Steeds meer mensen willen plantaardig gaan eten. In de supermarkt zie je steeds meer ‘vegan’ producten voorbijkomen. Zo zijn er bijvoorbeeld al vegan brownies van dokter Oetker of plantaardige kaas van de Albert Heijn. Je kan tegenwoordig al vegan heksenkaas kopen en zelfs vegan aioli! Super lekker allemaal, maar wat eet je als vegan nu als ontbijt? Geen zorgen wij hebben de lekkerste vegan ontbijtjes voor jou opgesomd in dit artikel. Zo start jij elke dag met een goed ontbijtje.
Vegan ontbijtjes
Je kan als vegan eigenlijk veel meer eten dan je denkt. Zeker mensen die net beginnen met plantaardig eten vinden het moeilijk om nu precies uit te zoeken wat ze wel en niet kunnen eten. Wij hebben voor jou heerlijke ontbijtjes uitgetest. De lekkerste vegan ontbijtjes vind je in het lijstje hieronder.
#1 avocado toast
Niets is zo lekker als avocado toast. Geloof me, toen ik net begon met vegan eten, had ik ook nog nooit van avocado’s gehoord. Dat is natuurlijk wel alweer 7 jaar geleden, maar ik vond het maar een rare vrucht. Zelf begon ik steeds meer YouTube video’s te kijken van mensen die vegan aten. Hier kwam ontzettend vaak de ‘avocado toast’ voorbij. Ik kon er niet meer omheen. Ik moest het ook proberen.
Na het uitvogelen van hoe je zo’n avocado dan op de juiste manier opensnijdt en de pit eruit haalt zonder dat hij eruit vliegt (dit gebeurt overigens alleen bij rijpe avocado’s) begon ik de avocado met een vork op mijn geroosterde boterham te prakken. Een beetje peper en zout erbij en misschien nog wat plakjes tomaat, et voilà. Daar staat een heerlijk ontbijtje. Ik was meteen verkocht. Daarom raad ik je zeker aan het eens te proberen, mocht je het nog nooit geprobeerd hebben.
#2 havermout
Ook van havermout had ik nog nooit gehoord. Mijn kennis ging toentertijd niet verder dan boterhammen, harde broodjes en zachte broodjes. Zachte broodjes waren niet eens vegan. Maar wederom door het kijken van video’s kwam ik terecht bij havermout of ‘porridge’. Het was de bedoeling dat je wat havermout in een bakje doet samen met water of een plantaardige melkvariant en deze vervolgens één à twee minuten in de magnetron stopt. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen de havermout in een pannetje te verwarmen tot het een soort dikke pap wordt.
Hier werden vervolgens vele toppings overheen gestrooid. Zo kan je er een banaantje doorheen doen met wat blauwe bessen of aardbeien. Ook kleine stukjes pure chocolade gingen eroverheen en soms zelfs wat vloeibare pindakaas. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld banaan met pompoenpitjes, een klein beetje agavesiroop en wat kaneel. Ook wat gebakken appeltjes met kaneel en een klein beetje agavesiroop doet het goed door de havermout.
Zelf zou ik dit ontbijtje niet meer weg kunnen denken binnen mijn dagelijkse eetpatroon. Voeg deze dus ook zeker toe aan jouw lijstje van must-try vegan ontbijtjes. Het leuke eraan is dat je lekker creatief kan zijn. Je kan er precies indoen wat jij lekker vindt en er zo helemaal jouw eigen favoriete ontbijtje van maken. Zeker voor de fanatieke sporters onder ons is het een handig ontbijtje, aangezien je er heel gemakkelijk je proteinepoeder doorheen kan roeren.
#3 bananenbrood
Wanneer je begint met plantaardig of vegan eten, kan het nog wel eens voorkomen dat je iets te fanatiek je bananen hebt ingekocht. Je ziet ze steeds bruiner worden en weggooien is natuurlijk zonde. Vandaar dat het maken van bananenbroodjes de ideale oplossing is om verspilling tegen te gaan. Dit ontbijtje is super easy om te maken en ook heel handig voor wanneer je weinig tijd hebt in de ochtend. Je kan gewoon een plakje van je gezonde eigengemaakte bananenbrood afsnijden en vervolgens gelijk opeten of meenemen naar je werk. In het recept wat ik je nu ga vertellen zitten wel 5 bananen. Precies, die tros overrijpe bananen wordt dan toch nog goed gebruikt.
Hoe maak je het?
Verwarm je oven voor op 175°C. Je zorgt dat je havermout, bakpoeder, pompoenpitten, walnoten, rozijnen, een klein beetje vanillesuiker of agavesiroop en natuurlijk een overrijpe tros bananen hebt (5 bananen). Pel 4 bananen en prak deze vervolgens in een kom tot ze helemaal geprakt zijn. Pak een handje walnoten en crush deze met je handen een beetje fijn voordat je ze in de kom bij de bananen gooit. Ook een handje rozijnen en een handje pompoenpitten mag erbij. Vervolgens doe je er een half zakje bakpoeder en een klein zakje vanillesuiker of een beetje agavesiroop bij. Je zou dan een mengsel moeten hebben. Pak vervolgens de havermout en strooi er hier kleine beetjes van bij. Roer elke keer goed door totdat jij het een goed beslag vindt. Zelf doe ik er altijd ongeveer 3 à 4 grote handvollen havermout bij. Vet je cakevorm in met kokosolie en giet je beslag erin. Pak dan je laatste banaan en snijdt deze door de lengte in tweeën. Leg deze plakjes met de bolle kant van de banaan naar beneden in de bakvorm bovenop het mengsel. Daarna stop je het in de oven en bak je je bananenbrood in 50 minuutjes gaar.
Bonustip om het bananenbrood lekker luchtig te maken: schep een paar lepels plantaardige kwark of yoghurt door het mengsel voordat je het bakt.
#4 smoothie bowl
Wil je graag gezond, vegan en koolhydraatarm eten? Dan is dit vegan ontbijtje echt iets voor jou. Het maken van een smoothiebowl is eigenlijk heel simpel. Je zorgt dat je (bevroren) fruit naar keuze hebt. Een banaan werkt goed als vulling en is vegan, maar bevat wel redelijk wat koolhydraten. Je kan er ook voor kiezen om er nog wat boerenkool of spinazie doorheen te doen, om het nog gezonder te maken. Je stopt het bevroren fruit in de blender samen met een handvol spinazie of boerenkool en een beetje plantaardige melk naar keuze. Blend het vervolgens tot een dikke substantie en giet het in een kom.
Nu komt het leukste gedeelte, je smoothie bowl versieren met allerlei toppings die jij lekker vindt. Zo kan je er wat blauwe bessen overheen strooien, wat chiazaad of pompoenpitjes of zelfs wat ongezouten nootjes naar keuze. Ook kan je er bijvoorbeeld wat stukjes pure chocolade of wat kokosvlokken overheen strooien. Je kan er helemaal jouw eigen smoothie bowl van maken. Stukjes aardbei als topping, samen met wat fijne stukjes pure chocolade en wat stukjes walnoot doet het altijd goed. Kies wat jij lekker vindt en maak zo jouw eigen unieke smoothie bowl.
#5 brood met smeersels
Er gaat natuurlijk niks boven een lekkere boterham. Een vegan ontbijtje hoeft natuurlijk helemaal niet moeilijk te zijn. Zo kan je ook genieten van een boterham met pindakaas en banaan of pindakaas en jam. Gewoon pindakaas kan natuurlijk ook. Hummus is ook erg lekker op brood. Ga voor een hummus die jou het lekkerste lijkt en top dit met zongedroogde tomaatjes en wat rucola. Super lekker en super simpel. Zelf vind ik de zongedroogde tomaten hummus of de pesto hummus erg lekker. Een boterhammetje als ontbijt is dus een prima optie.
Heb lekkere vegan ontbijtjes in gedachten die je met ons wil delen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.
Ook graag recepten voor vegan avondeten? Probeer dan deze vegan lasagne of deze vegan pasta pesto!