Als je aan een buitenlander vraagt hoe hij het Nederlandse landschap zou beschrijven, zijn de woorden “vlak” en “water” niet ver weg. Het is dan ook niet vreemd dat veel Nederlanders zich onderdompelen in de vele watersporten die je in de Lage Landen kan proberen. En hoewel dit op grote schaal gebeurt, hebben de meeste Nederlanders toch nog een blinde vlek: kajakken! Wij hebben een cursus gevolgd ‘leren kajakken’. Hoe het ging? Dat zie je hier.
Leren kajakken: deze soorten kajakken zijn er
De grote “next frontier” voor de Nederlandse watersport is kayakken dus. Met deze kleine 1- of 2 persoons bootjes kan je op alle wateren tochten maken. Het mooie aan kayakken is de grote veelzijdigheid van de sport. Een paar opties:
- Meerdaagse trektochten over zee, met dagen aan bepakking en eten mee
- Brandingkajakken, waar je met kayak door de golven surft
- Wildwaterkajakken door ruige bergrivieren
Keuze genoeg dus voor elke outdoorfanaat! In bijna elk gedeelte van de wereld kan je deze sport dus beoefenen en op een nieuwe manier je favoriete gebieden leren kennen.
Voorbereiden op wildwaterkajakken
Een van mijn favoriete gebieden om heen te reizen, zijn de Alpen. Tijd om die dus opnieuw te ontdekken en deze zomer doen we dat vanaf ruige bergrivieren! Maar hoe bereid je je voor op zoiets?
Wildwaterkajakken is niet zonder risico’s. Leren kayakken omvat verschillende aspecten. Leren om kajaks te besturen is er een van. Het kost tijd en daarnaast is het noodzakelijk om goede kennis te hebben van rivierstromen. Hoe stuur je een stroomversnelling in en uit? Hoe red je jezelf als je toch omslaat?
Wij gingen mee met Kanosport Zwalker naar de wildwaterbaan in Hardenberg voor de cursus “Introductie wildwatervaren”. Tijdens deze cursus leer je de basics van wildwaterkajakken.
Introductiecursus Wildwaterkajakken
Eenmaal ontvangen door de goedgemutste instructeurs, worden we een kajak en gear aangemeten. Na het aantrekken van een wetsuit, waterdichte buitenlaag, helm en spatscherm proppen we onszelf in de kleine kajaks. We krijgen een uitgebreide uitleg over hoe een kajak hoort te voelen en hoe je erin zit. Klinkt makkelijk…
Eenmaal in het water blijkt wel anders. De kajaks zijn zo gemaakt dat ze enorm wendbaar zijn om de wilde stromen goed te navigeren. Dit houdt in dat ze ook moeilijk door het water te sturen zijn. Recht van A naar B wordt al snel zwabberend van A naar B via C en D! Na een tijdje oefenen kunnen de meesten hun bootje in een (min of meer) rechte lijn door het water sturen.
Shake them hips
Na goedkeurende woorden van onze instructeurs is het dan eindelijk tijd om de baan te betreden. Door gebruik te maken van het hoogteverschil tussen de Overijsselse Vecht en een afwatering van Hardenberg is het water in beweging. Hier leren we hoe we kunnen manoeuvreren door zogenaamde keerstromen in de “rivier” om te rusten en te groeperen. Keerstromen ontstaan achter objecten die de stroom onderbreekt. Hier stroomt het water even stroomopwaarts en kan je dus enigszins rustig je kajak in houden. Even een moment pauze, dat leren kajakken is toch niet zo gemakkelijk…
Om terug de stroom in te sturen moet je goed rekening houden met de kanten van je kajak. Als de stroom je dwars op je kajak raakt, kan je snel omslaan. Om dit te voorkomen moet je (gek genoeg) dus je kajak stroomafwaarts kantelen. Hoe doe je dat? Door je heupen en bovenbenen goed aan te spannen en zo een kant omhoog te duwen. Salsa op de rivier dus!
Leren kajakken is een nat, maar spannend avontuur
Na heel wat oefenen en voor een enkeling hier en daar een hernieuwde kennismaking met ondersteboven riverachtbanen staan we een paar uur later weer langs de kant. We kunnen inmiddels zelfstandig door de baan manoeuvreren en de kajak halverwege de baan parkeren als we dat willen.
Ondertussen laten de instructeurs ons dikwijls zien dat er veel meer te leren is. Zo kan je leren eskimoteren en veel trucjes leren om in de kajak te doen. De basis is in ieder geval gelegd om deze zomer de Alpen op een nieuwe manier te ontdekken! Zwalker organiseert naast verscheidene kajakcursussen ook verzorgde reizen naar o.a. de Alpen voor verschillende niveaus. Deze zijn zeker het kijken waard als je na dit artikel overweegt om in deze toffe sport te duiken!