kilometer aan trailnetwerk op de berg Jebel Jais. Fadi Hachicho van Adventurati Outdoor is de man die je hier alles over kan vertellen en begeleiden op jouw avonturen op de berg.
Tip: HIGHLANDER langeafstandswandeling
Van 2-4 februari 2024 wordt er weer een officiële HIGHLANDER georganiseerd op Jebel Jais. In twee of drie dagen loop je 25 of 40 kilometer over de berg. Met volledige bepakking op je rug, want je neemt zelf eten, drinken en slaapspullen mee. Het belooft extra genieten te worden, want doordat de winterregens in februari net voorbij zijn, is de berg bezaaid met gras en bloemen. Meer info over de Highlander 2024 vind je hier.
Terug naar meer outdooractiviteiten op Jebel Jais
Het trailnetwerk is namelijk niet het enige indrukwekkende wat deze berg te bieden heeft. Hier vind je ook de langste zipline ter wereld. De Jais Flight is maar liefst 2.832 meter lang. Ik heb hem zelf getest en kan je vertellen: dat gaat hard. Een beetje afhankelijk van je gewicht en de wind kun je een snelheid halen van wel 150 km per uur. Heb je daarna zin in nog een adrenalinekick? Maak dan nog een ritje in de Jais Sledder, een 1.840 meter lange rodelbaan. Ook leuk voor kinderen (onder begeleiding van een volwassene).
De geschiedenis van Ras al Khaimah
Dat Ras al Khaimah pas tien jaar aan de toeristen-weg timmert, wil niet zeggen dat ze geen historie kennen. Sterker nog; de geschiedenis van het emiraat gaat ruim 7.000 jaar terug. Toen heette Ras al Khaimah nog Julfar. Gelegen aan de zijderoute, was het ooit een bruisende handelsplek, voordat het parelduiken de belangrijkste inkomstenbron werd. Breng vooral een bezoek aan deze interessante plekken om meer te leren over Ras al Khaimah en haar geschiedenis:
- Suwaidi Pearls
Leer meer over de parelduikgeschiedenis van dit emiraat, inclusief een heerlijk boottochtje naar het museum toe. - National Museum of Ras al Khaimah
Wat ooit een fort, later een paleis en nog later een gevangenis was, is nu het National Museum of Ras al Khaimah. Hier leer je alles over de geschiedenis en gebruiken van het emiraat. Van duizenden jaren geleden tot aan de recente geschiedenis. - Al Jazeera al Hamra
Tot 1970 was deze plek een eiland voor de kust, waar 2.000 van de oorspronkelijk inwoners van Ras al Khaimah woonden. De huizen gemaakt van modder en koraalsteen uit de zee. 18 van de huizen zijn inmiddels gerestaureerd en toegankelijk voor publiek. - Dhayah fort
Dhayah fort is het enige overgebleven fort op een heuvel in de Verenigde Arabische Emiraten. Het is een belangrijk historisch monument. Als je de 239 trappen naar boven beklimt, kun je onderweg lezen waarom. Bovenaan heb je een mooi uitzicht op de bergen, het groen rondom en de zee.
FAQ
Letterlijk vertaald: top van de tent. Het is namelijk de bovenste punt van de Verenigde Arabische Emiraten en dat land heeft een beetje de vorm van een tent. Vroeger heette het Julfar.
Ja. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik me 100% veilig heb gevoeld in Ras al Khaimah. Maar 10% van de inwoners van de Emiraten komt daadwerkelijk uit de Emiraten. De rest is import van over de hele wereld. Iedereen is welkom en culturen mixen op natuurlijke wijze. Vrouwen hebben net zulke goede functies als mannen en kunnen vrijuit bewegen over straat. Het wordt gewaardeerd als je als vrouw je schouders en benen bedekt, maar het is ook prima als je dat niet doet. Wat me ook opviel, is dat de straten en natuur ontzettend schoon zijn. Laten we dat vooral met z’n allen zo houden.
Overnachten kan in de natuur. Er zijn genoeg camping en glamping plekken te vinden. Maar ik moet je wel zeggen: Ras al Khaimah kenmerkt zich toch wel vooral door luxe resorts. Hotels waar je geniet van het goede leven en je over het algemeen minder voor betaalt dan in Dubai. Het Radisson Resort Ras al Khaimah op Marjan Island is bijvoorbeeld een echte aanrader. Het hotel beschikt over een eigen strand en drie zwembaden, waaronder eentje met glijbanen voor de kinderen. Ook zijn er meerdere restaurants, waar je lekker kunt eten. Wil je nog een stapje luxer gaan? Ga dan voor een suite in het InterContinental. Dat hotel is heel ruimtelijk opgezet, de kamers zijn prachtig en de service uiteraard tiptop. Ook de zwembaden en het strand zijn nog net een tikkeltje meer perfect. Ultiem genieten gegarandeerd.
Je kunt vanuit Nederland vliegen op Ras al Khaimah, maar je maakt dan wel een tussenstop in Doha. Wat je ook kunt doen, is vliegen naar Dubai en vanuit daar met een huurauto of taxi naar je accommodatie in Ras al Khaimah. Dat is ongeveer een uurtje rijden, afhankelijk van waar je precies moet zijn natuurlijk.
De wegen en het verkeer zijn in heel de Verenigde Arabische Emiraten goed geregeld. Het is dan ook goed te doen om zelf rond te rijden in bijvoorbeeld een huurauto. Wij raden aan om je auto te huren via Sunny Cars, omdat het dan gewoon goed geregeld is. Je betaalt een all-inclusive prijs waardoor je op de bestemming niet opeens nog extra verborgen kosten hoeft bij te betalen.