Photo by Jeremy Bishop via Pexels

10 feitjes over de geliefde zeeschildpadden

door

Het is vandaag de dag van de zeeschildpad. Misschien heb jij er al eens eentje gezien tijdens het snorkelen. Het zijn prachtige dieren, maar ze zijn ook enorm interessant. Wist je bijvoorbeeld dat vrouwtjes tot 250 eitjes kunnen leggen? Hier zijn 10 leuke feitjes over zeeschildpadden. 

#1 Zeeschildpadden bestaan al 100 miljoen jaar 

Zeeschildpadden bestaan al decennia. Ze waren al op onze planeet in hetzelfde tijdperk als de dinosaurussen. 

Photo by Jess Loiterton via Pexels 

#2 Er zijn zeven soorten zeeschildpadden 

Ja hoor, een zeeschildpad is een algemene term. Er bestaan namelijk zeven verschillende soorten zeeschildpadden. We hebben het dan over de groene zeeschildpad, karetschildpad, kemps zeeschildpad, onechte karetschildpad, warana, platrugzeeschildpad en lederschildpad. 

#3 Zeeschildpadden zijn niet allemaal herbivoren 

Niet alle zeeschildpadden zijn herbivoren. Elke soort heeft een ander eetpatroon, net als wij. We noemen ze niet vegan of gluten-free maar wel herbivoren, carnivoren of alleseters. Zo vullen ze hun maag met zeegras, zeewier, krabben, garnalen, kwallen, weekdieren en sponzen.

Photo by baechi via Pixabay

#4 Ze komen in verschillende kleuren 

De zeeschildpad die wij kennen is meestal groen, maar dat is niet de enige kleur. Ze kunnen ook geel, zwart of een combinatie zijn. 

#5 De meeste zeeschildpadden leggen hun eieren ’s nachts 

Als wij al lang aan het slapen zijn, zijn deze dieren bezig met eitjes leggen. Dit doen ze allemaal, buiten de kemps zeeschildpad. Zij doet dit overdag. Spot jij ze? 

#6 Ze blijven bijna heel hun leven in het water 

Zeeschildpadden zijn reptielen dus ze moeten ademen, maar ze kunnen urenlang onder water blijven. De meeste blijven zelfs heel hun leven lang in het water en komen er enkel uit om eitjes te leggen. 

zeeschildpadden
Photo by David Mark via Pixabay 

#7 Zeeschildpadden eten kwallen 

Ja, dit is misschien een feitje dat iedereen al weet maar het moet er toch in. Waar wij voor uitkijken op het strand, is voor hun een delicatesse. Dat is ook de reden waarom er veel van deze dieren plastic zakken opeten. In het water lijken deze enorm op hun heerlijke toetje. Daarom nog eens een reminder om je vuil altijd bij te houden tot je een vuilbak ziet en zeker nooit iets van afval in de zee te gooien. 

#8 De temperatuur van hun nest bepaalt het geslacht 

Ze hebben duidelijk de basislessen biologie niet meegekregen. Hun geslacht hangt niet af van X- en Y-chromosomen, maar wel van hoe warm of koud het nest is. Warmere nesten zorgen voor meer vrouwtjes en koudere voor meer mannetjes. De opwarming van de aarde kan daarom ook een grote rol op hun populaties spelen. Als het te warm blijft, zijn er teveel vrouwtjes voor de kleine hoeveelheid mannetjes. 

zeeschildpadden
Photo by Jolo Diaz via Pexels 

#9 Ze leven tot wel 100 jaar 

Haal jij die leeftijd? 100 is trouwens ook de gemiddelde hoeveelheid eitjes die ze leggen, maar dit kan oplopen tot wel 250. 

#10 Ze hebben een ingebouwd kompas 

Zeeschildpadden kunnen het aardmagnetisch veld vinden en zo hun weg terugvinden naar waar ze zelf zijn geboren. Dat is vervolgens ook de plek waar ze doorgaans hun eigen eieren leggen. Geen kompascursus nodig!

zeeschildpadden
Photo by TheAdventureTravelers.com via Pexels

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.