Het Ruhrgebied, van industriële tot culturele revolutie

door

Waarschijnlijk denk je niet meteen aan het Ruhrgebied als we het hebben over een place to be. Het is de regio waar we met z’n allen vooral zo hard mogelijk doorheen rijden op weg naar onze vakantiebestemming. Toch wordt het steeds aanlokkelijker om die gedachte eens te heroverwegen. Het Ruhrgebied is namelijk aan een opmars bezig. Oude mijnen zijn veranderd in designtempels, een gigantisch gasreservoir is omgetoverd tot expositieruimte en fabrieken zijn hippe nachtclubs geworden. Ook de natuur vindt zijn weg steeds beter terug in het gebied. Reden genoeg voor een bezoek aan deze regio in Noordrijn-Westfalen, gelegen op een steenworp afstand van Nederland.

ruhrgebied-NRW_Turismus_Luftbild_Panarbora_Waldbröl
Credits: Tourismus NRW

Cultuur én natuur

Wat ooit een doorn in het oog was voor velen, is nu hip en happening. De industriële locaties hebben een nieuwe bestemming gekregen en vormen een levendige broedplaats van kunst, cultuur, vrijetijdsbestedingen, entertainment en events. Daar waar vroeger staal en steenkool centraal stond, verovert de natuur tegenwoordig zijn plek weer terug. Daarnaast mogen we de rivier de Ruhr uiteraard ook niet vergeten. De naamgever van het gebied is de laatste jaren een bron van recreatie geworden. Wist je dat het Ruhrgebied sinds een paar jaar zelfs een eigen “alpine” wandelnetwerk heeft?! En zelfs de beste skischansspringers ter wereld weten ieder jaar in februari de weg naar de Mühlenkopfschanze in het Ruhrgebied te vinden.

ruhrgebied-aranka-sinnema-459918-unsplash

Ontdek het Ruhrgebied via de Route der Industriekultur

Een goede manier om het Ruhrgebied te ontdekken is om de Route der Industriekultur te volgen. Dit doe je met de auto, bus of op de fiets. De Route der Industriekultur is een 400km lange route, die je langs allerlei bezienswaardigheden en toffe bestemmingen voert. Op de route liggen 24 zogenaamde ankerpunten. Bij die ankerpunten starten verschillende themaroutes. Die routes geven een beeld van de diverse gezichten van de industriecultuur en de vele verhalen die het Ruhrgebied rijk is. In totaal lopen de themaroutes langs ruim 900 techniek- en industriemonumenten.

Ruhrgebied-simon-basler-418955-unsplash

Bekend en erkend

De bekendste plek op de Route der Industriekultur is het industriële complex Zeche und Kokerei Zollverein in Essen. Vroeger was het de grootste steenkolenmijn ter wereld. Zo groot dat het zelfs uniek was voor Europa. Maar deze mijn was niet alleen groot. Het stond ook bekend als de mooiste mijn ter wereld. De architectuur is er van dermate bijzondere kwaliteit dat het tegenwoordig gezien wordt als een van de indrukwekkendste industriële monumenten ter wereld. De herkenbare dubbele schachttoren is wereldberoemd en staat symbool voor het industriële karakter van het Ruhrgebied. In 2001 werd Zollverein uitgeroepen tot UNESCO-Werelderfgoed. Het is overigens niet alleen architectuur dat hier de klok slaat. Het terrein staat bol van kunst, cultuur en creativiteit. Daarmee is het hét grote voorbeeld van de verandering die in het Ruhrgebied heeft plaatsgevonden.

 

(Credits headerbeeld: Tourismus NRW )

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.