In veel sciencefiction films komt het naar voren: tijdreizen. Een paar hele bekende filmseries zijn dan ook op dit concept gebaseerd. Denk maar eens aan de Back to the Future films of Terminator films. Maar is tijdreizen wel mogelijk? En wat hebben we daar dan voor nodig?
Iedereen is een tijdreiziger
Het lijkt de ultieme droom van de mens om zichzelf in de tijd te kunnen verplaatsen, anders dan hoe we dit nu doen. Want feitelijk reizen we allemaal al door de tijd. Weliswaar vooruit en met dezelfde snelheid, maar je verplaatst je wel door de tijd. Het is een concept wat de wetenschap al even bezighoudt.
Wormgaten
Wormgaten…? Klinkt een beetje gek, maar wormgaten, of wormholes in het Engels, zouden een manier kunnen zijn om door de tijd te reizen. We hebben het eerder al gehad over zwarte gaten, maar een wormgat is iets totaal anders. Een wormgat is een hypothetische sluiproute in de ruimtetijd. Huh, wat? Een wormgat is een theoretische manier om tussen bepaalde plekken in de tijd te kunnen reizen, bijvoorbeeld van 2022 naar 2001. Zo zou je bijvoorbeeld de legendarische momenten van Johan Cruijff kunnen herbeleven. Maar hoe werkt zo’n wormgat dan?
Zo kan je tijdreizen
Onze ruimtetijd is vierdimensionaal. Beetje lastig om dat te tekenen, dus hieronder een plaatje waar onze ruimtetijd tweedimensionaal is, wel zo handig om het te begrijpen. Je moet de ruimtetijd zien als een bol of vel dat gevouwen is. De tijd die je normaal zou afleggen kan je zien als de tijd die het zou duren om het vel rond te lopen. Dit wordt aangegeven met de rode pijl. Een wormgat is een verbinding tussen deze twee kanten van het vel. Hierdoor sla je een bepaalde tijdstermijn over en neem je een afkorting. Dit is weergegeven met de groene pijl. Op deze manier zou je dus kunnen tijdreizen. Maar zo lang we geen wormgat hebben gecreëerd, kunnen we nog niet tijdreizen.