Credits: LoganArt - Pixabay

Wat gebeurt er als de zon verdwijnt | Wetenschap Woensdag #1

door

Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar soms als de regen even ophoudt, dan kan je aan de hemel een hele felle bol zien. Wat er ook gebeurt in de wereld, deze felle bol staat er altijd. Ook als we hem niet zien door de wolken. We hebben het natuurlijk over de zon. Al 4,5 miljoen jaar zorgt onze zon ervoor dat de aarde verlicht wordt, maar wat gebeurt er met de aarde wanneer de zon plots in één keer verdwijnt? Wij zochten het voor je uit.

De lichtsnelheid

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst een stapje terug doen en kijken naar een veel voorkomende term, als het over de ruimte gaat en alles wat daarin zweeft; de lichtsnelheid. De lichtsnelheid is de snelheid waarmee het licht reist en bedraagt net iets minder dan 300.000 kilometer per seconde. Niks in het heelal kan sneller reizen dan de lichtsnelheid. Als dit fenomeen massa zou hebben dan is het onmogelijk om hierbij in de buurt te komen. Als we kijken naar hoe lang het duurt voordat het licht van de zon de aarde bereikt, dan duurt dat acht minuten en twintig seconden. Je ziet dus altijd een ouder beeld van de zon.

Credit: NASA – Unsplash

Wat er gebeurt als de zon verdwijnt

Maar wat gebeurt er als de zon plots verdwijnt? Dat is immers de vraag die wij ons in het begin van dit artikel zelf stelden. We weten nu dat alles met maximaal de snelheid van het licht reist en dat het acht minuten en twintig seconden duurt voordat het licht van de zon de aarde bereikt. Maar ditzelfde geldt ook voor zwaartekracht. Zwaartekracht heeft geen massa, het weegt niks. Daarom reist zwaartekracht ook met de snelheid van het licht.

Als de zon dus zomaar zou verdwijnen, dan merken wij hier op aarde dat pas na acht minuten en twintig seconden. Na deze tijd zal het licht van de zon plots uitgaan en wordt het heel erg donker op aarde. Maar er gebeurt nog iets opmerkelijks. De aarde zal namelijk na die acht minuten ook stoppen met het draaien rondom de zon, of de plek waar de zon eerst stond. Omdat de zwaartekracht ook acht minuten lang blijft, schiet de aarde pas uit zijn baan wanneer de ruim acht minuten verstreken zijn. Vanaf dat moment zweeft de aarde als een los projectiel door de ruimte.

Wat gebeurt er met de aarde

Als los projectiel in de ruimte is de aarde onbestuurbaar. We kunnen dus niet de koers veranderen. De kans is daardoor groot dat de aarde uiteindelijk tegen een ander hemellichaam aan botst. Maar voor het zover is, is bijna al het leven op aarde uitgestorven. De zon is namelijk ook onze belangrijkste warmtebron. Wanneer deze verdwijnt is er geen mogelijkheid om de aarde warm te houden. Binnen enkele dagen zijn alle dieren en mensen uitgestorven. Ook planten die aan fotosynthese doen zijn binnen enkele dagen uitgestorven. Alleen planten die geen zonlicht nodig hebben om te leven zullen nog enige tijd doorleven, enkele decennia op zijn hoogst.

Woestenij op aarde

Binnen twee maanden na het verdwijnen van de zon starten de oceanen en zeeën met bevriezen. Het zal dan nog 1000 jaar duren voordat deze helemaal bevroren zijn. Maar dat is dan niet de grootste zorg, want tegen die tijd is de ozonlaag al lang verdwenen en is de aarde één grote woestenij van ijs en straling.

Kortom: laten we vooral nog wat dankbaarder zijn voor de zon in ons leven.

Credit: William Bossen – Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.