Of in de bergen. Of in het vliegtuig. Je herkent het gevoel vast wel. Lekker aan het wintersporten. Zodra je een stukje omhoog of omlaag in de gondel gaat schieten je oren dicht. Een teken dat je je bevindt op hogere hoogte. Maar hoe ontstaat dit eigenlijk? Misschien nog wel belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? Want helaas kan dit er ook wel eens voor oorpijn zorgen. En dit wil je natuurlijk voorkomen op je welverdiende vakantie.
De gondel in en plop, daar schieten ze dicht
Een oja we zijn weer in de bergen-momentje. Sommige mensen hebben hier meer last van dan anderen. Veel hebben er zo hun eigen trucje voor om snel van dit gevoel af te komen. Mocht je deze trucjes nou nog niet ontdekt hebben, delen wij graag een aantal tips met je.
Het fenomeen ‘oorploppen’
Eerst even wat dieper in dat oor graven. Bah sorry klinkt wat smerig. Maar hierdoor snap je misschien beter wat er in dat oor gebeurt zodra jij de gondel instapt. In elk oor zit een buis van Eustachius (je hebt er dus twee). Deze buis verbindt het middenoor met de neusholte. Het is enkele centimeters lang, slap en nauw. Binnenin is het bekleed met slijmvlies, net zoals bij je neus en bijholtes. De functie van deze buis is het regelen van de druk. Er wordt hier lucht doorheen gelaten van de neus naar het middenoor. Hierdoor blijft de luchtdruk aan beide kanten van de Eustachiusbuis hetzelfde.
Op het moment dat je in de gondel stapt (en dus de hoogte ingaat) breng je deze druk uit balans. Je hebt twee soorten. Als je de hoogte ingaat, wordt de luchtdruk tijdelijk lager. Het middenoor staat dan iets hoger dan buiten. Daardoor gaat het trommelvlies een klein beetje naar de buitenkant opbollen. Zodra dit verschil te groot is, krijg je het zo geheten oorploppen. De Eustachiusbuis springt met een plopje open, zodat de lucht uit het middenoor vrijkomt. Maar je kunt natuurlijk ook naar beneden dit gevoel ervaren. Dan bolt het trommelvlies juist naar binnen toe. Door de Eustachiusbuis stroomt er lucht naar het binnenoor.
Op wat voor momenten ben je hier extra gevoelig voor?
Heb je bijvoorbeeld een oorontsteking of ben je verkouden? Dan kan je beter maar even de hoogteverschillen vermijden. Dit zijn oorzaken waardoor je juist veel last kan krijgen van je oor. Zo kan je last krijgen van een evenwichtsstoornis of slechthorendheid. Doordat je oor al erg gevoelig is op dat moment, kan dit hoogteverschil er juist voor zorgen dat je klachten erger worden. Het is niet leuk, maar je kan beter nog even je ritje naar de hoogte uitstellen.
Wat kun je doen tegen dat dichte oor in de gondel?
Soms plopt je oor vanzelf weer open. Maar duurt dat nou net even te lang dan dat jij eigenlijk graag wilt? Dan zijn er een aantal trucjes om het oorploppen te bevorderen.
- Slik een paar keer;
- Kauw op kauwgom;
- Gaap even lekker ongegeneerd;
- Sabbel op een snoepje;
- Houd je neus en mocht dicht en doe net of je uitblaast. Let hierbij wel op: als je dit te hard of te vaak doet kan dit juist de pijn erger maken.