Ken je dat typische eiland gevoel als je naar een kleiner eiland, zoals bijvoorbeeld een Waddeneiland, gaat? Het vakantie en vrijheid gevoel zodra je in de auto stapt en vervolgens bij de veerboot aankomt. Voor even laat je je zorgen aan het vaste land en kan je volledig onthaasten. En zo kwamen we bij het Zweedse eilandje Hanö in de regio Blekinge. Als je op zoek bent naar onontdekte parels, dan mag dit eiland niet ontbreken op jouw lijstje. We geven je de beste tips en plekken voor een prachtig verblijf op Hanö.
De eeuwenoude geschiedenis van Hanö
Hanö is sinds eeuwen een herkenningspunt voor zeelieden die via de Atlantische Oceaan en Noordzee naar de Oostzee (Baltische zee) vaarden. Tijdens de Franse revolutionaire en napoleontische oorlogen begin 1800 hield de marine van het Verenigd Koninkrijk hier basis voor operaties in de Oostzee. Vandaar is er momenteel ook een Engelse begraafplaats te vinden op Hanö, te herkennen aan het grote houten kruis. 15 Engelse soldaten verloren het leven en tot op de dag van vandaag brengen Britse oorlogsschepen een eerbetoon als ze bij het eiland zijn.
Hanö is een oase van rust
Het Zweedse eiland is maar twee vierkante kilometer groot. Je leest het goed, Hanö is ongeveer twee bij één kilometer. Dat zijn nog geen 20 voetbalvelden bij elkaar. En daarom wandel je ook in ongeveer 6 kilometer een hele ronde over het eiland. Toch is het eiland vrij groot in diversiteit. Je zou van een afstandje kunnen stellen dat het eiland eigenlijk een grote granieten rots is. Bij de haven van Hanö, waar je aankomt in een klein dorpje, zie je meteen wel anders. Het ene gedeelte is vrij rotsachtig, terwijl er ook een groot stuk bos is. En je vindt er loslopende herten, die er sinds de jaren 50 uit zijn gezet. Hoeveel het er zijn, is ondertussen niet duidelijk meer.
Hoe kom je op Hanö?
Je parkeert jouw auto in de haven van Nogersund, want auto’s gaan niet mee naar Hanö. Sterker nog, er is geen enkele auto te vinden op het eiland. Zodoende neem je dus een veerboot waar alleen voetgangers en af en toe een enkele fiets of boulderkar staat. Plan jouw tripje naar Hanö overigens goed op blekingetrafiken.se, want de veerboot vaart op verschillende tijdstippen. Wel zo handig om te weten hoe laat de boot vertrekt en hoe laat de laatste (of eerste) weer gaat. Nadat de laatste veerboot weer naar het vaste land is vertrokken, is het eiland een oase van rust. Alleen de mensen die er overnachten blijven er. Eenmaal op de veerboot, duurt de tocht een klein half uurtje. Uiteraard kan je ook met een eigen boot komen en die in de haven van Hanö leggen. Je ziet er dan ook tal van zeilboten.
Bezienswaardigheden op Hanö
Op het eiland wonen permanent maar een handjevol mensen. Ons werd verteld dat er afgelopen jaar nog maar 7 mensen echt vast op Hanö wonen. Vroeger was dat wel anders, want toen waren er veel vissers. Honderden mensen woonden er op het eiland. Vandaar ook de vele huisjes op het eiland, die momenteel vaak als zomerwoningen dienen. En er was zelfs een school, die momenteel als hostel fungeert. Verder is er één restaurant Fisky Business, tevens ook eigenaren van het hostel. En uiteraard mag je de rondwandeling over het eiland door het bos, langs de vuurtoren en de Engelse begraafplaats niet missen. Sluit het af bij de zeer unieke landtong en maak een heerlijke duik in de zee. De vuurtoren, genaamd Hanö Fyr, staat er sinds 1906 en is een van de helderste vuurtorens van de Oostzee. Je kan het licht van deze vuurtoren al op 40 kilometer afstand zien.
Ontdek Hanö vanaf een rib-boot
Dé ultieme en unieke manier om Hanö vanaf een ander perspectief te bekijken is door een tour op de rib-boot te maken. Hampus, eigenaar van Hanö Dyk & Ribcharter, is de perfecte gids om je mee te nemen op dit epische avontuur. Je kan ervoor kiezen om op te stappen in Nogersund of in de haven van Hanö. Vervolgens ga je met hoge snelheid over de zee en krijg je van alles te weten over het eiland, het eilandleven en de dieren die er leven. Geen vraag blijft onbeantwoord en je portie adrenaline heb je voor de rest van de dagen ook weer gehad.
Boulder walhalla
Je verwacht het misschien niet, maar Hanö is bij uitstek een buiten boulder walhalla. Vooral aan de oostkust zijn er erg veel boulderplekken te vinden. In totaal zijn er wel 100 plekken te vinden om jouw boulderskills te testen. Variërend tussen makkelijk en moeilijk. Voor de boulderaars onder ons, de moeilijkheidsgradaties liggen tussen de 3 en 7C. Check bijvoorbeeld 27 Crags voor inspiratie en tips.
Beste tijd om Hanö te bezoeken
Afhankelijk van jouw reden voor ene bezoekje aan Hanö kan je een moment kiezen. In de zomermaanden is de temperatuur aangenaam en erg zonnig. Wist je dat Zuid-Zweden meer zonuren kent dan Nederland? Als je een echte vogelliefhebber bent, dan is het broedseizoen in de lente een aanrader. In de winter kan het koud zijn en is er veel gesloten op het eiland, maar dat maakt het misschien nog wel meer uniek. Het zal niet zo uniek worden als vorige eeuw, want toen scheen het zo te zijn dat de zee een keer waas bevroren en dat de mensen vanaf het vaste land met de auto zo naar Hanö konden rijden.