Net na de jaarwisseling poppen de voorjaarsbloeiers weer uit de grond. Sneeuwklokjes zie je soms zelfs in hartje winter al bloeien. Vervolgens volgen de krokussen, narcissen, viooltjes, hyacinten en tal van andere bloemen. Een prachtig gezicht om naar te kijken, maar voor veel mensen ook een mooie bezigheid om te fotograferen. Maar bloemen fotografie is niet altijd even eenvoudig. Hoe pak je het aan en welke middelen heb je nodig?
Bloemen fotografie: de basis
Zoals bij elke vorm van fotografie, geldt bij bloemen fotograferen ook dat je stil moet staan bij hoe je het wil aanpakken. Bloemen fotografie is meer dan alleen maar even een simpele druk op de knop. Welke bloemen wil je fotograferen en wat wil je uitstralen met jouw foto’s? Ga je juist voor een close-up, een bos bloemen, bloesem of voor een heel tulpenveld?
Fotograferen met je telefoon of camera?
Uiteraard kan je volledig uitpakken met een camera, met lenzen en een statief, maar tegenwoordig kan je ook prachtige foto’s maken met een smartphone. Ook het budget is geen issue meer, want zo maak je bijvoorbeeld met de heel betaalbare Samsung A14 al prachtige foto’s. Deze telefoon heeft een 50 megapixel camera, en heeft zowel een ultra-wide lens als een macro lens. Met het grote 6,6 inch scherm edit je gemakkelijk je foto’s, en kan je ze gelijk met iedereen delen.
De tips voor bloemen fotografie
Bij bloemen fotografie heb je naast jouw fotografie-tools en de compositie met veel omstandigheden rekening te houden. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat je de volgende keer het perfecte bloemen plaatje tevoorschijn tovert.
Diafragma
De diafragma is vaak bij bloemen fotografie erg belangrijk. Het zorgt voor scherpte-diepte in de foto’s en brengt de aandacht van de kijker meteen naar het belangrijkste onderwerp. Hoe groter de diafragma – dus hoe kleiner de f-waarde – hoe meer scherpte-diepte je krijgt. Er zijn lenzen en smartphones (op portretmodus) op de markt die bijvoorbeeld een f/1.2 halen. Hiermee heb je heel veel scherpte-diepte. Perfect voor macro-fotografie en dus als je een close-up van bloemen wil maken.
Compositie en standpunt
Afhankelijk van hoe je de bloemen fotografie wil aanpakken, kan je spelen met de compositie en standpunten. Ga je inzoomen op een bloem of ga je voor de perfecte zonsondergang achter een bloemenveld? Denk ook na of je de bloemen van boven of juist vanaf de onderkant wil fotograferen. Alle hoeken geven namelijk zeer bijzondere perspectieven.
Licht
Spelen met licht hoort bij fotografie en dus ook bij het fotograferen van bloemen. Uiteraard kan je op een zeer bewolkte dag gaan fotograferen, maar bloemen komen op een licht bewolkte dag – in de zon – wel echt het mooiste uit. In een hele felle zon, krijg je overigens harde schaduwen en kleuren die te fel op de foto uit kunnen komen. Zoek daarom dus voor de ideale momenten. Speel bijvoorbeeld ook met een lensflare en tegenlicht. Golden hour met tegenlicht kan erg spectaculair zijn bij bijvoorbeeld een zonnebloemen- of tulpenveld.
Objectief
Afhankelijk van wat voor foto je wilt maken, kies je een objectief. Vooral voor macro-fotografie is een objectief met een groot diafragma belangrijk. Wil je wat geld uitgeven en je bloemen- en macro-fotografie naar the next level tillen, dan is een macro- of portretlens iets voor jou. Kies dan iets met een diafragma van bijvoorbeeld f/1.8.
Sluitertijd
Je denkt bij bloemen fotografie wellicht niet direct aan de sluitertijd. Toch is dit een erg belangrijke instelling die je goed moet zetten. De bloemen zijn meestal klein en licht en kunnen met een licht briesje al behoorlijk bewegen. Zorg er dus voor dat je sluitertijd snel genoeg is, zodat je bloemen scherp op de foto staan. Check dus elke foto goed, want je wil niet thuis komen met onscherpe en bewogen foto’s.
Statief
Bloemen fotograferen kan – afhankelijk van je instellingen – prima uit de hand. Toch is het vaak fijn om gebruik te maken van een statief. Je kan daardoor iets meer spelen met de instellingen van je camera. Hier komen de meest creatieve bloemen foto’s uit voort.
Bloemen fotografie met een smartphone
Bloemen-, portet- en macro-fotografie met een smartphone is tegenwoordig steeds eenvoudiger. Dankzij de uitrusting van meerdere lenzen op een smartphone, kan je altijd uit de voeten. Kies dus voor de juiste lens op jouw smartphone en laat de telefoon zijn magic doen. Ga je voor close-ups, zorg er dan voor dat je de portetmodus aanzet. Vaak kan je ook nog spelen met de diafragma, zodat je de juiste plaatjes schiet.