Na een lange dag werken, loop je weer door de voordeur en één van de eerste punten op de planning is dan meestal het avondeten koken. De één vindt het net wat leuker dan de ander, maar het is onmisbaar voor iedereen. Of je nu zelf kookt, iets in de magnetron zet of eten afhaalt, wij zijn benieuwd of het volgende je al eens is opgevallen: de hoeveelheid afval die je overhoudt aan een maaltijd. En nee, dan bedoelen we niet de restjes eten die jouw kleine spruit weer eens heeft laten staan, of dat verbrande stukje vlees dat je op je bord nog ligt aan te staren. Nee we hebben het hier over verpakkingsafval. Ja, al die plastic of papieren zakjes en bakjes die je overhoudt na het maken van een maaltijd. Eén van de oplossingen om je verpakkingsafval te verminderen is het verpakkingsvrij boodschappen doen. Hoe dat werkt? We leggen het je uit.
Verpakkingsvrij boodschappen doen, wat houdt dat in?
We zijn meestal gewend om snel de supermarkt in te lopen, te halen wat we nodig hebben en er weer vandoor te gaan. Wat als we nu iets bewuster en verpakkingsvrij boodschappen doen en daarbij letten op wat voor producten we kopen? Bij verpakkingsvrij boodschappen doen ga je op zoek naar producten die geen verpakking hebben. Daarbij is het dan niet de bedoeling dat je producten zonder verpakking, neem een courgette, dan in een plastic wegwerp zakje stopt. Nee bij deze manier van boodschappen doen, is het handig om je eigen herbruikbare zakjes, bakjes en potjes mee te nemen. In de reguliere supermarkt heb je helaas wel maar een beperkt aantal producten die je op deze manier kunt shoppen. Bij producten die in een reguliere supermarkt niet zonder verpakking te krijgen zijn, zoals rijst en pasta, kun je dan het beste voor de meest milieuvriendelijke optie gaan. Kies bijvoorbeeld voor het product dat in karton verpakt is in plaats van het product dat in plastic verpakt is.
Credits: Sarah Chai – Pexels Credits: Sarah Chai – Pexels
Verschillende plekken waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen
Zoals je hierboven al een beetje kunt lezen, is dat het best lastig kan zijn om volledig verpakkingsvrij boodschappen te doen in de reguliere supermarkt. Daarom moet je wat meer buiten het kaders denken. Haal bijvoorbeeld je kaas bij de kaasboer en vraag of ze de kaas in je meegenomen bijenwasdoek willen wikkelen. Hetzelfde kun je doen bij de bakker. Vraag hier of ze je brood in je meegenomen broodzak kunnen stoppen. Voor groente en fruit kun je het beste naar de groentenboer of de markt gaan. Veel van de producten die daar worden verkocht, zijn niet in plastic verpakt en kunnen daarom mooi verpakkingsvrij mee naar huis. Een mooi extraatje van het verpakkingsvrij boodschappen doen bij de lokale winkels is dat je ook de keten weer kleiner maakt en tegelijkertijd ook nog eens lokale ondernemers steunt.
Naast de bovenstaande opties zijn er tegenwoordig ook specifieke supermarkten en online opties waar je je producten verpakkingsvrij kunt inslaan. Een leuke online supermarkt is Pieter Pot, zij bezorgen door heel het land hun verpakkingsvrije producten. Producten bestel je in weckpotten waar statiegeld op zit. Is je pot leeg, dan geef je hem mee terug met je volgende bestelling en krijg je het statiegeld weer terug. Verder zijn er door Nederland verschillende bulk supermarkten te vinden waar je met je eigen potjes en bakjes, als het ware, producten kan tappen. Hier weeg je eerst je potje of bakje, waarna je hem kunt vullen zodat je alleen betaalt voor wat je getapt hebt.
Tips en tricks
Vind je het nog wat overweldigend klinken? Geen probleem, we geven je hier wat tips om het verpakkingsvrij boodschappen doen net wat makkelijker te maken:
- Planning is key. Plan van te voren welke boodschappen je nodig hebt en waar je alles kunt halen. Op deze manier ben je niet drie dagen bezig om je kast en koelkast weer vol te krijgen.
- Neem je eigen potjes, zakjes, bakjes mee als je verpakkingsvrij boodschappen gaat doen. Wij gaven al een voorbeeld van de bijenwasdoeken, kijk ook eens naar deze vershoudpotten en deze stoffen zakjes.
- Kun je een product echt niet zonder verpakking vinden, kies dan voor de meest milieuvriendelijke verpakkingsoptie.
- Hergebruik oude verpakkingen die je nog hebt. Heb je een leeg potje kruiden en zit er een kruidenzaak waar je zelf je kruiden kunt afwegen, neem dan zeker deze oude potjes mee. Op deze manier heb je waarschijnlijk al meer potjes en bakjes in huis dan je waarschijnlijk denkt.
- Kleine beetjes helpen ook. In één keer verpakkingsvrij boodschappen doen kan een flinke stap zijn. Begin met kleine aanpassingen, en wie weet kun je beetje bij beetje steeds verpakkingsvrijer inkopen doen. Alle beetjes helpen.