Je hebt het vast wel eens ergens op zien staan. Dit product is BPA-vrij. Aan de tekst te zien zou het wel iets goeds voor het milieu moeten zijn. Een duurzame stap dus. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? Wat mist een product dat BPA-vrij is? In dit artikel geven wij je alle uitleg over dit begrip, zodat jij de volgende keer precies weet wat het betekent als dit vermeldt staat op een product!
Dit product is BPA-vrij, top! Toch?
Tegenwoordig is iedereen steeds meer bezig met een duurzaam leven. We ruilen de auto in voor de fiets, gebruiken minder plastic en kiezen duurzamere producten. Op sommige producten die we kiezen, staat het volgende: Dit product is BPA-vrij. Fijn denk ik, want als het er zo op staat moet het wel iets negatiefs zijn. Maar wat is het eigenlijk?
Wat houdt BPA-vrij nu precies in?
BPA is de afkorting van de chemische stof Bisfenol A. Dit is een weekmaker. Weekmakers worden gebruikt om plastic en kunststoffen elastisch te maken. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen indeuken van je plastic flesje, bakje of verpakkingen. Het wordt dus gebruikt in producten die wij dagelijks gebruiken. Het is gevaarlijk, omdat BPA mogelijk in ons eten en drinken terecht kan komen. En we hoeven je vast niet te vertellen dat het binnenkrijgen van een chemische stof niet heel goed voor je is. Dit is niet gelijk grote paniek als je hele kleine hoeveelheden binnenkrijgt. Het gaat hier om een veel grotere hoeveelheid. Zodra een product BPA-vrij is, komt er dus geen BPA is voor. Dit is bijvoorbeeld in producten die duurzamer gemaakt zijn.
Hoe voorkom je dat je BPA binnenkrijgt of gebruikt?
Nu je weet wat het is, heb je waarschijnlijk een kleine wake-up call. Helemaal BPA-vrij leven is lastig, maar gelukkig kan je in kleine stappen al een groot deel uit je leven halen. Wij zetten de tips voor je op een rijtje.
- Koop varianten van producten die BPA-vrij zijn. Misschien wel de simpelste tip, maar wel eentje die je al een heel eind kan helpen;
- Gebruik je plastic flesje niet meerdere keren. Juist door je plastic flesje meerdere keren te gebruiken, zorg je ervoor dat je de weekmaker in je water krijgt. Stap dus bijvoorbeeld over op een duurzame waterfles;
- Koop verse en biologische producten. Hierbij is er geen gebruik gemaakt van plastic;
- Warm je maaltijden niet te vaak op in een plastic bakje. Hierdoor zorg je ervoor dat de warmte de BPA meer kans geeft;
- Eet zo min mogelijk uit blik. Ook hiervoor wordt BPA gebruikt;
- Eigenlijk als je dit zo leest is het het beste om over te stappen naar minder plastic gebruiken. Dit kan door bijvoorbeeld meer duurzame producten te gebruiken in plaats van het wegwerpplastic.