In alle culturen ondervonden we ruim voor de pandemie al veel geestelijke gezondheidsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan onnodige stress en angst, een laag zelfbeeld, eetproblemen en familieruzies. Corona heeft het er niet beter op gemaakt. Al deze uitdagingen zijn namelijk in de loop van de afgelopen 18 maanden verergerd. Vorige maand, op 10 oktober 2021, was het de ‘dag van de Mentale Gezondheid 2021’. Om hier nog even bij stil te staan, hebben wij vandaag 5 tips op een rijtje gezet om jouw mentale gezondheid en dat van de mensen om je heen te verbeteren.
5 tips voor een optimale mentale gezondheid
Wij moedigen jou vandaag aan om eerlijk naar je eigen mentale gezondheid te kijken. Zorg je goed voor jezelf? Maak je je ergens druk om? Ben je er trots op dat je het druk hebt, terwijl je eigenlijk uitgeput bent? Verberg je depressie of angst om de mensen om je heen te beschermen? Het is goed hierbij stil te staan. Hopelijk helpen de volgende tips jou met het verbeteren van je mentale gezondheid.
Begin met een goede ochtendroutine
Goed voor jezelf zorgen op mentaal gebied begint al wanneer je wakker wordt. Spring niet gelijk uit bed om aan het werk te gaan of om je sociale media te checken. Haal in plaats daarvan (terwijl je nog lekker in je warme bed zit) een paar keer diep adem en denk na over drie dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen grote dingen zijn zoals je partner, baan of gezondheid. Maar het kunnen ook kleine dingen zijn zoals het weer, het uitzicht vanuit je raam, of de geur van het eerste warme kopje koffie in de ochtend.
Ook meditatie hoort bij een optimale ochtendroutine voor je mentale gezondheid. Gebruik bijvoorbeeld de app ‘Headspace’. Hierbij luister je naar een begeleidende meditatie van 3,5, 10 of 20 minuten. Je kan dus zelf de lengte van de meditatie kiezen. Je kan er ook voor kiezen om te luisteren naar een fragment uit een luisterboek. Dit kan bijvoorbeeld een stukje zijn uit een zelfhulpboek of een ander ontspannend boek. Door dit te doen, creëer je een rustige, ontspannen mindset voor de dag. Zelfs stressvolle dagen vol met activiteit zullen beter beheersbaar en rustiger aanvoelen als je dat doet. Je zal ook merken dat je beter bestand bent tegen eventuele tegenslagen die de dag met zich meebrengt.
Onthoud dat veel van de dingen die jouw fysieke gezondheid verbeteren, ook jouw emotionele welzijn verbeteren. Het is dus goed om stil te staan bij wat je zowel in je lichaam als in je geest stopt. Denk bijvoorbeeld aan eten en drinken maar ook aan het kijken van eindeloze video’s, het spelen van games of het opnemen van content van sociale media. Als je bijvoorbeeld bepaalde kleine ongezonde dingen in je dagelijkse dieet vervangt voor iets gezonds, heeft dit ook gelijk invloed op je mentale gezondheid. Ze zeggen wel eens: ‘je bent wat je eet’. Aangezien je lichaam om de zoveel tijd nieuwe cellen aanmaakt met het voedsel wat jij iedere dag naar binnen werkt, klopt dit nog zo’n beetje ook. Het is dus slim te kijken naar wat je op- en inneemt. Het gaat zowel om voeding als om content op sociale media.
Het uitvoeren van deze kleine acties in de ochtend kunnen een wereld van verschil maken m.b.t. je mindset gedurende de dag. Zo voel je waarschijnlijk gelukkiger en heb je een vergroot gevoel van dankbaarheid die je meeneemt door de dag heen. Leg als tip op je nachtkastje een briefje weg met de woorden ‘dankbaarheid’, ‘meditatie’ of ‘lezen boek’. Het kan nog wel eens voorkomen dat je het totaal vergeet de kleine acties te ondernemen wanneer je wakker wordt. Het briefje zorgt er dan voor dat je verzekerd bent van een goede start m.b.t. je ochtendroutine.
Kom elke dag even ‘uit je hoofd’
Wanneer je angstig of depressief bent, hebben je symptomen de neiging om je geest in beslag te nemen. Je gaat piekeren over verschillende dingen. Maar hoe meer je gaat nadenken en piekeren hoe groter de kans is dat je ‘nieuwe’ dingen vindt om over te stressen. Verder hebben jouw depressies, angsten en andere emotionele zorgen de neiging om groter te worden wanneer ze jouw enige focus blijven. Als je eropuit gaat om even een rondje te lopen met een vriend of vriendin of even gezellig gaat lunchen bijvoorbeeld, zal je merken dat je eigen zorgen afnemen.
Meestal voel je je ook beter wanneer je de kans hebt om anderen te helpen. Het helpen van andere mensen geeft een gevoel van voldoening. Dit helpt ook gelijk met je geestelijke gezondheid. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar het kan ook iets heel anders zijn. Het is wel belangrijk stil te staan bij datgene waar jij voldoening van krijgt, alleen dat zorgt voor een optimale verbetering van je mentale gezondheid.
Verwijder onnodige taken uit je leven
De afgelopen jaren is er geen twijfel over mogelijk geweest dat we het te druk hebben en te weinig tijd vrijmaken om te ontspannen en vrijwel niets te doen. Probeer daarom eens te kijken naar wat je uit je leven kan ‘schrappen’ om je leven wat rustiger en leuker te maken. Zo kan je kijken naar wat je écht moet doen. Schrap de dingen die onbenullig en overbodig zijn. Maak je leven eenvoudiger. Op die manier zorg je voor meer rust in je hoofd en dus voor een verbeterd emotioneel welzijn.
Sommige mensen zijn er trots op om ‘druk’ te zijn. Zo laat je misschien aan de buitenwereld zien dat je bezig bent en laat je iedereen denken dat je alles goed voor elkaar hebt. Het is verstandig dit idee te laten varen. Verwijder de misplaatste trots op het woord ‘druk’ en concentreer je op wat er echt moet gebeuren (en wat niet) in plaats van je te concentreren op alles wat je zou kunnen doen.
Juist door de pandemie hebben veel mensen goed na kunnen denken in de tijd dat ze thuis zaten. Veel mensen kwamen erachter dat ze zich bezighielden met onnodige dingen. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van te veel taken op werk en je tijd verdoen op sociale media. Wanneer je de onnodige activiteiten uit je leven schrapt heb je ineens veel meer tijd voor de dingen die er wel toe doen. Misschien heb je wel meer tijd en aandacht voor je partner, je kinderen of voor een nieuwe hobby.
Beoordeel je relaties
Ga al je relaties na. Zijn er relaties waar je zelf meer energie insteekt dan dat je ervoor terug krijgt? Of heb je juist bepaalde vrienden of vriendinnen die jou energie geven? Dat je je weer helemaal happy en hoopvol voelt na een koffiedate? Het is slim om hier goed bij stil te staan. Veel mensen besteden namelijk een groot deel van hun tijd aan het onderhouden van relaties die hen eigenlijk veel minder brengen dan zou moeten. Voel je dat een relatie eenzijdig is en alles meer van jou af moet komen? Probeer dan voortaan vaker af te spreken met mensen waar je wel energie van krijgt. Waarbij het van twee kanten komt in plaats van één.
Het kan echter ook zo zijn dat je juist niet genoeg afspreekt of contact maakt met andere mensen. Het is dan goed om iemand vaker te vragen om iets te gaan drinken, eten of een wandeling te gaan maken. Wanneer je contact legt met de juiste mensen en jouw verhaal deelt met vrienden of familie versterk je je mentale gezondheid. Je kan je ‘ei’ kwijt. Dit is belangrijker voor je mentale gezondheid dan je zou denken.
Wees bereid om te veranderen en te leren voor een optimale mentale gezondheid
Er zijn genoeg mensen die wel willen veranderen, maar het toch niet doen. Ze weten namelijk zelf wat het beste voor zichzelf is. Hierdoor houden ze vaak slechte gewoonten aan. Probeer daarom minimaal één uur per week te focussen op jezelf en wat jij nodig hebt. Dit kan je doen door de oefeningen te doen die eerder al zijn besproken, maar je kan ook gewoon even alles op papier zetten en het van je afschrijven. Op die manier wordt het overzichtelijk en kan je kijken wat je kan doen om bepaalde mentale stress te verminderen. Je zal zo veel over jezelf leren. Ook heb je in de toekomst een aantal ‘tools’ voor als je het weer een keer druk in je hoofd hebt. Je weet dan waar het om gaat en wat je er eventueel aan kan doen om je mentale gezondheid te verbeteren.