Een huis kopen in het buitenland is voor veel mensen een droom, maar tegelijkertijd ook een ver-van-je-bed-show. Want zo’n huis kopen in Oostenrijk en eventueel verhuren, dat klinkt toch te mooi om waar te zijn? Wij hebben inmiddels uit eigen ervaring geleerd dat het toch echt mogelijk is. Hoe dan? Dat beschrijven we in een reeks van artikelen, waarvan dit het vierde en laatste deel is. We hebben plannen gemaakt, ons georiënteerd en het huis is gekocht, wat al een avontuur op zich was, maar nu begint het echte werk. Én het echte genieten natuurlijk. Hoe dat verloopt, hopen we jullie over een tijdje te kunnen delen. Voor nu blikken we eerst terug op onze grootste learnings in het proces.
5 learnings voor als je een huis gaat kopen en verhuren in Oostenrijk
#1 Bedenk waarvoor je het huis wilt gebruiken
Ben je op zoek naar een bestaand huis of lijkt een nieuwbouw appartement of chalet je wel wat? En wil je een huis in Oostenrijk kopen om zelf te gaan wonen of om te verhuren? Het antwoord op die vragen is belangrijk om te weten bij de oriëntatie op een geschikt huis. Tijdens de zoektocht kun je dan namelijk richten op de juiste objecten. Termen die daarbij belangrijk zijn, zijn ‘Hauptwohnsitz’, ‘Zweitwohnsitz’ en ‘Touristische Nutzung’. In ons geval gaan we voor verhuur, dus is de Touristische Nutzung van toepassing. Verhuur is een wereld en dus een learning opzich, daarom daarover later meer.
#2 Laat je goed begeleiden
Zodra je een beetje weet wat je wilt, kan de zoektocht beginnen. Maar zoeken naar een huis om te kopen en verhuren in Oostenrijk, is net zoiets als zoeken naar een speld in een hooiberg. Waar begin je? Bij stap 1 dus: bedenken waarvoor je het huis wilt gebruiken. Vervolgens is het essentieel dat je je goed laat informeren over aanbod en (rendements)mogelijkheden, maar ook over wet- en regelgeving. Wij schakelden de hulp in van Alpendreams, specialist op het gebied van aankoop en verkoop van woningen in Oostenrijk. Een ideale partij, want het team opereert zowel uit Oostenrijk, Nederland als België. Daardoor hebben ze kennis van zaken in die drie landen, wat wel zo handig is.
#3 Zorg voor een passend budget
Men zegt dat geld niet gelukkig maakt, maar als je een huis wilt kopen en verhuren in Oostenrijk, dan is het wel heel erg handig om te hebben. Net als in Nederland, staat ook de (toeristische) huizenmarkt in Oostenrijk op z’n kop. Daardoor is de vraag hoger dan het aanbod, wat betekent dat de woningen duur zijn. Denk aan minimaal 350.000 euro voor een goed appartement (2 slaapkamers) en minimaal 500.000 euro voor een geschakeld of volledig huis, afhankelijk van de regio.
Gelukkig hoef je dat geld niet direct helemaal zelf op te brengen, want het is mogelijk een Oostenrijkse hypotheek te krijgen. Ga daarbij wel uit van een 50/50 financiering. Wil je een huis kopen in Oostenrijk dat je ook gaat verhuren, dan levert dat waarschijnlijk wel weer een stuk rendement op, wat je vervolgens kunt gebruiken om je hypotheek af te lossen. Maar laat je ook vooral daarover goed inlichten en adviseren.
#4 Schakel lokale expertise in
Op afstand een huis kopen in Oostenrijk is één, maar het verhuren op afstand is een heel ander verhaal. Als je niet in de buurt bent, kun je namelijk ook geen gasten ontvangen, bedden schoonmaken, een kapotte vaatwasser repareren of de oprit sneeuwvrij maken. Daarvoor heb je dus lokale expertise nodig. Aangezien een eerste indruk ontzettend belangrijk is voor je gasten, is een goede, vriendelijke gastheer of -vrouw essentieel. Daarnaast heb je ook een hausmeister nodig. Ofwel, iemand die de schoonmaak verzorgt en onderhoud doet. Ondanks dat een enkeling wellicht op internet te vinden is, is er helaas geen universele plek waar je deze toppers kunt vinden. Je zult dus in de omgeving navraag moeten doen. Wellicht weten de buren of andere verhuurders in de buurt wel waar je moet zijn.
#5 Organiseer de verhuur
Bovenstaande is natuurlijk alleen nodig als je daadwerkelijk boekingen hebt voor je woning. Het kan zijn dat de vorige eigenaar nog boekingen heeft lopen die je mee overneemt. Het kan ook zijn dat je de boekingen eerst nog zelf moet binnenhengelen. In beide gevallen is het belangrijk te overwegen hoeveel tijd je ermee kwijt wilt zijn. Liefst zo min mogelijk? Dan kun je een partij zoals Belvilla of Villa for You inschakelen. Uiteraard doen zij dat werk niet voor niets. Houd dus rekening met een provisie van 20-30%. Wil je dat geld besparen, dan kun je zelf een website starten en een zogenaamde ‘channel manager’ koppelen. Maar houd er rekening mee dat gasten je verblijf pas kunnen boeken als je vindbaar bent. Goede marketing is dus ook nog key.
Een huis kopen en verhuren in Oostenrijk
Al met al kunnen we dus zeggen dat een huis kopen en verhuren in Oostenrijk geen eenvoudige droom is om werkelijkheid te laten worden. Maar waar een wil is, is een weg. En er zijn meerdere wegen die naar Rome (of Oostenrijk) leiden. Met de juiste hulp kom je er vanzelf. Wil je dus meer weten over het kopen van een woning in Oostenrijk, neem dan contact op met Alpendreams. Wil je meer weten over hoe wij het hebben aangepakt, stuur ons dan gerust een bericht.