Ben jij al bekend met canyoning? Het bestaat in de Alpenlanden al jaren, maar begint steeds bekender te worden. Met wetsuit, helm, harnas en karabijnhaken gingen we het ijskoude Alpenwater in om door de kloof af te dalen. We maakten kennis met canyoning in de Oostenrijkse Tscheppaschlucht.
Canyoning in de Tscheppaschlucht
Vanuit Camping Anderwald werden er diverse outdooractiviteiten aangeboden, zo ook canyoning in de Tscheppaschlucht. De Tscheppaschlucht ligt in het Rosental, een van de meest zuidelijke punten van Karinthië. Enkele minuten verder ben je in Slovenië. Ons werd verteld dat de Tscheppaschlucht één van de mooiste plaatsen in Karinthië is en dat je die maar op één manier kan ontdekken. De tot wel honderd meter hoge rotswanden aan beide kanten kan je alleen van binnenuit zien door middel van canyoning. Je hebt overigens twee vormen van canyoning in de Tscheppaschlucht. Een variant voor iedereen en een variant genaamd extreme. Bij extreme ga je de volledige Tscheppaschlucht in en kom je er gedurende enkele uren niet meer uit. Er zijn dan geen escapes en je moet dan ook door. Bij de variant voor iedereen kan je elk obstakel omzeilen met een normale afdaling.
Canyoning
Canyoning wordt gezien als een outdoorsport waarbij je met de loop van de rivier een kloof volgt. Je kan het daarom alleen maar in de bergen doen, met bijkomende watervallen en andere obstakels. Zo moet je tijdens canyoning hiken, springen, afdalen, springen, zwemmen, klimmen, tokkelen en abseilen. Allemaal wel onder begeleiding van canyoning instructeurs. Je weet dus precies waar je moet springen en hoe je moet abseilen. Het is eigenlijk een soort van Via Ferrata, maar dan in het water. En het water is koud, tussen de 0 en 14 graden. Echt zorgen om de kou hoef je je niet te maken, want het wetsuit zorgt ervoor dat de eerste kou wordt geweerd. Overigens is water van rond het vriespunt dan nog steeds erg koud. Zorg er dus sowieso voor dat je na canyoning, warme kleding en wat te eten bij je hebt.
Voor iedereen
Wij kozen deze canyoning niet voor de extreme variant, maar namen die voor ‘iedereen’. En voor iedereen is in deze zin alleen voor mensen die het durven om de meeste dingen te doen. Je begint bij canyoning in de Tscheppaschlucht met jezelf aankleden en een duik te nemen in het ijskoude water. Vervolgens ben je door de eerste kou heen en kan het beginnen. Na wat geklommen te hebben, abseil je enkele meters naar beneden en ga je via een natuurlijke glijbaan verder naar beneden. Er zitten verder enkele sprongen in van ongeveer 5 meter hoogte en een paar tokkelafdalingen, waarin je door een waterval heen gaat. Canyoning in de Tscheppaschlucht is perfect voor diegene die graag een keer aan canyoning wil doen, maar het nog niet vaak gedaan heeft.
1 reactie. Reactie plaatsen
Leuk artikel en mooie foto’s! Temeer omdat ik er zelf ook bij was met mijn twee jongens 😉