Credits: Frank Meiland

Slovenië in de lente: de nummer één outdoor bestemming

door

Slovenië is bij uitstek een mooi land om naartoe te gaan als je van de ‘outdoors’ houdt, maar hoe is Slovenië aan het begin van de lente? Er is van alles te doen en dat gingen we ervaren. Eind maart heb ik een weekje door Slovenië getrokken om de natuur in te gaan en te genieten van allerlei verschillende buitensportactiviteiten. Om zoveel mogelijk uit de week te halen, ging ik op pad met Mr Rok, een gespecialiseerde berggids die ook houdt van het buitenleven. Samen hebben we prachtige plekken gezien en uitdagende activiteiten gedaan. Zo maak jij ook een epische trip door Slovenië in de lente.

Dit moet je in Slovenië doen in de lente

De lente in Slovenië is iets bijzonders. Er kan nog een dik pak sneeuw liggen, maar de lentezon met strakblauwe luchten liggen ook op de loer. Een heel groot voordeel is dat het lekker rustig is in de lente. Op zoek naar toffe outdooravonturen in de Sloveense lente, dan zijn dit enkele aanraders:

Trailen rondom het meer van Bohinj

Aan het eind van de dag zijn we aangekomen in Bohinj, waar we de eerste dag sliepen in Hotel Bohinj langs het meer van Bohinj. Voor de aanvang van het diner heb ik mijn trailrunschoenen aangetrokken en heb ik een mooie trailrun gemaakt. De route ging naar waterval Slap Mostnica en om het meer van Bohinj heen. Naar de waterval en langs het meer lopen mooie paden waarbij je goed kunt genieten van de kraakheldere rivier en het prachtige meer. Een mooie route van 25 kilometer over onverharde paden en door het bos langs het meer. Dat was een goed begin van de week en tijdens het avondeten werden er nog meer outdoorplannen voor de heerlijke lente in Slovenië gemaakt.

Sneeuwschoenwandelen door een dik pak sneeuw

Op de tweede dag zijn we met de auto naar het Hotel Center Pokljuka gereden op het Pokljuka plateau. In de nacht was er een vers pak sneeuw van ongeveer 50 centimeter gevallen, waarmee de omstandigheden perfect waren om een mooie ‘snow shoeing’ tocht te maken. We hebben onze ‘snow shoes’ onder gebonden en hebben door de verse poedersneeuw een mooie tocht gewandeld van ongeveer 4,5 uur. Het was erg zwaar doordat op sommige stukken de sneeuw zo diep was dat we bij iedere stap tot aan onze heup wegzakten. Na ongeveer 2 uur bereikten we een richel op een bergtop, waar we onze meegebrachte lunch aten en van het uitzicht genoten. Vanaf het plateau kijk je uit op de Triglav, het nationale symbool dat ook op de vlag prijkt. 

Hikes en hardlopen langs prachtige rivieren en watervallen

Op dag drie zijn we verder getrokken vanuit Bohinj waarbij ik in de ochtend een cross-country ski training heb gekregen van Mr Rok. Cross-country skiën (langlaufen) is een van de populairste sporten in Slovenië en op het Pokljuka plateau is er een mooi centrum waar je spullen kunt huren en vanuit daar prachtige tochten kunt maken. Je kunt er goed geprepareerde routes volgen die door bossen op het plateau leiden.

Na de lunch zijn we doorgereden naar Kransjka Gora, waar we waterval Slap Pericnik hebben bezocht. Een mooie hike naar de waterval, over een gedeelte van de Triglavska Bistrica trail, leidt langs de gelijknamige rivier met een kleine klim naar de Slap Pericnik. De waterval bestaat uit 2 niveaus waarbij je bij het eerste niveau achter de waterval langs kunt lopen. Eind maart is het einde van het wintersportseizoen en het voorjaar-/zomer seizoen is nog niet begonnen, wat betekent dat het rustig is qua toeristen. Daardoor hebben we in serene rust op de trails en langs de rivier naar de waterval kunnen hiken/hardlopen. Voor we naar het hotel reden hebben we onderweg nog een stop gemaakt bij natuurreservaat Zelenci, dit is een meer wat ontstaat doordat het water daar uit de grond omhoog komt. De heldere groene kleur tekent prachtig af tegen de bergen op de achtergrond. Naast het meer van Bled, een van de meest gefotografeerde meren van Slovenië volgens sommigen.

Prachtige outdooractiviteiten in de Sloveense lente

We overnachten die avond in Hotel Soca in Bovec. De plaats Bovec is een walhalla voor iedereen die van kajakken, raften, ziplinen of hiken houdt. Het dorp dient als uitvalsbasis voor al deze verschillende activiteiten. Wij zijn er vooral voor de hikes en de trails.

De volgende dag stonden er weer een aantal mooie activiteiten op het programma. We reden vanuit Bovec door naar Kobarid voor een stop bij waterval Slap Kozjak. Hardlopend van de parkeerplaats naar de waterval kwamen we langs de bekende Soca rivier die net als de vele andere natuurwonderen van Slovenië gekenmerkt wordt door het prachtige heldere groen/blauwe water. We zijn vroeg waardoor de zon de omgeving mooi belicht. 

Vanuit Kobarid zijn we met een kleine omweg naar Vipava gereden. De omweg bracht ons naar Lago di Fusine Superiore in Italië, echt een aanrader. Twee prachtige meren met uitzicht op een aantal mooie bergtoppen. Als je in de buurt bent, is het aan te raden om daar naartoe te rijden voor een stop en te genieten van de prachtige omgeving.

Via Ferrata in Vipava en een uitstapje naar Lago di Fusine (een aanrader!!)

Daarna zijn we verder gereden naar Vipava voor een Via Ferrata tocht van ongeveer anderhalf uur. Het was een redelijk eenvoudige Via Ferrata maar het is een mooie ervaring met een mooi uitzicht. Vanaf de parkeerplaats kun je er voor kiezen verschillende routes te doen, variërend van moeilijkheidsgraad B tot D. 

De regio Komen

Na de Via Ferrate zijn we doorgereden naar Komen en hebben we overnacht in hotel restaurant Spacapanova. De regio rondom Komen is de laatste jaren bekend geworden om de gastronomie. Er zijn veel restaurants met een Michelinster of -benoeming. In het restaurant hebben we genoten van een waanzinnig 10-gangen menu, met bijbehorend wijnarrangement. Een fantastisch einde van een drukke dag. Na het eten hebben we een rondleiding door het restaurant gekregen waarbij de chef onder andere heeft laten zien hoe zij de vleeswaren drogen. Met veel passie voor eten en de wijn die ze serveren toonde hij ons het restaurant en de wijnkelder.

Wijnproeverij als afsluiting

Na wederom een voortreffelijk ontbijt in hetzelfde restaurant hebben we wat uitgerust en genoten van de omgeving. Voor we weer huiswaarts trokken, moesten we nog even langs wijngaard Posestvo Rouna voor een wijnproeverij. Met wederom veel passie vertelde, dit keer de wijnboer, over vooral het productieproces van de druiven. In de regio groeien alle druiven zonder dat daarbij bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, de boer legt ons uit hoe zij na het snoeien van planten en bomen in de omgeving deze als voeding en bescherming gebruiken voor de druivenplanten. Hij gaat binnenkort met pensioen en dan nemen twee van zijn dochters de gaard over, ze studeren aan de universiteit om te leren hoe ze dit natuurlijke proces kunnen verbeteren en nog betere wijn kunnen maken. Er is niet veel Sloveense wijn die geëxporteerd wordt naar bijvoorbeeld Nederland, dat heeft niets te maken met de smaak, de prijs of de kwaliteit. Maar alles met het gegeven dat de Slovenen zelf bijna alles op drinken. En terecht!

Wijnproeverij Posestvo Rouna, sloveense wijn. Outdoor bestemming nummer een

Slovenië, een fantastisch land voor outdoor-liefhebbers

In een actieve lente week in Slovenië is me weer bevestigd wat voor prachtig land het is. Het bestaat voor ongeveer 60% uit bos en het land doet er alles aan dat zo te houden. Mr Rok heeft me gedurende onze activiteiten en autoritten veel verteld over Slovenië. En naar mijn mening het mooiste wat hij me verteld heeft, is dat Slovenië de toeristische sector op een duurzame manier probeert te ontwikkelen. Ze willen de natuur in het land behouden en daarmee toeristen trekken die van natuur en het buiten zijn houden.

Veel plannen voor het ontwikkelen van toerisme moeten langs het bestuur van toerisme, en zij onderzoeken goed of dit ten koste gaat van de natuur. Zo willen ze bijvoorbeeld geen bomen kappen voor de aanleg van een asfaltweg waar cross country skiërs het hele jaar door kunnen trainen. Ook het aanleggen van grote skiliften wordt nauwelijks toegestaan en zo zijn er tal van voorbeelden die Mr Rok en zijn collega’s me verteld hebben. Ik vind het persoonlijk erg mooi om te zien dat de natuur behouden wordt en daarmee de toeristische sector wellicht minder snel groeit dan in andere landen. Dat maakt Slovenië outdoor bestemming nummer één, helemaal in de rustige lente.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.