De perfecte roadtrip door origineel Bretagne

door

Helemaal in het westen van Frankrijk ligt de provincie Bretagne. Een bijzonder stukje land, omdat het zowel in het noorden, zuiden en westen is omgeven door de zee. Maar dat is niet de enige reden dat deze regio zo speciaal is. Tot de Franse Revolutie, zo’n 500 jaar geleden, was Bretagne namelijk onafhankelijk. Doordat ze tot die tijd niet bij Frankrijk hoorden, ontwikkelden ze hun eigen cultuur, taal, vlag en gastvrije mentaliteit, die je vandaag de dag nog steeds volop terugziet. Een interessant stukje Frankrijk dus dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. Met deze roadtrip door ‘Breizh’, zoals de regio in het Bretons heet, ontdek je het pure Bretagne in haar verschillende facetten.

Kerhinet - bretagne

Puur Bretagne

Bretagne kent dus een interessante geschiedenis, waarin zo’n 500 jaar geleden een belangrijke wijziging kwam. Op het moment dat ze bij Frankrijk gingen horen, werd de Bretonnen gegarandeerd dat hun rechten en vrijheden behouden zouden blijven. Die trots op de originele Bretons cultuur is nog steeds kenmerkend voor de regio. Maar ook een stuk minder lang geleden veranderde er nog iets ingrijpends voor de Bretonnen. Bretagne bestaat tegenwoordig namelijk uit de departementen Morbihan, Ille-et-Vilaine, Finistère en Côtes-d’Armor. Maar tot 1941 hoorde ook het tegenwoordige Loire-Atlantique bij Bretagne. De inwoners van deze regio voelen zich nog steeds sterk verbonden met Bretagne. Hier ligt immers hun geschiedenis. Dat is ook meteen de reden dat we Loire-Atlantique meenemen in deze mooie roadtrip door het authentieke Bretagne.

roadtrip bretagne-terre de sel
De Bretonse vlag in Loire-Atlantique

Een goede start

Het lijkt op de kaart wellicht anders, maar Bretagne ligt niet om de hoek. Je bent vanuit Nederland al snel zo’n 800 kilometer aan het rijden voordat je er bent. Een perfecte manier om je roadtrip door Bretagne te beginnen, is daarom de trein nemen naar Frankrijk. Dat lijkt misschien niet zo logisch bij een roadtrip, maar geloof ons, het is een hele ontspannen manier van reizen. Wij stapten in Rotterdam op de Thalys, waarna we in Parijs overstapten op de TGV naar Nantes. In Nantes huurden we een auto, om die na een paar mooie dagen Bretagne weer in te leveren in Rennes. Daar stapten we weer op de TGV naar Parijs en vervolgden onze weg, na wederom een overstap, met de Thalys naar Rotterdam. Ideaal! Het enige waar je goed rekening mee moet houden, is voldoende (lees: een uur/anderhalf uur) overstaptijd in Parijs, want je wisselt daar van treinstation.

Roadtrip Bretagne

Fietsen door de ziel van de vissers in La Turballe

We beginnen onze roadtrip door Bretagne dus in Nantes, waar je een toffe urban hike kunt maken, voordat je de auto in stapt. Op naar het vissersdorp Turballe, in Loire-Atlantique. Na een lange reisdag is het hier heerlijk toeven bij een goed visrestaurantje en comfortabel hotel met uitzicht op zee. Heb je in de avond nog wat energie, huur dan een fiets en maak deze mooie, anderhalf uur durende fietstocht door de omgeving:

Zon, zee, zout en een moeras in La Baule Guérande

Iets ten zuidoosten van La Turballe brengen we een bezoek aan de regio La Baule Guérande, ook gelegen in Loire-Atlantique. Misschien wel de bekendste plek in deze regio zijn de zoutpannen van Guérande. Hier wordt jaarlijks gemiddeld 12.000 ton zout gewonnen. Het bijzondere daaraan is dat het nog helemaal handmatig gebeurt, op de manier zoals de Kelten dat duizenden jaren geleden ook al deden. Boek een tour langs de velden en laat je op leerzame wijze rondleiden door dit bijzondere landschap. En als je dan toch in Guérande bent, breng dan ook meteen een bezoek aan het levendige, gelijknamige stadje. Het is namelijk één van de weinige Middeleeuwse steden, waarvan de stadsmuren nog volledig rondom overeind staan. Ook meteen een goede plek voor een lekkere lunch.

Als je dan toch op dit schiereiland bent, breng dan ook zeker een bezoek aan Réserve naturelle régionale Marais de Brière. In Bréca stap je op de platboot van L’ Arche Briéronne en vaar je rond door het tweede grootste moerasgebied van Frankrijk. Doordat het moeras erg ondiep is, is de platboot een traditionele manier om erdoorheen te varen. Laat je tijdens de boottocht van alles vertellen over de turfwinning die hier ooit plaatsvond, het riet dat wordt gebruikt voor de huisjes in Kerhinet en de 6000 jaar oude bomen die nog steeds in het moeras liggen, omdat ze nog niet vergaan zijn. Extra tof: ga voor een ontspannen boottocht bij zonsopkomst, want dan kun je ook nog bijzondere vogels spotten.

Genieten met een grote G in de Golf van Morbihan

De volgende stop tijdens deze heerlijke roadtrip door Bretagne, is de Golf van Morbihan. Deze enorme baai heeft een oppervlakte van maar liefst 40 km2 en staat garant voor zomers vertier. Overal waar je kijkt, zie je eilandjes het water uitsteken. Eilandjes waar je naartoe kunt varen en soms zelfs ook lopen. Een bestemming die dus garant staat voor watervertier, de meest verse oesters en genieten met een grote G(olf). Maar eerlijk is eerlijk: de Golf van Morbihan is vrij toeristisch. Ben je, net als ons, benieuwd naar de onontdekte plekjes van deze regio? Ga fietsen in de omgeving van Grand-Champ, ten noorden van Vannes. Download de app ‘On Piste’. Daarin staan verschillende routes die je kunt volgen. Wij combineerden een aantal tours met elkaar en kwamen uit op deze route, een echte aanrader:

Tip: Zoek je nog een fantastisch plekje om te slapen in deze regio? Boek een kamer in B&B Le Clos du Gusquel. Kun je meteen ook overheerlijke galettes proeven bij Le Temps d’une Crêpe in Béléan. Serieus, deze tips wil je echt opvolgen.


Tip 2: En als je dan toch al in de regio overnacht, sta dan op tijd op om vogels te spotten in Réserve Naturelle des Marais de Séné. Meer informatie daarover vind je in dit artikel over de mooiste kust- en natuurplekken in Bretagne.

Het (ei)landleven in Guingamp – Baie de Paimpol

De afgelopen dagen konden we al proeven van de zilte zeelucht, maar onze roadtrip voert ons nu echt naar dé kust van Bretagne. We rijden namelijk door naar Pointe de l’Arcouest, in de regio Guingamp – Baie de Paimpol. En geloof me, twee minuutjes voordat je op dit punt aankomt, snap je precies waarom ik je hier naartoe stuur. Er staat je een fantastisch archipel-spektakel te wachten. De vele eilandjes voor de kust steken er krachtig uit het water. Een prachtig gezicht, zeker als de zon net ondergaat. Dat belooft veel goeds voor de volgende dag. Dit is namelijk het startpunt van twee hoogtepunten van deze roadtrip door Bretagne. Boek daarom een kamer bij hotel Les Terrasses de Bréhat en geniet van het geluid van de ruisende zee tijdens de nacht.

In de vroege ochtend neem je de veerboot naar Île-de-Bréhat, ook wel het bloemeneiland genoemd. En dat is natuurlijk niet voor niets. In de zomer is het hier een feest van kleurenpracht en -praal. Maar ook hier moeten we toegeven dat je er in de zomer over de koppen kunt lopen. Wij waren er in het voorjaar en dat was echt super. Iets minder bloemen, maar ook veel minder mensen en dus meer ruimte om je ogen uit te kijken. Ga dus buiten het hoogseizoen en ontdek het eiland te voet of huur een fiets. Mijn persoonlijke favoriete plekjes op het eiland zijn Phare du Paon, Chapelle Saint-Michel en Plage Du Guerzido. Waarom? Dat mag je met eigen ogen bewonderen.

Een intermezzo voor de GR34

We zijn nog niet weg uit Guingamp – Baie de Paimpol, maar voordat we verdergaan, willen we eerst even stilstaan bij de GR34. Deze Grande Randonnée (GR) is misschien wel hét hoogtepunt van de provincie. Het is een langeafstandswandeling van maar liefst 2.000 kilometer lang en voert je volledig langs de kust van Bretagne. Dus heb je iets meer tijd (lees: een paar maanden), ga dan zeker deze uitdaging aan. Heb je iets minder tijd, maar wil je tijdens je roadtrip door Bretagne wel proeven aan de GR34, loop dan een paar etappes, of zelfs delen van etappes. Zo liepen wij bijvoorbeeld van Pointe de l’Arcouest naar Roche aux Oiseaux en dat was een partij genieten. Doordat je ook wat hoogtemeters maakt, heb je de meest fantastische uitzichten op de zee en de vele eilandjes voor de kust.

Afsluiten in stijl aan de Smaragdkust in Dinard

Tijd om onze roadtrip voort te zetten naar de volgende prachtregio in Bretagne. Nu we eenmaal van de Bretonse kust geproefd hebben, willen we meer. En dat vinden we in Dinard aan de Côte d’Émeraude, ofwel de Smaragdkust. Klinkt al veelbelovend en dat blijkt het ook te zijn. Het begint in ieder geval al goed, want we overnachten hier in een huisje aan het strand, waar we, recht voor ons neus, genieten van een fantastische zonsondergang. Dat is wederom lekker slapen met het rustgevende geluid van de zee op de achtergrond.

De volgende ochtend staan we fris en fruitig op en na een paar verse croissants op de camping, rijden we naar de Yacht Club van Saint Lunaire. Het hele jaar door kun je hier binnenstappen om diverse watersporten te doen. Ondanks dat de wind vrij sterk is deze ochtend en daardoor de golven vrij hoog, hijsen wij onszelf in een wetsuit om de Bretonse zee van wel heel dichtbij te ervaren. We gaan hier namelijk suppen. Dat doen we natuurlijk niet op volle zee, maar in de prachtige baai met zicht op de enorme villa’s, die hier overal op de rotsen prijken. Na een uurtje peddelen, vinden we het welletjes en zetten we koers naar de warme douche. In de middag pakken we nog een stukje van de GR34 mee, van Saint Lunaire naar Saint-Briac-sur-Mer. Maar over dat hoogtepuntje binnenkort meer op The Hike.

À bientot Bretagne

Voor nu is het tijd om onze roadtrip door Bretagne af te sluiten. Dat doen wij met een overnachting in Rennes, zodat we nog een laatste avond kunnen genieten van het Bretonse leven. Niet in de natuur, maar in een levendige stad. Want ook dat is Bretagne. Au revoir et à bientot!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.