Fiesch in Zwitserland is een kleine plaats in het kanton Wallis en bekend om de kabelbaan die naar de Aletschgletsjer leidt. Dat is de grootste gletsjer van de Alpen en dus ook van Zwitserland. Mijn gepland trailrun gaat die ochtend niet naar de gletsjer, maar naar de top van de Risihorn, een bergtop van 2.875m hoog. Een flinke tocht, maar honderd procent de moeite waard. Onderweg geniet ik van fantastische uitzichten en allerlei ander moois dat de Wallis regio te bieden heeft.
De Risihorn roept me
Vanaf de camping in Fiesch, waar ik slaap, is het ongeveer 14 kilometer tot de top van de Risihorn. Maar eigenlijk belangrijker nog; 1.700 hoogtemeters klimmen. Bij het trailen door de bergen zeggen afstanden niet zoveel. 14 kilometer in Nederland is in een uur goed te doen. Maar door de Zwitserse Alpen kan het zo maar eens twee tot drie uur duren. Vanaf de camping is de top van de berg te zien en het kruis op de top roept me al een paar dagen om bezocht te worden. En zo maak ik een planning om afhankelijk van het weer op vrijdagochtend vroeg te vertrekken.
Goed voorbereid op pad
Bij het trailen in de bergen is het belangrijk om het weer goed in de gaten te houden. Weersomstandigheden zijn belangrijk. Want je wilt niet onvoorbereid in een regen- of onweersbui terechtkomen. Er zijn mooie apps voor de telefoon ontwikkeld om trails of hikes goed voor te bereiden, zodat je weet welke kleding en hoeveel eten en drinken je mee moet nemen. De app Swisstopo is een app om routes eenvoudig samen te stellen en met de app MeteoSwiss kun je de weersvoorspellingen lokaal goed in de gaten houden.
‘s Avonds voor ik naar bed ga, bekijk ik de weersvoorspelling nog eens en het lijkt erop dat het rond 11 uur in de ochtend flink zal gaan onweren. Ik zet de wekker om 6:30 en leg mijn spullen klaar om vroeg te vertrekken. Ik verwacht dat alles bij elkaar ongeveer vier uur zal duren om de beklimming naar de top te maken en weer terug naar de camping. Ik ben gewend om op nuchtere maag te lopen dus ik leg een trailvest neer met daarin een banaan, en drie reepjes en uiteraard twee flasks met water.
De bordjes volgen
Ik vertrek ‘s ochtends om 6:45u vanaf camping Eggishorn, langs de Weisswasser naar Fiesch, om nog een kleine kilometer warm te lopen voor het stijgen begint. De Weisswasser is een klein riviertje dat het koude gletsjerwater richting de Rhône brengt. Als je langs het water loopt, voel je de kou van het water af komen. Vanaf Fiesch volg ik eenvoudig de bordjes naar Bellwald. In Zwitserland zijn de trail- en wandelroutes goed aangegeven middels gele, opvallende bordjes. Vaak staat er een inschatting qua tijd bij. De verwachte tijd is gebaseerd op een goed wandeltempo, dus als je sneller gaat dan wandeltempo kun je 50 tot 75% van de aangegeven tijd aanhouden. Als er geen gele bordjes te zien zijn, wordt het pad vaak nog aangegeven met de, voor velen bekende, wit-rode strepen op stenen of bomen.
Het pad van Fiesch naar Bellwald gaat over mooie singletracks door een bos. In Bellwald zie je typische huizen, zoals je die alleen in het kanton Wallis ziet. De huizen staan op palen, waarbij de palen tussen de begane grond en de eerste verdieping zijn voorzien van ronde platen die het ongedierte buiten het leefgedeelte van het huis moeten houden. De houten huizen met de bergen op de achtergrond vormen een mooi gezicht.
Genieten van de omgeving
Vanaf Bellwald naar de top van de Risihorn volgen verschillende routes. Er gaat een route onder stoeltjesliften door, die in de winter gebruikt worden voor wintersport. Die paden gaan afwisselend over skipistes en door de bossen. Onderweg geniet ik van mooie vergezichten van verschillende bergketens, uitzicht op de fieschergletsjer en alle dieren die ik om me heen zie. Verschillende marmotten en roofvogels zul je er, net als ik, zeker tegen komen.
De laatste loodjes
De laatste honderd meter tot de top, die zich kenmerkt met een houten kruis met daarop de naam van de top en de hoogte, zijn wat lastiger. Met een aantal touwen en kabels beweeg ik mezelf omhoog over te smalle paadjes. Op de top eet ik wat om daarna de afdaling te maken. Er zijn meerdere routes te volgen vanaf de Risihorn naar Bellwald, Fiesch en Fieschertal. Het maakt het leuk om niet dezelfde route terug te nemen, maar bijvoorbeeld de route die volgt over de Titterhangbrug naar Fieschertall. Ook de route naar beneden gaat over mooie paden, door de bossen en over smalle singletracks. De route is aan te raden voor hardlopers en wandelaars die zin hebben in een mooie uitdaging.
Een welverdiend ontbijt
Ik heb de tocht naar de top en terug in iets minder dan vier uur afgelegd en ben daarmee ruim voor de regen en onweer weer terug in het dal. De 1.700 hoogtemeters naar boven en beneden zorgen ervoor dat er behoorlijk wat van de benen gevraagd wordt. Eenmaal weer terug in Fiesch kun je in verschillende restaurants de verbruikte calorieën bijvullen. Voor mij staat er een heerlijk ontbijtje te wachten op de camping.