Dieren. Stuk voor stuk zijn de uniek. Allemaal beschikken ze over bijzondere talenten. Ze kunnen veel meer dan wij mensen eigenlijk denken. Maar welke dieren zijn nu écht slim? Een olifant? Of een rat? En wat dacht je van een kakapo? In dit artikel vertellen wij jou er alles over.
De slimste dieren op een rij
Wij hebben voor jou een lijstje gemaakt met de slimste dieren ter wereld. Wil je weten welke het zijn? Lees dan snel verder.
Olifanten
Wist jij dat olifanten een heel goed geheugen hebben? Hier staan ze namelijk om bekend. Als ze in jaren terug ooit ergens een waterbron gevonden hebben, is de kans groot dat ze die nu nog steeds kunnen vinden. Ook leven olifanten erg mee met leden van hun groep. Ze leven zelfs mee met andere soorten. Verder kunnen olifanten rouwen. Je hebt het misschien ooit al eens gezien, maar wanneer een olifant uit de groep komt te overlijden dan neemt de rest van de kudde ‘echt’ afscheid. Wist je dat ze ook heel slim zijn als het gaat om voedsel? Olifanten in Blijdorp kwam soms aan verse blaadjes door takken als gereedschap te gebruiken. Je hebt er zelfs olifanten die gewoon een bladblazer gebruiken. Dom kan je deze dieren dus in ieder geval niet noemen.
Kraaien
Misschien had je al wel een vermoeden, maar vallen ook onder de categorie slimste dieren. Ze verstoppen niet alleen hun voedsel en onthouden waar ze dit verstopt hebben, ze onthouden zelfs hoelang het onder de grond houdbaar is. Je zou het misschien niet zeggen, maar kraaien zijn ook erg sociaal. Zo werken ze bijvoorbeeld samen om voedsel te bemachtigen. Ze kunnen zich zelfs in het perspectief van anderen verplaatsen. Wist je dat de wipsnavelkraai dé ultieme oplosser van puzzels is? Hij kan bijvoorbeeld een ijzerdraadje ombuigen tot een haak of met een kort stokje een lange stok pakken om bij wat eten te komen.
Chimpansees
Wist je dat chimpansees bepaalde gereedschappen gebruiken of soms zelfs zelf maken om bij voedsel te komen? De aap staat natuurlijk, samen met de bonobo, het dicht bij de mens. Ook gebruiken deze dieren symbolen om dingen uit te leggen. Verder onthouden de apen veel. Als een chimpansee bijvoorbeeld 2x mag mee-eten met iemand, dan onthouden ze dit en mag diegene ook 2x een hapje bij hen mee-eten. Als laatste kan de chimpansee een scherp puntje maken aan het uiteinde van een tak. Hier steekt de chimpansee vervolgens mee in een termietenheuvel.
Dolfijnen
Wist jij dat dolfijnen buiten speels, sociaal en slim ook ontzettend sluw kunnen zijn? Dolfijnen vormen soms namelijk groepen. Met de gehele groep gaan ze af en toe anderen martelen of treiteren. Ze gebruiken bepaalde geluidjes om elkaar te roepen. Deze geluidjes kun je vergelijken met ‘namen’. Verder kunnen dolfijnen zichzelf herkennen in de spiegel. Dat had je niet verwacht he? Ik ook niet, eerlijk gezegd. Ook als een mens een voorwerp aanwijst begrijpen ze dit. Wanneer dolfijnen met een groep samen een puzzel moeten oplossen om aan eten te komen, lijkt het alsof ze hevig discussiëren. De kans is groot dat ze dan met elkaar overleggen.
Bijen
Bijen zijn kleine diertjes, met een klein brein. Toch zijn ze heel erg slim. Wist je dat ze snappen dat ‘twee’ meer is dan één? Ze begrijpen zelfs wat ‘nul’ is. Bijen doen een soort dansje voor andere bijen om hen te laten weten waar ze nectar kunnen vinden. Verder doen bijen aan hogere wiskunde. Zo weten ze uit hun hoofd wat de kortste route is langs honderden bloemen. Ja, ja daar kan zelfs PostNL niet tegenop. Zij moeten namelijk software gebruiken om de snelste route te berekenen langs alle afleveradressen voor pakketjes.
Ratten
Tuurlijk, er zijn al veel ratten bestudeerd, waardoor we weten dat ze erg slim zijn. Misschien zijn het wel écht de slimste dieren. Ze weten hun weg te vinden door het doolhof, bevrijden zichzelf uit een muizenval en detecteert gevaar via zijn neus. Ook zijn ratten erg sociaal. Juist doordat ratten zo enorm slim zijn, zijn ze overal over de hele wereld te vinden.
Octopus
Wist je dat een octopus een potje kan opendraaien met zijn armen? Ook ontsnapt hij uit netten en speelt hij met alles wat hij kan vinden in zijn omgeving wanneer hij zich verveelt. Verder gebruikt de octopus de gevonden items ook nog eens super nuttig. Hij kan van twee halve kokosnoten bijvoorbeeld een schuilplaats maken. Octopussen kunnen zelfs met elkaar communiceren door van kleur te veranderen. Gaaf hè? Ze hebben ook nog eens een heel goed korte- en langetermijngeheugen. Ze leven zo diep in de oceaan, dat ze waarschijnlijk nog veel meer kunnen dan wij weten…
Het domste dier ter wereld
Misschien denk je wel aan een ezel, bij het horen van ‘het domste dier ter wereld’. Echter is dit dier dat niet. Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo. Hierdoor is de hoeveelheid kakapo’s flink geslonken. Ook vergeet deze papegaai gewoon dat hij best wel zwaar is, waardoor hij gewoon weer neerstort tijdens het opstijgen. De papegaai kan namelijk helemaal niet vliegen. Dom kan je een kakapo dus wel noemen.
Heb jij nog een dier in gedachten die we kunnen toevoegen aan het lijstje met slimste dieren? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten. Klik hier voor meer woensdag weetjes.