Wat is witbalans op een camera? | Photography Friday

door

Nu we de basis kennen van fotograferen en hebben kunnen spelen met sluitertijd, diafragma en ISO-waarde, is het tijd om een ander principe binnen de fotografie toe te lichten: de witbalans. De naam van deze term geeft het al een beetje weg, maar het is belangrijk om te weten waar de witbalans nu voor zorgt. Namelijk dat het licht in de foto in balans is. Hoe dat zit en waarom het belangrijk is, dat vertellen we hier.

Wat is witbalans?

Elke lichtbron schijnt een ander soort licht uit. Sommige lichtbronnen hebben geel licht, andere wit of zelfs een beetje blauwig licht. Door verschillen in licht kan je dus ook een hele andere foto krijgen. Om ervoor te zorgen dat je foto’s dezelfde kleuren blijft houden, ondanks het verschil in licht. Daar komt witbalans in beeld. Met witbalans instellingen kan je dit lichtverschil namelijk corrigeren.

Hoe stel je de witbalans in op je camera?

Op iedere camera kan je de witbalans instellen. Meestal zit er ergens een knopje of een menu waar je de witbalans kan instellen. Kijk even goed in je camerahandleiding om te vinden waar deze op jouw camera te vinden is. Meestal staan deze instellingen op AWB. AWB betekent Automatische Wit Balans, de camera bepaalt dan zelf wat de beste optie is qua witbalans voor jouw foto. Verder heb je meestal nog acht andere instellingen voor witbalans, namelijk: zonlicht, bewolkt, schaduw, gloeilamp, TL-licht, Flits, Kelvin en handmatig.

  • Zonlicht: Wanneer je in zonlicht fotografeert, heb je altijd te maken met hard licht dat meer wit van tint is. De camera houdt dan rekening met een warmte tint van 5200 kelvin.
  • Bewolkt: Wanneer het bewolkt is, is het licht zachter en witter. De camera houdt dan rekening met een warmte tint van 6000 kelvin.
  • Schaduw: In de schaduw is er meestal wat koeler licht. Dit is dan ook meer blauw van kleur. De camera houdt dan rekening met 7000 kelvin.
  • Gloeilamp: Een gloeilamp geeft een heel erg warm licht en heel erg geel licht af. De camera houdt hierbij rekening met een warmte tint van 3200 kelvin.
  • TL-licht: TL-licht is ook wat warmer licht, maar minder warm dan de gloeilamp. Desondanks geeft het een gele kleur aan de foto. De camera houdt hier rekening met 4000 kelvin.
  • Flits: De flits geeft een redelijk wit licht af. De camera houdt daarom rekening met 5400 kelvin.
  • Kelvin & handmatig: Hier kan je zelf de warmte van het licht instellen om zo tot de meest ideale instelling te komen. Hierbij gebruik je vaak een grijskaart.

*De warmte kan per camera verschillen, maar liggen wel rond deze waarden.

https://nl.pinterest.com/pin/663506957595275783/

Wat is Kelvin?

De warmte van licht wordt weergegeven in Kelvin. Kelvin is in de natuur- en scheikunde een eenheid voor warmte, net zoals Celsius en Fahrenheit. Zo is het 0 graden Kelvin, -273,15 graden Celsius. De Kelvin schaal heeft dus 0 als het meest koud. In het dagelijks leven is dit onhandig om mee te werken, in de wetenschap komt het vaker voor. Zo is de zon 5.778 graden Kelvin warm. Elke warmtebron die licht uitstraalt, straalt dus een andere tint licht uit, afhankelijk van hoe warm de bron is.

Witbalans in nabewerking

Je kan de witbalans ook aanpassen bij het nabewerken. Het kan weleens zijn dat je een foto maakt met de verkeerde instelling. Dit kan je doen met het pipetje in Lightroom. Je selecteert dan met het pipetje een oppervlakte dat wit hoort te zijn en dan past het programma dat zelf aan naar de juiste nabewerkingsinstellingen. Je kan dit ook handmatig doen met de warmte-slider.

witbalans voorbeeld
Een foto die we maakten in Méribel en het verschil in witbalans

Zelf gebruik ik altijd de AWB instelling, omdat deze meestal de juiste instelling pakt. Zo hoef je je tijdens het fotograferen geen zorgen te maken over de witbalans instelling. Maar ook hiermee is het vooral spelen en kijken wat er gebeurt. Alleen zo weet je hoe je camera ermee omgaat en wat je kan verwachten.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.