Ben je met de auto op vakantie of zit je volop in de vanlife? Dan weet je dat lekker koken onderweg niet altijd even makkelijk is, tot nu. Steek die droge boterhammen en pindakaas maar even weg, want we gaan nu kijken naar drie heerlijke recepten voor op de barbecue. En daarmee bedoelen we dan natuurlijk een handige barbecue/grill die je makkelijk mee op pad kan nemen.
De barbecue
Een barbecue die je handig mee op reis kan nemen, dat is alle gekheid op een stokje, toch? Nee hoor, het is een vette uitvinding van Campingaz. De compacte Party Grill op gas is perfect voor een heerlijk avondje koken onder de sterrenhemel. Hij warmt lekker snel op en heeft drie verschillende opties: een grill, een bakplaat en een kookplaat. Het is een kleine keuken voor onderweg. Als dat niet genoeg is, dient het deksel ook al wok-pan, hoe gaaf is dat!
Lekkere barbecue recepten voor op reis
#1 Kippenbrochette met basilicum en citroen
Op een barbecue hoort een brochette. Daar gaan we niet over discussiëren, en deze kippenbrochettes zullen zeker in de smaak vallen. Wat heb je nodig? Niet veel meer dan wat je al heb.
- 3 kipfilets
- 2 limoenen
- 3 el olijfolie
- 3 el Dijon mosterd
- 3 el Worcestershire saus
- 3 el sojasaus
- 1 bosui
- 2 teentjes knoflook
- verse basilicum
- zout
- peper
Snij alles fijn en maak er een marinade van. Leg de kipfilets er dan in en laat ze een tijdje rusten. Als ze klaar zijn, kan je ze met een houten stokje doorprikken en hup, op de plaat. Bij een normale barbecue moet je eerst nog de tijd nemen om hem aan te steken, maar bij die van Campingaz gaat dat zo snel dat ze er meteen op kunnen. Houd je lekker veel tijd over om ondertussen bijvoorbeeld een boekje te lezen, terwijl je wacht dat ze gaar zijn. Lees het volledige recept voor heerlijke brochettes op de barbecue hier.
#2 Veggie burger op de grill
Een barbecue hoeft niet altijd met vlees te zijn. Veggie of vegan recepten voor op de barbecue zijn vaak zeker zo lekker, of zelfs beter. Deze veggie burgers zijn heerlijk, vullen je maag en zijn vegan. Wat je in huis (of auto) moet halen:
- 1 kop gekookte bruine rijst
- 1 kopje rauwe walnoten (of broodkruimels om verspilling tegen te gaan)
- 1/2 eetlepel avocado-olie
- 1/2 middelgrote witte ui
- 1 eetlepel chilipoeder, komijnpoeder en gerookte paprika
- 1/2 theelepel elk zeezout en zwarte peper
- 1 eetlepel kokossuiker 1
- 1/2 kopjes gekookte zwarte bonen
- 1/3 kopje panko broodkruimels
- 3-4 eetlepels veganistische BBQ-saus
Zodra alle ingrediënten gereed zijn, plet je ze en maak je er een soort deeg van. Verdeel ze dan in burgers en leg ze op de barbecue. Het is iets meer werk dan de brochettes, maar wel enorm lekker. Voor het recept van deze vegan burgers moet je hier zijn.
#3 Gegrilde rum ananas plakjes
Nu hebben we lekker gegeten, op naar het dessert. Dit recept is niet voor onze jonge lezers, maar wel ontzettend lekker. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van recepten met bananen in rum op de barbecue. Dit is exact hetzelfde, maar dan met ananas. En je hebt niet meer dan zes ingrediënten nodig:
- Verse ananas
- Spiced rum of bourbon
- Lichtbruine of donkere suiker
- Boter
- Kaneel
- Zout
De rum en bruine suiker voegen we samen en gieten we over de ananas. Deze laten we rusten voor 2 tot 4 uur om dan op de grill te leggen. Houd de saus nog even achter de hand, hier maken we de glaze mee. Breng deze aan de kook en voeg dan de boter, kaneel en het zout toe. Ziezo, dessert is served. Ben je een echte zoetekauw? Voeg dan nog een bolletje ijs toe aan de gegrilde ananas met rum en smullen maar.