Credits: Kalen Emsley - Unsplash

Dankzij deze informatiebronnen kan je goed op het weer in de bergen anticiperen

door

Hoewel het weer in de bergen soms genadeloos kan zijn, zijn berglandschappen de ideale plek voor een veelheid aan buitenavonturen. Of je nu een wandelaar, backpacker, klimmer of bergbeklimmer bent, het is en blijft van vitaal belang dat je gezonde verstand en respect voor de bergen altijd op nummer één staat, omdat de bergomgeving je kan blootstellen aan moeilijke en zelfs gevaarlijke omstandigheden. Controleer daarom altijd voordat je de bergen ingaat verschillende weersverwachtingen. Door middel van deze informatiebronnen weet je vrijwel zeker dat ook jij veilig en voorbereid de bergen in gaat.

Zo check je het weer in de bergen

#1 wed niet op één paard

Een gouden tip is het controleren van meerdere weersvoorspellingen. Het is zeker de moeite waard om ten minste twee, maar bij voorkeur drie, voorspellingen te controleren. Blijf niet bij één bron, omdat de informatie per bron sterk kan variëren. Sommige bronnen geven je namelijk alleen een algemeen idee van het heersende en verwachte weer voor een bepaalde regio in de bergen. Terwijl er ook andere bronnen zijn die nog gedetailleerder zijn.

Weerbronnen kunnen je bijvoorbeeld vertellen wat de effecten van het verwachte weer in de bergen op jou zullen zijn. Of ze laten zien wat de veranderingen in het weer voor de komende drie uur zijn en gedurende de rest van de dag. Verder zijn er ook bronnen die je alleen geïsoleerde informatie geven voor specifieke gebieden waar jij op dat moment bent of heen wilt. Kortom, een combinatie van verschillende bonnen geeft je een vrij goed totaalbeeld van wat er aan de hand is.

het weer in de bergen
Credits: Samuel Ferrara – Unsplash

#2 Maak gebruik van goede informatiebronnen

Als je van plan bent om in winterse omstandigheden naar de bergen van Amerika of het Verenigd Koningrijk te gaan, zijn voorspellers zoals Avlanche.orgEAWS en SAIS essentiële informatiebronnen. Deze vertellen je over waarschijnlijke lawinegevaarlijke gebieden en welke hellingen en aspecten sneeuwbelasting kunnen hebben. Daarnaast beoordelen ze de algehele conditie en stabiliteit van het sneeuwpakket. In de Alpen kun je zowel in de zomer als de winter gebruik maken van sites als Bergwetter en alpenverein.at of de apps Bergfex, MeteoSwiss, Météo-France en Yr.

Wereldwijde weervoorspellers

Het maakt niet uit waar je in de wereld bent. Dankzij deze wereldwijde voorspellers kan je overal het weer controleren. Daarnaast zijn ze zeker de moeite waard om aan je verzameling van bronnen toe te voegen.

Mountain Weather Forecasts
Met deze uitstekende bergweervoorspellingsservice kan je eenvoudig zoeken naar voorspellingen per land, regio, bergketen of zelfs de naam van een piek. In totaal staan er zo’n 11.300 verschillende pieken in de database. Verder biedt gedetailleerde weerkaarten en grafieken met voorspellingen voor maximaal vijf verschillende hoogten. Inclusief informatie over het vriespunt, de windsnelheid en -richting en de diepte van het sneeuwpakket.

Meteoblue 
Dit is een eenvoudige en gebruiksvriendelijke service die ideaal is voor wandelaars die hun voorspellingen in een kort, licht verteerbaar formaat willen. Het biedt nauwkeurige voorspellingen voor alle bergachtige regio’s wereldwijd. Verder biedt het een 7-daagse en 14-daagse voorspellingen. Daarnaast heeft het ook 5-daagse en 15-daagse meteogrammen voor degenen die iets meer details willen.

Windy
 is een absolute winnaar voor prognosezoekers die de mogelijkheid willen om hun voorspellingen af te stemmen op hun behoeften of activiteitstype. Met deze service kunt u kiezen uit tientallen overlays. Variërend van oceaanstromingen en windsnelheid tot sneeuwhoogte, nieuwe sneeuwval, wolkenhoogte en neerslagtype. Bovendien is Windy een van de meest betrouwbare en nauwkeurige informatiebron.

weer in de bergen
Credits: J. Scott Rakozy – Unsplash

#3 De kunde van het weer voorspellen in de bergen

Wil je niet afhankelijk zijn van een app of website, maar zelf het weer kunnen beoordelen? Denk er dan eens over om een workshop over ‘Weerkunde in de bergen‘ te volgen. Tijdens zo’n workshop leer je van alles over wolkenvorming, hoe mist en onweer ontstaat, wat de invloeden van warmte- en koudefronten zijn op het weer, en over de luchtdruk. Je gaat daarbij dieper in op het verzamelen van de juiste informatie, het interpreteren van weerberichten, het lezen van weerkaarten en het ontdekken van weerpatronen.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.