Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Dit is waarom een warming-up echt héél belangrijk voor je is

door

“Eerst even een warming-up.” Dit is iets wat je (hopelijk) vaak voor een sportactiviteit hoort. De meeste houden zich hier braaf aan. Eerst even de spieren opwarmen, dan pas volle bak energie leveren. Maar je hebt er helaas ook een aantal tussen zitten die het maar onzin vinden. Spieren warmen vanzelf op toch? Helaas pindakaas. Warming-up is oh zo belangrijk. Weten waarom? Wij leggen het je uit.

Warming-up is de beste bodem

We snappen dat je het liefst zo snel mogelijk aan de slag gaat. Je PR verbreken, de wedstrijd winnen of gewoon even lekker bewegen. Sporten is niet zomaar een bonus, je moet er namelijk hard voor werken. Voor een goede bonus kan je je aanmelden voor een Albert Heijn Bonus programma of een Bitcoin casino bonus. Nee, bij sporten is het anders. Sporten moet je opbouwen. Anders kan het een nare nasleep krijgen als jij geen goede warming-up doet. Fact: blessures liggen dan op de loer. Dit komt omdat het lichaam buiten het sporten om in een ruststand staat. Zodra je gaat sporten komt je lichaam in de inspanningsstand. Een warming-up helpt het lichaam om in deze inspanningsstand te komen. Dit is in ieder geval al iets waarom opwarmen goed is. Hieronder benoemen we de rest. 

Warming-up sportschool
Photo by Chase Kinney on Unsplash

Je spieren hoeven niet koud een prestatie te leveren

Een warming-up is zeker belangrijk voor je spieren. Deze worden in een warming-up opgewarmd en voorbereid om meer energie te leveren. Zodra je koud aan je sportactiviteit begint, krijgen je spieren een flinke klap te voorduren. Dit kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van spierpijn, of erger nog, eerder kans hebt op blessures. En niet alleen dat. Het helpt je in sommige gevallen ook in betere prestaties. Zo kan je bij bijvoorbeeld bij krachttraining net wat dieper buigen als je de juiste opwarming hebt gedaan. 

Je lichaamstemperatuur begint te stijgen

Een warming-up zorgt er ook voor dat je lichaamstemperatuur begint te stijgen. Doordat deze temperatuur stijgt, worden er een aantal systemen in het lichaam geactiveerd. Dit draagt dan weer bij aan een betere spierfunctie. En het versnelt de stofwisseling.

Warming-up rekken
Foto door RODNAE Productions via Pexels

Je hartslag gaat omhoog

Eentje die we eigenlijk allemaal al vrij snel merken als je start met je warming-up. Je hartslag gaat omhoog. Door de verhoogde hartslag wordt er meer bloed per minuut rondgepompt. Dit is een goed teken, omdat onze spieren meer zuurstof nodig hebben zodra we beginnen met een sporten. Deze zuurstof wordt geleverd door het bloed, wat rondgepompt wordt door het hart.

Luchtwegen worden wijder

Als je begint met een warming-up, worden je luchtwegen wijder. Dit komt doordat de longblaasjes opengaan. Hierdoor is er meer zuurstof beschikbaar om in het bloed opgenomen te worden. 

Je hersenen worden ‘aan’ gezet

Ook je hersenen doen er goed aan om een warming-up te doen. Met een warming-up zet je je hersenen op ‘aan’. Hiermee bedoelen we de overgang van rust naar inspanning. Ze komen op scherpt te staan en kunnen hierdoor ook beter dingen aansturen.

Sportattributen
Photo by Chase Kinney on Unsplash

En deze fouten wil je dus zeker vermijden

Nu je weet waarom een warming-up belangrijk is, kunnen we het iets gaan verfijnen. Want misschien doe je wel heel braaf aan opwarmen, maar onbewust nog niet helemaal goed. Wij vertellen je de fouten die je niet mag maken bij een goede warming-up.

  • Geen warming-up. Oké deze moest erin. We hebben hem nu benoemd en de redenen hiervan heb je al gelezen. We gaan snel door;
  • Veel te snel te veel vragen. Bouw je warming-up op. Ga niet vanaf minuut één als een kip zonder kop rondrennen, dit benadeelt eerder dan dat het daadwerkelijk gaat bevorderen;
  • Een te korte warming-up. Heel goed, je warmt in ieder geval op. Maar we hebben er nog een handje van om te snel te denken: ach is wel goed zo. Vaak is het nog niet goed genoeg en zou je dus eigenlijk nog even door moeten. Een effectieve opwarming duurt vaak al tussen de 10-15 minuten;
  • Altijd dezelfde opwarming doen. Pas je warming-up aan de workout die je gaat doen. Of aan de sport die je gaat beoefenen. 

Heb je je warming-up erop zitten en ben je klaar om te gaan sporten? Wij hebben hier wat inspiratie voor je:

Je kan natuurlijk als warming-up ook een heerlijk rondje buiten wandelen. Stappenteller aan en gaan! Of wandelend naar de sportschool in plaats van met de auto. Verbrand je meteen wat extra calorieën tijdens het wandelen.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.