Gym op school. We hebben het allemaal meegemaakt. Denk maar aan de piepjestest of de shuttle run. Sommigen houden hier nog steeds nachtmerries aan over. Misschien houd je wel heel erg van sporten of misschien heb je er een hele grote hekel aan. Behoor je tot de eerste groep en heb je ons push-up trainingsschema uitgespeeld? Of misschien heb je wel een eigen home gym gebouwd in de schuur of onder jouw overkapping. Behoor je tot de laatste categorie? Dan komen de tips in dit artikel goed van pas. Sporten is namelijk niet altijd leuk. Soms heb je gewoon even geen motivatie en moet je ontzettend veel moeite doen om jezelf de sportschool in te krijgen. Maar wees gerust, vandaag vertellen wij hoe jij sporten wél leuk gaat vinden.
Tips om sporten wél leuk te gaan vinden
Ze zeggen ook wel: ‘exercise is key, because your life depends on it’. Het klinkt heftig, maar het is wel waar. Regelmatig trainen verlaagt namelijk jouw risico op hartaandoeningen en beroertes, maar ook jouw risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker, zoals borst- en longkanker. Bovendien versterkt het je botten en spieren en verbetert het je slaap. Je ziet dus dat er best veel voordelen zitten aan regelmatig sporten.
Regelmatige lichaamsbeweging is ook nog eens goed om angst en depressie tegen te gaan. Sporten is van cruciaal belang voor de ontwikkeling van nieuwe hersencellen en het helpt ook om chemische stoffen in de hersenen, zoals endorfine en dopamine, in evenwicht te brengen. Deze zijn verantwoordelijk voor motivatie en geven je een energiek gevoel.
4 tips om sporten leuk te vinden
Voor de mensen onder ons die sporten gewoon niet zo leuk vinden, hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet, zodat iedereen de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging kan ervaren.
- Maak van sporten een vast onderdeel van je dag
- Begin langzaam en geef je nieuwe routine de tijd
- Zoek een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt om te doen
- Verhoog de funfactor
Maak van sporten een vast onderdeel van je dag
Zelf koos ik een jaar geleden er altijd voor om om de dag te sporten. Maar lukt het me niet om een workout in te krijgen op een bepaalde dag? Dan was dat maar zo. Het probleem was dat ik steeds redenen vond om iets anders te gaan doen dan sporten. Toen moest ik nog veel huiswerk maken, met vrienden afspreken of had ik gewoon echt zin om even een aantal uur achter elkaar rustig een boek te lezen. Je kunt je dus wel voorstellen dat de consistentie ver te zoeken was. Vandaar dat ik besloot om het anders aan te gaan pakken. Ik wilde het graag doen voor mezelf. Uiteindelijk leerde ik meer over krachttraining en HIIT. Ik wilde er helemaal voor gaan. Sporten moest een onderdeel van mijn dag worden, net zoals eten of slapen, omdat ik het belangrijk vond. Ik bedacht me dat ik nu nog redelijk jong was en dat ik ervoor wilde zorgen dat ik gezond oud zou worden. Zelf wist ik dat sporten hierbij een grote rol speelde net als gezond eten. Mijn mentaliteit veranderde en vol goede moed begon ik te werken aan mijn nieuwe opgestelde doelen.
Wat mij opviel? Het is oprecht 10x makkelijker om 5x in de week te sporten dan maar 2x. Uiteindelijk wordt het iets heel ‘gewoons’. Het zit zo in je routine dat je er niet eens meer bij nadenkt. Ik koos ervoor om in de ochtend te gaan sporten. Elke dag om 6 uur ’s ochtends. Ja, in het begin was dit vrij pittig en ik heb me dan ook meerdere keren afgevraagd waarom ik het ook alweer deed wanneer de wekker om 05.20 uur afging. Maar uiteindelijk werd het iets wat mij grip gaf op de dag. Ik voelde me steeds beter en het sporten ging me steeds beter af. Het gaf mij een super voldaan gevoel en daardoor begon ik de dag met een heel positieve ‘headspace’. Op het moment van typen zou ik sporten dan ook niet meer uit mijn leven weg kunnen denken.
Begin langzaam en geef je nieuwe routine de tijd
Een van de grootste fouten die beginners maken, is dat ze te veel en te snel doen. Ja, hier hoorde ik ook bij. Van 2x in de week sporten naar 5x was toch wel een flinke aanslag op je lichaam. Ik had nog nooit zoveel spierpijn gehad en voelde me ontzettend moe. Uiteindelijk raakt je lichaam gewend aan meerdere dagen per week sporten en dan kan je ervoor kiezen om het volume na een tijdje weer te verhogen.
Als je wilt proberen te rennen, ga dan niet naar buiten om in één keer zo snel als je kan 5km te gaan hardlopen. Wissel het rennen van een minuut bijvoorbeeld af met het lopen van een minuut voor slechts 2 km en bouw je conditie vanaf daar verder op. Dit geldt eigenlijk voor elke nieuwe sport of vorm van lichaamsbeweging die je wit gaan doen.
Geef je nieuwe activiteit ook de tijd, want het duurt even voordat nieuw gedrag een gewoonte wordt. Veel mensen geven het na een week of 2 vaak op omdat het moeilijk wordt of omdat ze geen resultaten zien. Maar het opbouwen van spieren en conditie heeft tijd nodig. Het is dus belangrijk dat je jezelf en je lichaam die tijd gunt en in de tussentijd gewoon probeert te genieten van het proces. Als je een sport doet die je leuk vindt en waar je elke keer ietsjes beter in wordt, ga je vanzelf de gewenste resultaten zien.
Zoek een vorm van lichaamsbeweging die je leuk vindt om te doen
Zelf train ik het liefste in de sportschool, maar misschien vind jij hier wel helemaal niets aan. Dat kan natuurlijk ook. Het is daarom belangrijk om een vorm van lichaamsbeweging te vinden die bij je past en die je wél leuk vindt om te doen. Probeer verschillende soorten sport en kijk wat bij je past. Wat dacht je van rennen, zwemmen, fietsen of het volgen van een kickboxles? Of misschien sport je liever thuis, terwijl je een workoutvideo op Youtube volgt. Je kan er zelfs voor kiezen om een dansworkout te doen, ook die vind je op Youtube. Het is allemaal beweging, en dat is allemaal goed. Kijk dus vooral naar wat jij leuk vindt en naar wat jou enthousiast maakt.
Onthoud dat simpele activiteiten zoals wandelen ook de fysieke fitheid vergroten. Neem een stappenteller en zet een doel voor jezelf van bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag. Elke beweging is namelijk beter dan geen beweging. De sleutel tot het behouden van lichaamsbeweging is het vinden van een trainingsroutine die je leuk vindt, of het nu alleen is of met mensen; buiten, thuis of in een sportschool. Wanneer je het leuk vindt, zal je jouw routine goed volhouden waardoor je nóg beter wordt, en op die manier wordt de kans ook veel kleiner dat je een training zal overslaan.
Verhoog de funfactor
Zelfs als je een oefening vindt die je leuk vindt, zal niet elke training leuk zijn. Soms ben je moe of chagrijnig of heb je gewoon geen zin om te sporten. Je kunt ook in een sleur komen, waarbij je niet per se een hekel hebt aan je training, maar je er ook niet echt enthousiast van wordt. Dit is wanneer het tijd is om creatief te worden.
In plaats van te sporten in de sportschool, rijd je naar je favoriete park voor een buitentraining. Doe mee met een vriend in hun favoriete activiteit. Schrijf je in voor een les die je interesse heeft gewekt, zoals aqua yoga of Pilates. Zelf heb ik laatst Rocycle geprobeerd, wat naar mijn mening een heel welkome afwisseling van mijn normale trainingen was. Doe wat nodig is om in beweging te blijven. Misschien krijg je wel motivatie nadat je nieuwe sportkleding gekocht hebt. Wees creatief en probeer zo uit de sleur te komen. Bewegen is namelijk niet alleen goed voor ons is, het is ook waar ons lichaam voor is gemaakt.