Photo by Sven Brandsma on Unsplash

Zeevonk spotten? Dit is het en hier vind je het

door

Zeevonk, of Noctiluca Scintillans, zoals het in het Latijns heet, is een organisme dat in de branding van de zee blauw kan oplichten. Een bijzonder natuurspektakel dat in het voorjaar vaak al te zien is op Terschelling en langs andere stukken van de Nederlandse kust. Dat is best bijzonder, want zeevonk is meestal pas zichtbaar na een aantal warme zomerdagen. Zeevonk is namelijk een algensoort die erg goed gaat op lekker weer. Je vraagt je nu vast af: hoe werkt zeevonk dan? Hoe kan het dan dat we soms in maart al zeevonk kunnen spotten in Nederland? En waar hebben we de grootste kans om zeevonk te zien? Je leest het in dit artikel.  

Zeevonk
Credits: Sven Brandsma – Unsplash

Wat is zeevonk?

Zeevonk is dus eigenlijk een algensoort. Wanneer deze algensoort heftig wordt bewogen, zorgt een chemische reactie ervoor dat het organisme licht gaat geven. Dat heeft de natuur zo ontwikkeld als afschrikreactie voor vijanden. Dit chemische proces heet in een duur woord Bioluminiscentie. Een fenomeen dat ook voorkomt bij bepaalde vissoorten, kwallen en vuurvliegjes. De combinatie van het donker worden van de dag en het bewegen van het water (hierdoor komen dan de algen ook in beweging) zorgt ervoor dat de zee heel even blauw oplicht. Dit komt doordat er op dat moment veel algen bij elkaar drijven. Er verspringt een chemische reactie van de ene naar de andere alg. Dit zorgt voor een schitterend moment van felblauw water, dat pas zichtbaar wordt voor ons blote oog vanaf een half uur na zonsondergang.

Zeevonk
Photo by Sven Brandsma on Unsplash

Wanneer is het tijd voor dit natuurverschijnsel?

Zeevonk gedijt het beste in ondiep, rustig en warm water. Je hebt daardoor de grootste kans om zeevonk te zien wanneer het warm en rustig weer is. Dat is dus in het voorjaar en het begin van de zomer. Een paar opeenvolgende warme dagen met weinig wind zijn het meest ideaal. Op die momenten verplaatst de alg zich naar de kust, waar het ondiep en sneller warm is en waar wij het dan kunnen zien. Maar soms komt zeevonk ook al voor bij temperaturen rond de 20 graden. Je moet er dus ook een beetje geluk mee hebben wanneer je het kunt spotten.

Waar kan ik zeevonk zien?

Ook benieuwd hoe dit er in het echt uitziet? Het verschijnsel is langs de hele Nederlandse kust en de Waddeneilanden te zien. Het is alleen lastig te voorspellen waar en wanneer precies deze alg aanwezig is. Toch zijn er een aantal hotspots waar je het beste zeevonk kunt bewonderen. Zeevonk komt het meeste voor in de omgeving van de Oosterschelde in Zeeland, het Waddengebied, de Maasvlakte, Noord-Holland en Zuid-Holland. Gelukkig dus waarschijnlijk ook bij jou in de buurt.

Een extra tip: zeevonk komt vooral voor op plekken waar het water overdag niet zoveel beweegt, zodat daar de opwarming het sterkste is. Je moet opzoek gaan naar plekken waar het water veel stilstaat of weinig beweegt, zoals haventjes, sluizen of een afwatering met stilstaand water.

Nog een tip: er is een speciale Facebook-pagina waar mensen elkaar laten weten waar ze het fenomeen hebben gezien, zo weet je in ieder geval of er een kans is om het verschijnsel te bewonderen en of het de moeite waard is om te gaan kijken.

Zeevonk gespot? Laat het dan vooral weten in de reacties zodat wij die locatie erbij kunnen zetten. Veel plezier met opzoeken!

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.