De Dutch Mountain Trail (DMT) is een wandelroute van 100km die de zeven steilste ‘bergtoppen’ van Zuid-Limburg met elkaar verbindt. De routemakers beloven ‘het echte berggevoel’, 2000 hoogtemeters, alpenweides, snelstromende beken en spectaculaire vergezichten. Samen met twee vrienden ging ik de uitdaging aan om de trail in vier dagen te lopen en de Seven Summits te beklimmen. Volg hier ons Nederlandse bergavontuur.
De planning
De trail slingert van oost naar west door Zuid-Limburg. De start is in Eygelshoven, te bereiken met de trein. De route is verdeeld in vier etappes, maar natuurlijk kan iedereen z’n eigen etappe-indeling maken. Omdat Zuid-Limburg een toeristische hotspot is, kan het er erg druk zijn. Het is aan te bevelen om van tevoren overnachtingsplekken te boeken, ook als je gewoon met een trekkerstentje op een camping terecht wilt. Wij kozen voor B&B’s.
In verband met de locaties van de B&B’s sloegen wij de eerste 10km van de trail over en startten in Kerkrade, om de eerste dag 25km naar Holset te lopen. Daarmee misten wij overigens de eerste Summit, de Wilhelminaberg (225m), bekend van Snowworld en het Pinkpopterrein. Het is een kunstmatige berg, die ontstaan is als steenstortberg van de Oostlimburgse mijnen.
De DMT route
De trail is (nog) niet erg goed bewegwijzerd. Soms zijn er blauw-witte stickers, maar vaak ook niet. Tja, op de Mount Everest staan ook geen pijltjes denk ik. Online is een gps-track te vinden en er is een mooi routeboekje met kaarten en achtergrondinformatie verkrijgbaar. Ook kun je de route volgen in Komoot.
Ondanks de vele dorpjes in de regio, weet de trail de bewoonde wereld te vermijden. Dat betekent dat je genoeg eten en water mee moet nemen, of van tevoren de kaart goed moet bestuderen waar je eventueel om kunt lopen naar een café, terras of winkel.
Tot zo ver de planning, let’s go!
Dag 1 op de Dutch Mountain Trail
Op een ochtend eind april lieten wij het basiskamp (station Kerkrade, 120m) achter ons en begonnen bepakt en bezakt aan de trail. De weersvoorspellingen waren goed, geen storm en geen sneeuw. Vrieskou in de nacht, maar overdag zon en een strakblauwe lucht.
We stapten vrijwel direct de grens over, Duitsland binnen en volgden eerst een stukje de Amstelbach. Verderop passeerden we de Siegfriedlinie, een drakentanden-restant uit WO2. Verder was het een nog niet zo interessant plat en weids landschap met windmolens. Totdat we bij het Duitse dorpje Orsbach de hoek om draaiden: er ontvouwde zich een schitterend vergezicht over het Selzerbeekdal. Tijd voor een eerste pauze. Vlak daarna bereikten we onze eerste Summit: de Schneeberg op 257m. Eén van de hoogste punten op de hele trail, gemarkeerd met een paar schoenen in een boom op een kruispunt van bospaden.
Hoogste punt van Nederland
We daalden af naar zo’n 200m en maakten daarna de pittige klim naar onze tweede en hoogste Summit van de tocht: de Vaalserberg, 322m. Ofwel: het drielandenpunt. Hier konden we ongemerkt weer Nederland binnenstappen. Vreemd genoeg hebben de routemakers deze hoogste berg van Nederland niet tot een van de Summits verklaard, misschien omdat het een druk toeristisch punt is. Omdat wij de Wilhelminaberg hadden gemist, telden wij de Vaalserberg als alternatieve Summit mee.
Nog een paar kilometers waarbij we op een hoogte van zo’n 250m bleven en door bos, weiland en door de bergpas van Wolfhaag gingen. Na een tocht van totaal 25km daalden we af en bereikten we onze overnachtingsberghut in het dal: een B&B even buiten het dorp Holset. De vriendelijke waardin stond ons al op te wachten. Het was een eenvoudige berghut, maar wat heb je na zo’n dag nog meer nodig dan een zacht bed en een goed ontbijt.
Deel 2
De DMT is te lang om in één deel te beschrijven. Het vervolg van ons bergavontuur lees je hier in deel 2.