Wist je dat slalommen door de sneeuw goed is voor je geestelijke gezondheid? Uit onderzoek blijkt namelijk dat skiërs bijna 60% minder kans hebben om gediagnosticeerd te worden met angststoornissen in vergelijking met niet-skiërs. Dit is natuurlijk geweldig nieuws, aangezien de eerste sneeuw in de Alpen al is gevallen. We weten inmiddels allemaal dat voldoende lichaamsbeweging helpt om angst te voorkomen. Je voelt je door regelmatige beweging lekkerder in je vel zitten, waardoor je je gelukkiger voelt en dus ook meer tegenslagen aankan die zich eventueel voordoen. Skiën kan dus ook bijdragen aan een verminderd gevoel van angst.
Het onderzoek
De onderzoekers vergeleken, tussen 1989 en 2010, 197.685 Zweedse mensen die deelnamen aan Vasaloppet met 197.684 volwassenen die vergelijkbare gezondheidsprofielen hadden maar geen skiërs waren. Vasaloppet is ’s werelds grootste langeafstandsski-race van wel 90 kilometer lang. Alle deelnemers waren relatief gezond. Ze hadden geen ernstige ziektes of psychiatrische stoornissen, maar Vasaloppet-skiërs bewogen over het algemeen meer in hun vrije tijd. Ook rookten ze minder en aten ze gezonder. Verder hadden ze een lager sterftecijfer dan niet-skiërs. Deelname aan de race vereist namelijk heel veel training ter voorbereiding op de race.
De deelnemers werden ongeveer 10 jaar gemonitord. In totaal werden 1649 deelnemers gediagnosticeerd met angststoornissen. Uiteindelijk bleek dat skiërs een ongeveer 60 procent lager risico hadden op het krijgen van angststoornissen in vergelijking tot niet-skiërs. Hierbij speelde leeftijd, geslacht en opleidingsniveau geen rol.
Verschil tussen man en vrouw
Wat wel opviel was het verschil tussen goed presterende mannen en goed presterende vrouwen. De onderzoekers gebruikten de tijd die skiërs erover deden om de race te voltooien als maatstaf voor de fysieke prestaties. Onder vrouwelijke skiërs hadden fysiek goed presterende vrouwen bijna een verdubbeld risico op het ontwikkelen van angst in vergelijking met minder presterende vrouwen. Bij mannen was dit echter niet van toepassing. Of ze nu goed of gemiddeld presteerde, hun kans op angststoornissen werd niet groter. Wel bleek dat goed presterende vrouwen nog steeds minder kans hadden op angststoornissen dan niet-skiënde vrouwen.
Het lijkt erop dat zowel mannen als vrouwen baat hebben bij skiën, ook al kan het optimale niveau verschillen tussen mannen en vrouwen. Het verschil tussen mannen en vrouwen ligt waarschijnlijk ook deels aan het verschil van reactie van het lichaam op lichaamsbeweging. Zo hebben vrouwen aangegeven dat ze meer uitgeput zijn en vaker stress ervaren na het sporten.
Waarom hebben skiërs nu een lagere kans op angststoornissen?
Sporten kan een mentale afleiding zijn van eventuele zorgen die je hebt. Verder zorgt het buiten zijn in de natuur vaak voor een verbeterd welzijn. We worden hier over het algemeen gelukkiger van en het helpt met onze gezondheid. Dus een sport die buiten plaatsvindt, zoals skiën in dit onderzoek, kan zeker bijdragen aan een vermindering van het gevoel van angst. Sporten geeft mensen ook voldoening. Zo krijgen mensen er vaak meer zelfvertrouwen van, wat kan leiden tot minder angst. Bovendien kan lichaamsbeweging ontstekingen en oxidatieve stress verminderen, die in verband worden gebracht met angst. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen in de cel gevormd wordt of aanwezig is. Dus waar wacht je nog op? Ga lekker wintersporten!