Een Interrail Pass is een geweldige manier om met de trein door Europa te reizen aan een betaalbare prijs. Wanneer je een pas koopt, moet je beslissen hoe lang je wilt reizen en hoeveel plekken je wilt bezoeken. Daarna kies je het ticket dat het beste bij jouw plannen aansluit. Op het eerste gezicht lijkt interrailen de goedkoopste manier om een hele reeks steden te verkennen, maar er zijn een aantal verborgen kosten verbonden aan Interrail. Wij zetten ze voor je op een rij.
De verborgen kosten die bij een Interrail reis komen kijken
Als je van plan bent vooral om in goedkopere gebieden of gebieden met minder treinverbindingen te reizen, zoals Oost-Europa, kan je soms geld besparen door af te zien van de Interrail Pass. Je kan dan gewoon losse treinkaartjes tussen de steden kopen. Maar in sommige gevallen is interrailen gewoon de eerste keuze dankzij het gebruiksgemak, ondanks de kosten. Hier lees je meer over vijf andere verborgen kosten waarmee je rekening moet houden voordat je een pas aanschaft.
#1 Stoelreserveringen en slaaptreinen
Hoewel de Interrail Pass je treinkaartje voor je reizen dekt, moet je voor regionale sneltreinen en slaaptreinen extra kosten betalen om een zitplaats of couchettebed te reserveren. Reservaties kunnen meestal online geboekt worden via Interrail. Als je ze last-minute probeert te boeken, kan je ze vaak niet meer online kopen. Op het treinstation kosten ze meestal wel minder dan de prijs die op de Interrail website staat, omdat je daar geen fee betaalt.
#2 Toeristenbelasting en goedkope hostels
De meeste hostels en hotels rekenen een toeristenbelasting bovenop hun vermelde bedprijs. Als je graag zonder luxe leeft en wat geld bespaart, is het kiezen van de goedkoopste beschikbare hostels meestal een effectieve geldbesparende strategie. Maar soms moet je dan extra kosten maken om in het stadscentrum te raken of voor ontbijt. Als een hostel onveilig aanvoelt of je gewoon beslist om naar een ander te verhuizen, kost dat je natuurlijk ook meer.
#3 Bussen, hogesnelheidstreinen en ander openbaar vervoer
De treinverbindingen tussen sommige Europese steden, zoals bijvoorbeeld Belgrado en Sofia, zijn slecht. Daarom moet je soms de bus nemen, waarvan voor sommige reizen de kosten niet door Interrail worden gedekt. Hoewel de busprijzen in Oost-Europa over het algemeen goedkoop zijn, stapelen die kosten zich toch snel op. Bussen, trams en taxi’s in elke stad kosten natuurlijk ook extra. Om hogesnelheidstreinen te nemen moet je bij Interrail een extra bedrag bovenop jouw pas betalen. Voor de Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar het Europese vasteland of de Thalys van Amsterdam naar Parijs betaal je met een Interrail Pass ongeveer € 30,- extra kosten.
#4 De kosten van geannuleerde treinen tijdens je Interrail
Treinen in het buitenland zijn, net zoals treinen in het binnenland, niet altijd betrouwbaar. Als een van je treinen op het laatste moment wordt geannuleerd of er stakingen zijn, moet je misschien extra nachten boeken in je hostel. Wanneer je je hostels voor de volgende Interrail bestemming al had geboekt, betekent dat dat je voor één nacht de kosten voor twee hostels moet betalen. Daarnaast is het ook vaak niet mogelijk om je stoelreservering voor die trein terug te krijgen.
#5 Andere valuta en geldautomaten
Trek je met je Interrail Pass richting landen met een andere munteenheid, dan moet je kosten in rekening brengen voor het omrekenen van valuta. Wees op je hoede voor geldautomaten die kosten in rekening brengen. Ook jouw bank rekent een kleine belasting op elke transactie die je in het buitenland verricht. Via een specifieke reisbankpas kun je een deel van deze kosten vermijden. Cash bij de hand hebben is nog steeds een goed idee, zodat je het niet hoeft af te halen bij de bank.