Misschien had je het niet snel gedacht, maar er is een plek op onze aarde die niet leefbaar is, voor niemand niet. Zelfs niet voor de kleinste organismen. Deze bijzondere vondst is gedaan in Dallol, Ethiopië. Hier is een gebied wat zo giftig is dat je er geen enkele vorm van leven vindt. Hoe dit zit? Dat leggen we je graag uit.
Raar maar waar, een levenloze plek op onze planeet
Het is dus wel degelijk mogelijk: een plek op onze aarde wat niet leefbaar is. En dat is best bijzonder. Tot nu toe is er bij elk beetje water wat er op aarde is, leven aangetroffen. Maar zelfs ook al dat er water aanwezig is bij deze plek, is het volledig onleefbaar.
Wat is dit voor plek dan?
In Dallol, een depressie gelegen in de Ehtiopische Danakil, strekt zich een vulkaankrater vol zout uit. Uit deze krater komen erg giftige gassen en kookt er water te midden van intense hydrothermale activiteit. Niet zomaar water waar je even in gaat pootjebaden. Deze hete, zoute en hyperzure vijvers voorkomen dat er, ondanks de aanwezigheid van water, leven mogelijk is. Een zeer unieke plek op onze planeet. Zelfs het micro-organisme die in vele bijzondere omstandigheden kunnen leven, krijgen het niet voor elkaar om in het Dallol geothermische veld te overleven.
Dit gebied is een van de meest broeierige omgevingen op aarde. Hou je vast, de dagtemperatuur (in de winter) kan meer dan 45 graden worden! Daarbij zijn er een overvloed aan hypersalische en hyperzure poelen, die een pH-waarden hebben die zelfs negatief zijn. Na vele monsters te hebben afgenomen, is het echt niet mogelijk dat je hier een levend wezen vindt. En we beginnen best te snappen waarom. Rond het gebied is het wel mogelijk dat je micro-organisme aantreft, maar in de kern van de plek is dit echt niet mogelijk.
En waarom is dit dan zo bijzonder?
Deze onderzoeken helpen om de grenzen van bewoonbaarheid te omlijnen. Het vraagt om voorzichtigheid bij het interpreteren van morfologische bio-signaturen (andere vormen van leven op bijvoorbeeld een andere planeet) op onze aarde en daarbuiten. Met andere woorden, men moet niet afgaan op het waarschijnlijke cellulaire of biologische aspect van een structuur. Het zou ook een abiotische oorsprong kunnen hebben. Want wie weet werd er hier iets aangetroffen wat zich heel goed kan redden in deze extreme omstandigheden, maar niet in onze omstandigheden. En het toont aan dat er plaatsen op het aardoppervlak zijn, die steriel zijn ook al bevatten zij vloeibaar water.
Maar hoe werkt dat dan precies?
Wat houdt leven dan tegen? Daar hebben onderzoekers iets gevonden. Er zijn twee fysisch-chemische barrières gevonden die de aanwezigheid van levende organismen verhinderen. Allereerst de overvloed aan chaotrope magnesiumzouten. Dit is een stof die waterstofbruggen breekt en biomoleculen onbruikbaar maakt. Als tweede is er de gelijktijdige samenloop van hypersalische, hyperzure en hoge temperatuur-omstandigheden.
1 reactie. Reactie plaatsen
Dallol heeft wel leven er leven namelijk bacteriën in de plassen zuur deze bacteriën eten zware metalen en halen hun energie niet uit zuurstof maar uit het zuur.