Door heel Europa zijn er nationale parken. Zo is het natuurlijk prachtig om midden in de natuur te overnachten, maar mag dat eigenlijk wel? En wat zijn de regels rondom overnachten in nationale parken? Wij vertellen je alles in dit artikel.
Overnachten in de natuur
Sinds maart 2020 reizen wij rond met de camper en zijn we al langs veel nationale parken geweest. Nu weet ik als liefhebber van wandeltochten dat overnachten in een nationaal park vaak verboden is. Met de camper ligt dit eigenlijk precies hetzelfde. Je mag niet zomaar met je camper overnachten in een nationaal park. Vaak is het zelfs onmogelijk, omdat nationale parken niet toegankelijk zijn voor voertuigen. Toch zijn er mogelijkheden om dichtbij natuurparken te overnachten met de camper. Hoe? Lees even verder!
Natuurparken in Europa
In Europa zijn er rond de 450 verschillende natuurparken. Genoeg dus om helemaal afgezonderd in de natuur te kunnen zijn. Veel van deze natuurparken zijn toegankelijk voor toeristen. Soms mag je er gewoon zelfstandig doorheen wandelen en voor sommigen heb je een permit nodig of mag je er alleen hiken met een gids. In Nationaal Park Bialowieza in Polen was dit laatste bijvoorbeeld het geval. In Nederland hebben we bijvoorbeeld Nationaal Park de Hoge Veluwe, waar je tickets voor moet hebben om naar binnen te mogen. Daar is het niet mogelijk om met de camper te overnachten.
Regels in natuurparken
In ieder nationaal park gelden bepaalde regels. Deze regels worden vaak vermeldt bij de ingang van het park. De regels kunnen per natuurgebied verschillen, maar vaak zijn de onderstaande regels van kracht:
- Kamperen mag alleen op aangegeven plekken en wildkamperen is verboden
- Kampvuren zijn niet toegestaan
- Neem je afval mee en gooi het in de afvalbak
- Honden mogen niet loslopen
- Heb respect voor de natuur, dit is het leefgebied van wilde dieren
Niet al deze regels gelden voor dezelfde gebieden. Zo mag je in Noorwegen en Zweden op veel plekken wildkamperen. Je vraagt je nu misschien af: maar waar mag ik dan wel overnachten met de camper? Wij geven je wat tips zodat je toch in de natuur staat.
Tips voor in de natuur overnachten met de camper
Omdat je niet overal mag staan geven wij tips hoe je toch dicht bij een natuurgebied kan overnachten met de camper. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van allemansrecht in Scandinavië of een goede kaart van de omgeving.
#1 Topografische kaart voor overnachten in de natuur.
Wanneer je een goede topografische kaart van het natuurgebied in handen hebt kan je opzoek naar goede plekken om te overnachten. Zo staan hier vaak parkeerplaatsen op vermeldt en soms zelfs vuurplaatsen afhankelijk van het land. Ik gebruik zelf ook vaak een kaart voor de beste spots.
#2 Allemansrecht in Scandinavië
In Scandinavië kan je bijna overal wildkamperen. Op deze manier kan iedereen in Zweden, Noorwegen en Finland recreëren. Dit houdt in dat je mag overnachten op particuliere grond. Je kan dus je camper praktisch overal in de natuur neerzetten. Zorg wel dat je jouw afval altijd netjes meeneemt nadat je hebt overnacht: leave no trace.
#3 Natuurcampings vlakbij natuurgebieden
Wil je liever geen risico lopen doordat je toch onbedoeld illegaal kampeert, dan zijn er in Nederland veel mogelijkheden. Zo kan je via Campspace bij mensen in de achtertuin overnachten. Maar je kan ook via Natuurmonumenten met je camper op een natuurcamping staan. Deze campings zijn vaak in de buurt van natuurgebieden en je kan hier heerlijk genieten in stilte en rust.
#4 Vraag een landeigenaar om toestemming
Heb jij een beetje lef, dan kan je ook heel goed vragen om toestemming. Er is natuurlijk altijd een kans dat je een aardige landeigenaar ontmoet van wie je wel op zijn of haar erf mag staan. Hier is wel een beetje ‘’guts’’ voor nodig, omdat je wellicht de taal niet goed beheerst. Maar juist dit soort ontmoetingen en gedurfde uitspattingen maken je reis of vakantie nog specialer.
In de natuur overnachten met de camper: conclusie
Je mag dus niet zomaar overal overnachten in iedere nationaal park. Maar het is wel degelijk mogelijk om met je camper te overnachten in de natuur. Zo kan je op de kaart zoeken naar een geschikte plek, kan je naar Scandinavië voor de tofste plekken in de natuur. En kan je gewoon in Nederland zelf opzoek naar mooie plekken bij bijvoorbeeld Natuurmonumenten. Genoeg dus om toch compleet met je camper van de natuur te kunnen genieten.
Meer weten over reizen met de camper. Inmiddels reis ik samen met mijn vrouw al twee jaar lang rond over de wereld en hebben we veel plekken gezien. Kijk hier voor nog meer hike en reis informatie.