Photo by Luisa Brimble on Unsplash

Een flexitariër zijn, is eigenlijk het beste van twee werelden

door

Het is een trend geworden om door middel van je eetwijze ervoor te zorgen dat je een kleinere ecologische voetafdruk neerzet. Maar wat nou als je vegetarisch zijn net iets te extreem vindt, maar een pescotariër zijn ook niet helemaal jouw ding is? Dan zijn er gelukkig nog meer opties. Zo kan je ervoor kiezen om flexitariër te worden. Of we kunnen je wel vertellen, misschien ben je onbewust al een flexitariër…

Doen waar jij je goed bij voelt

Een flexitariër is één van de vele mogelijkheden om je voedingsstijl aan te passen om de wereld een beetje te helpen. Te helpen richting een duurzamer leven, waar we uiteindelijk allemaal baadt bij gaan hebben. Omdat het best nog wel even een zoektocht is naar iets wat echt bij jou past, hebben we het eerder al gehad over vegan zijn en hebben we je al wat verteld over een pescotariër. Aan dat lijstje gaan we er nu eentje toevoegen, namelijk de flexitariër. 

Flexitariër veel soorten maaltijden
Photo by Victoria Shes on Unsplash

Lekker flexibel zo’n flexitariër

Vind je het nog lastig om je levensstijl helemaal om te gooien en een bepaald soort voedsel te laten liggen, kan je ervoor kiezen om flexitariër te worden. Een flexitariër is iemand die ervoor kiest om wel nog vlees en vis te eten, maar dan met mate. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je één dag in de week geen vlees of vis eet. Dit kunnen er ook meerdere zijn. Nu denken mensen al snel aan een avondmaaltijd als het gaat om vlees minderen, maar dit geldt natuurlijk ook voor je boterhamworst tussen de middag.

Kleine kanttekening

Het klinkt misschien als match made in heaven, alleen heeft het wel een soort donker randje. Sommige flexitariërs hebben de neiging om die ene dag dat ze geen vlees eten, te compenseren met de andere dagen door bijvoorbeeld een extra stukje te pakken. Denk bijvoorbeeld aan de vele bbq’s die er in de zomer weer aan beginnen te komen. Dan wordt er natuurlijk iets meer vlees geconsumeerd dan dat je eigenlijk zou willen. Het is de kunst om ook dan even terug te denken aan je motief, namelijk het minder eten van vlees en vis in de week. 

BBQ
Photo by Lee Myungseong on Unsplash

Hoe kan mijn week als flexitariër er dan uitzien?

We zullen je een voorbeeld geven hoe een week als flexitariër eruit kan zien. We beginnen met de keuze hoe vaak we minder vlees en vis willen eten. Hierbij gaan we even uit van drie keer. Voor die drie keer bedenken we een leuke (en lekkere) maaltijd waar geen vlees of vis in zit. Dit zouden we kunnen vervangen door vleesvervangers, of gewoon het gedeelte ‘vlees’ weg te laten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we de dag zonder vlees gaan vervangen met vis, en andersom. Op deze manier maak je het voor jezelf makkelijker en overzichtelijker!

Iets voor jou?

Erachter gekomen dat een leven als flexitariër wel iets voor jou is? Dan zijn we erg benieuwd naar welke eetwissels jij gaat doen! Laat het ons vooral weten in de comments, wie weet gebruiken wij vanavond jou gerecht wel als inspiratie.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.