De Botanische Tuinen in Utrecht, zeker een bezoekje waard

door

Je zou het niet verwachten, maar midden op de campus van de Universiteit van Utrecht in het Sciencepark vind je de Botanische Tuinen. We zijn hier vanaf het centrum van Utrecht naartoe gelopen. Dit duurde enigszins langer dan verwacht, maar het was de lange wandeling meer dan waard. Er is namelijk zoveel moois te zien! Zo bezochten we verschillende groentetuintjes, een vlinderkas én een rotstuin. Ook was er ontzettend veel te leren, aangezien er door de gehele tuin informatieborden weggezet waren waarop je van alles kon lezen over diverse soorten insecten, planten en bomen.

De Botanische Tuinen in Utrecht

De Botanische Tuinen in Utrecht zijn een onderdeel van de stad en liggen in het Utrecht Science Park. De Botanische Tuinen zijn aangelegd rondom het Fort Hoofddijk uit de 19e eeuw. De Tuinen hebben een oppervlakte van wel 9 hectare. Dit is 90.000 vierkante meter! De Botanische Tuinen zijn ieder jaar geopend van 1 maart tot 1 december van 10.00 tot 16.30 uur.

Binnenkomst Botanische Tuinen

Wanneer je de Botanische Tuinen binnenloopt wordt je gelijk meegezogen door al het groen om je heen. Een paar passen verder staat een gezellig terras. Hier kan je zowel eten als drinken bestellen. Meerdere mensen zagen we hier heerlijk lunchen, terwijl ze genoten van het zonnetje. Bij het volgen van de looproute kwam je gelijk terecht bij een prachtig meer. Deze zat vol waterlelies en de randen langs de kant stonden vol met allerlei verschillende soorten bomen en planten.

De Tropische Kassen

Deze moesten we wel bezoeken. Er was een tropische kas én een tropische vlinderkas. In de tropische kas was een grote verzameling van bomen en planten, afgewisseld met vijvertjes met de mooiste lelies te zien. Verder stonden er allerlei vitrinekasten met o.a. gifkikkers en andere reptielen. Daarna gingen we door naar de tropische vlinderkas. Aangezien het een redelijk warme dag was toen wij de Botanische Tuinen bezichtigden, was het in deze kas ook extra warm. Buiten dat was het zeker een bezoekje waard. Overal waren unieke vlinders te zien. Ze verschilden allemaal in vorm en kleur. Glasvlinders met doorzichtige vleugels, knalblauwe Morpho’s, smaragdgroene pages, atlasvlinders en nog veel meer moois.  Wanneer je heel stil stond, had je zelfs kans dat er eentje op je kwam zitten. Ze vlogen langs verschillende planten om uiteindelijk van een weggezet bordje fruit te snoepen.

Groentetuintjes

In de Botanische Tuinen waren een aantal groentetuintjes te vinden. Bij het bezichtigen van deze tuintjes was er onwijs veel informatie te lezen over allerlei verschillende soorten groenten. Ook werd er verteld welke onderdelen van de plant je nu precies kan eten. De informatie werd verrijkt met kleurrijke foto’s. In de tuintjes waren niet alleen veel groentes te vinden, maar ook diverse soorten bessen of bijvoorbeeld aardbeien. Deze werden regelmatig door verschillende bezoekers geplukt en opgegeten.

Rotstuin

In de Botanische Tuinen staat er ook een Rotstuin. Hier vind je verschillende milieus of biotopen. Aan de ene kant van de tuin staan vooral cultuurvarianten. Dit zijn rotsplanten die speciaal zijn gekweekt voor hun dubbele bloemen of bijzondere bladkleuren. Vervolgens liepen wij langs de grote rotspartij. Hier waren droge, zonnige hellingen, een vochtige beekoever met onder andere Primula-soorten en een echte bergbeek met waterval te vinden. Aan de rechterkant van het pad ligt de Bostuin. Hier staan vooral soorten die zich thuis voelen op de zure en vochtige ondergrond van bergbossen.

Een bijzonder onderdeel van de Rotstuin is het stukje hoogveen, een stukje oer-Nederland. Hier staat zomers de Rietorchis in bloei en vind je Zonnedauw en Veenpluis.

Het Bijenhotel

Direct naast de Ontdektuin ligt een gebied waar de omstandigheden zo gunstig mogelijk gemaakt zijn voor allerlei kleine diertjes zoals kikkers, libellen, vlinders en bijen. Er staan veel nectarplanten en er zijn goede nestgelegenheden voor solitaire bijen. Deze leggen hun eitjes in hout of in rietstengels. Behalve nestgelegenheid voor solitaire bijen, waren er ook een aantal bijenkasten voor honingbijen te zien.

Oase van rust in de Botanische Tuinen

Wat viel nu het meest op tijdens ons bezoekje aan de Botanische Tuinen? De rust die de gehele omgeving uitstraalde. Nu hadden wij ook veel geluk met het mooie weer, waardoor de Tuinen extra tot zijn recht kwamen. Het was echt een oase van rust. Door de gehele tuinen waren een aantal ligbanken verspreid. Bijna elk bankje was bezet met bezoekers en zelfs hier en daar een student. Een bankje claimen en een boek lezen? Dat is hier meer dan normaal. Veel mensen komen hier niet alleen om alles te bezichtigen, maar ook gewoon om even lekker te ontspannen tussen al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Al met al zijn de tuinen dus zeker een bezoekje waard. Je vindt er ontzettend veel moois, maar je kan er natuurlijk ook gewoon voor je rust komen. Voor studenten is de toegangsprijs 3,50 euro en voor volwassenen 8,50 euro. Ben jij een keer in Utrecht? Vergeet dan zeker niet de Botanische Tuinen te bezoeken.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.