Credits: Porapak Apichodilok - Pexels

7 dingen die jij kunt doen tijdens de dag van de aarde | Duurzame Donderdag

door

De aarde, wat hebben we toch een prachtige planeet om op te leven. Het voorziet ons van zuurstof, licht, voedingstoffen en nog zo veel meer. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat we best nog wat liever mogen zijn voor onze moeder natuur en daarom is in 1970 World Earth Day, oftewel de dag van de aarde, in het leven geroepen. Een initiatief van EARTHDAY.ORG. Het doel van deze organisatie is om de milieubeweging wereldwijd te verspreiden, te onderwijzen en te activeren. Een prachtig initiatief al zeggen we het zelf, waar we graag een handje aan mee helpen. Wij schrijven regelmatig over duurzaamheid en geven je vandaag een overzicht van dingen die jij kan doen om de wereld net wat mooier en gezonder te maken tijdens de dag van de aarde, maar ook absoluut daarbuiten.

De dag van de aarde

De dag van de aarde is een jaarlijks evenement dat plaatsvindt op 22 april. Deze dag is jaren geleden, naar aanleiding van het boek Silent Spring van Rachel Carson, ontstaan. Door dit boek begonnen mensen stil te staan bij de achteruitgang van de aarde en kwam het besef dat er actie moest worden ondernomen. Tegenwoordig vieren we dus elk jaar de geboorte van de moderne milieubeweging in 1970 op 22 april, genaamd Earth Day, oftewel de dag van de aarde. Met wel 150.000 duizend partners in 192 landen is het evenement een grote happening geworden. Wij vertellen je welke stappen jij kunt nemen en welke activiteiten activiteiten jij kunt doen om je steentje bij te dragen aan de gezondheid van de aarde.

duurzaam leven
Credits: Nikola Jovanovic – Unsplash

#1 Organiseer een clean-up evenement op de dag van de aarde

Als we wat beter met de wereld om willen gaan, dan betekent dat dat we ook wat beter met ons afval om moeten gaan. Helaas denkt nog niet iedereen hier hetzelfde over en is zwerfafval nog steeds een wereldwijd probleem. Een leuke en waardevolle activiteit om te organiseren tijdens de wereld aarde dag, is een clean-up evenement. Bij een clean-up evenement ga je de straat op om samen met een groepje, of alleen, de straten weer wat schoner te maken door rondzwervend afval op te ruimen. Deze activiteit is zelfs goed te combineren met een wandeling door gebruik te maken van de CleanWalk wandelstok. Ook kun je een clean-up evenement combineren met een hardloopsessie, genaamd Ploggen en tijdens het suppen, door het organiseren van een sup river clean-up. Via de linkjes lees je meer over de activiteiten.

#2 Maakt een compostbak of wormenbak

Vond je het vroeger als kind ook zo heerlijk om lekker in de aarde te vroeten, nou die tijd hoeft niet voorbij te zijn. De mensen met de groene vingers onder ons zijn misschien al bekend met onze volgende activiteit. Namelijk het maken van een compostbak of een wormenbak. Een enorm leuke activiteit die je ook nog eens prima met kinderen kunt doen op deze dag van de aarde. Door het maken van deze compost- en wormenbak kun je vanuit huis een deel van jouw afval thuis laten verteren. En het leuke ervan is dat je het eindresultaat, de compost, ook weer kunt gebruiken. Compost is namelijk een enorm voedzame stof voor jouw planten, bomen, bloemen en struiken. Een win-win situatie dus. Lees hier meer over de compostbak en hoe je er zelf één kunt maken.

#3 Plan een duurzame vakantie

Nu de temperaturen buiten weer wat aangenamer worden, beginnen de zomerkriebels bij ons al te komen. Wij dromen stiekem al over de zomervakantie en kunnen niet wachten tot het zover is. Voordat je op vakantie kunt, komt natuurlijk het beslissende moment, waar ga je dit jaar heen. Iets waar je misschien normaal gesproken niet aan denkt bij het boeken van een zomervakantie is hoe duurzaam een vakantie of vakantieland is. Wij hebben de volgende artikelen voor je op een rijtje, die jou kunnen helpen om een duurzame vakantie te boeken. Lees bijvoorbeeld over duurzaam reizen in Zwitserland, de tien meest milieuvriendelijke landen, zeven tips om milieubewust te reizen en lees meer over boeken die jou helpen om duurzamer te reizen.

#4 Leren over duurzaamheid op de dag van de aarde

Om het probleem van de achteruitgang van de aarde in te zien is het belangrijk om te weten waardoor dit precies komt en wat er op dit moment precies met de aarde gebeurt. Hiervoor is kennis nodig. Kennis is tegenwoordig overal te vinden, online, in boeken, in podcasts, op de radio en ga zo nog maar even door. Wij hebben ook veel geschreven over wat er precies met de aarde gebeurt en we delen dit ook graag met je. We schreven onder andere over de top vijf oorzaken voor klimaatverandering, hoe je duurzaam kunt leven, we deelden boeken over duurzaamheid met je en vertelden alles van a tot z over milieuproblemen. Geen tijd om een grote activiteit te doen tijdens de dag van de aarde? Kies er dan voor om jezelf meer te verdiepen over onze woonplek, de aarde. De bovenstaande artikelen geven je alvast een goed begin.

#5 Verpakkingsvrij boodschappen doen

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel afval, en voornamelijk plastic, je overhoudt na het maken van een maaltijd. Niet? Nou, we kunnen je vertellen dat het een enorme hoeveelheid plastic en afval is. We hebben het hier specifiek over verpakkingsafval. Die krop sla die in plastic verpakt is, of die zak met nootjes die in plastic zak zit en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wat nou als we deze manier van plasticvervuiling tegen kunnen gaan door wat minder plastic mee naar huis te nemen bij het boodschappen doen. Verpakkingsvrij boodschappen doen is hiervoor het antwoord en daarom een enorm geschikte activiteit om mee te starten tijdens de dag van de aarde. Ben je benieuwd wat verpakkingsvrij boodschappen precies inhoudt? Lees hier mee over verpakkingsvrij boodschappen doen.

Verpakkingsvrije winkel
Credits: Sarah Chai – Pexels

#6 Vervang bepaalde huis tuin en keuken producten voor duurzame producten

Duurzaam leven kan soms intimiderend klinken, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. De weg naar duurzaam leven kun je in kleine stapjes doen. Een stap waar je nu al mee kunt beginnen is om eens rond te kijken in huis wat voor producten jij kunt vervangen voor duurzamere alternatieven. Switch bijvoorbeeld je wattenstaafjes met plastic voor wattenstaafjes met een papieren stokje. Zo kun je ook al die wegwerpwaterflesjes vervangen door herbruikbare flessen. Kijk maar eens rond wat je allemaal zou kunnen vervangen. Denk niet dat je meteen alles weg moet gooien wat je hebt staan, nee gebruik het totdat het op is en kies dan voor een ander alternatief. Hier vind je nog meer duurzame producten als alternatief op plastic.

#7 Bewust en duurzaam shoppen

Bewust als laatste hebben we het nog even over shoppen. Voor sommigen hun grootste hobby, voor de ander de grootste nachtmerrie. Maar van tijd tot tijd heeft iedereen tocht echt wel eens een nieuwe broek nodig. Onderdeel van duurzaam leven is om niet zomaar uit het niets altijd nieuwe dingen te kopen. Bewust en duurzaam shoppen is the key to succes hier. Je kunt dit op meerdere manieren aanpakken, door heel bewust te kijken of je iets wel echt nodig hebt en of je het echt gaat dragen. Wil je nog een stapje verder gaan, dan kun je het beste voornamelijk duurzame merken shoppen. Wij schreven al meer over onze favoriete duurzame outdoor merken. Daarnaast geven wij je regelmatig lijsten met verschillende duurzame opties van één specifiek product. Lees hier meer over de beste duurzame fleecevesten, de beste duurzame rugzakken, duurzame merken bij Bever en duurzame cadeaus om te geven.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.