Melkzuur, wat is dat? Ik weet nog dat ik net was begonnen met vegan (oftewel plantaardig) eten. Bij het lezen van productverpakkingen zag ik af en toe het woord melkzuur voorbijkomen. Ah balen, geen Rivella meer voor mij, hier zit namelijk ook melkzuur in. Het woord zegt het al MELKzuur. Ik dacht er verder niet bij na, want ja, melk is natuurlijk niet vegan, dus dan zal melkzuur ook wel niet vegan zijn. Gelukkig had ik het mis, na wat research kwam ik er namelijk achter dat melkzuur gewoon vegan is. Yes, kan ik toch die Rivellaatjes blijven drinken in de zomer.
Melkzuur, wat is dat?
Melkzuur valt onder het E-nummer E270. Het is een stof die als voedingsadditief aan producten wordt toegevoegd. Melkzuur is een stofje dat op een organische manier ontstaat door allerlei biologische en natuurlijke processen. Het is niet van dierlijke melk gemaakt, mocht je dit (net zoals ik) denken. Melkzuur is een natuurlijke stof. Deze komt voor in gefermenteerde producten. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt, zuurkool, azijn, brood, augurken, wijn, bier, droge worst of tempé. Bij al deze producten vindt fermentatie plaats.
Maar wat is fermentatie? Dit is een proces waarbij schimmels, bacteriën en gisten worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken. Melkzuur kan dus in een dierlijk product zitten maar ook in een vegan oftewel plantaardig product. Gelukkig is melkzuur (als het wordt toegevoegd aan andere producten) altijd vegan/plantaardig.
Waarom voegen ze melkzuur toe aan vegan/plantaardige producten?
Waarom zouden ze in de voedingsmiddelenindustrie überhaupt melkzuur toevoegen aan een plantaardig product? Ja, goede vraag. Waarom doen ze dit? Melkzuur kan er namelijk voor zorgen dat producten meer smaak krijgen, langer houdbaar zijn of er gewoon mooier uit gaan zien. Zo wordt het bijvoorbeeld gebruikt als conserveermiddel omdat het gistvorming tegengaat. Melkzuur wordt ook gebruikt als smaakmaker bij bijvoorbeeld soya-yoghurt. Het zorgt namelijk voor de wat zuurdere smaak.
Vegan melkzuur producten
In welke vegan producten zit melkzuur? Melkzuur is in een redelijk aantal vegan producten te vinden. Denk bijvoorbeeld aan soya-yoghurt of Rivella. Melkzuur zorgt verder voor de zuurdere smaak van zuurdesembrood. Hier zit het dus ook in. Maar zelfs in bepaalde soorten chips kan melkzuur voorkomen, zoals verschillende soorten pringles. Denk aan de naturel en paprika variant. In vegan Pesto Basilico van Vermondo (voor in pastagerechten) zit ook E270. Zo kan ik nog veel meer vegan producten opnoemen waar melkzuur in verwerkt zit, maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat we nu weten dat melkzuur gewoon vegan is. Je kan dus nog steeds genieten van jouw rivellaatje of soya-yogurt als vegan ontbijt.