Credits: Thomas Despeyroux - Unsplash

Chinees Nieuwjaar: Vandaag start het jaar van de Tijger

door

Waar de meeste landen ter wereld in de nacht van 31 december op 1 januari het nieuwe jaar inluiden, wordt dat dit jaar in China in de nacht van 31 januari op 1 februari gevierd. Dit staat beter bekent als het Chinees Nieuwjaar. Maar wat houdt het Chinees Nieuwjaar nu eigenlijk in? NU.nl zocht het voor ons uit en wij delen dat graag met jou.

Waarom geen Chinees nieuwjaar op 1 januari?

In China werken ze met een andere kalender dan wij. Deze kalender houdt maancyclussen aan die ongeveer 29 dagen duren. Dit is dan ook de reden dat het Chinees Nieuwjaar ieder jaar op een andere datum wordt gevierd. Wel houdt China rekening met de kalender zoals wij die kennen omdat het anders heel erg onhandig zou worden. Daarom is er zeven keer per negentien jaar een schrikkelmaand om het gat te overbruggen.

Credit: Marish – Big Stock

Jaar van de Tijger

2022 is volgens de Chinese kalender het jaar van de Tijger. Je kan dit een beetje vergelijken met de astrologie die wij hier kennen, waar iedere maand een ander sterrenbeeld is. In China is dat ieder jaar anders. Daarnaast geven deze dieren ook een bepaalde twist aan het jaar. Zo zouden mensen in het jaar van de aap bijvoorbeeld meer geluk met zich meebrengen. Beval jij dit jaar, in het jaar van de Tijger, van een kind, dan zal deze een sterk gevoel van eigenwaarde hebben en een goed leervermogen. Als we de Chinese dierenriem mogen geloven tenminste.

Hoe wordt Chinees Nieuwjaar gevierd?

Chinees Nieuwjaar is niet zoals bij ons maar twee dagen. Het Chinees Nieuwjaar duurt officieel zestien dagen, waarvan de eerste zeven dagen als nationale feestdag worden gezien. Dit jaar is dat van 31 januari tot 6 februari. De voorbereidingen beginnen zeven dagen voor ‘oudjaarsavond’. De dagen erna vind het Spring Festival plaats om het nieuwe jaar te vieren. Dit festival duurt elf dagen en wordt gevolg door vier dagen voorbereiding voor het Lantaarnfestival, welke dit jaar op 15 februari plaatsvindt. Tijdens deze zeven dagen vrij trekken veel Chinezen er dan ook op uit. Dan is er bijvoorbeeld tijd genoeg om te gaan hiken in China.

Het Lantaarnfestival is traditiegetrouw de afsluiting van het Chinees Nieuwjaar. Tijdens dit festival kom je samen met je familie bij elkaar en worden in dorpen en steden traditionele draken- en leeuwendansen opgevoerd. Tijdens het Lantaarnfestival is het (bijna) volle maan en worden er op verschillende plekken vuurwerk afgeschoten. Ook lopen kinderen met (zelfgemaakte) rode lantaarns over straat. Tijdens het Lantaarnfeest worden ook zoute rijstdumplings gegeten en is het traditie om elkaar raadsels te vertellen.

Credit: Atul Vinayak – Unsplash

Chinees Nieuwjaar is niet per se Chinees

In Nederland kennen we het Chinees Nieuwjaar als een feest uit China. Niks is minder waar, Chinees Nieuwjaar wordt namelijk ook in andere landen gevierd. Waar het in de rest van de wereld ook bekend staat als het ‘Lunar New year’ of ‘Spring Festival’, heet het in Nederland Chinees Nieuwjaar. Waarschijnlijk omdat China het grootste land is dat dit feest viert.

Ook in Nederland wordt het Chinees Nieuwjaar steeds vaker gevierd, vooral omdat er meer Chinezen en andere Aziaten in Nederland komen wonen. Daarom zeggen wij: 新年快乐!

Credit: Tony Pham – Unsplash
Bron:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.