Credits: Danilo Alvesd - Unsplash

Batterijen recyclen is belangrijk. Dit is waarom | Duurzame Donderdag #4

door

Als je nog niet zo veel gebruikmaakt van oplaadbare batterijen, dan zit je waarschijnlijk regelmatig met lege batterijen. Je kunt daar niks meer mee, dus wil je er vanaf. Maar wat doe je er dan mee? We vertellen je alvast dat in de prullenbak weggooien geen optie is. Recyclen wél. Er zijn genoeg plekken waar je je batterijen in kunt leveren, zoals in supermarkten. Batterijen recyclen is dan ook van groot belang voor het milieu en de natuur, maar waarom eigenlijk? Wij leggen je uit waarom het belangrijk is om batterijen te recyclen en gescheiden in te leveren.

Batterijen recyclen voor mens, dier en milieu

Je ziet het niet aan de buitenkant van een batterij, maar zo’n kleine energiebom bevat toch echt schadelijke stoffen. Batterijen worden dan ook tot klein chemisch afval gerekend. De schadelijke stoffen die een batterij bevat zijn niet alleen schadelijk voor het milieu, maar ook voor dieren en voor ons mensen. Wanneer je batterijen bij het overige afval gooit, is er de kans dat de stoffen vrijkomen in de lucht en in het oppervlaktewater. Wanneer dat gebeurt kan het ervoor zorgen dat planten, vissen en vogels sterven en dat mensen ziek worden. Dit is dus een belangrijke reden om batterijen gescheiden van het overige afval in te leveren.

batterijen recyclen
Credits: Claudio Schwarz Purzlbaum – Unsplash

Veiligheid

Naast het vrijkomen van schadelijke stoffen brengt het niet scheiden van batterijen nog andere gevaren met zich mee. In een batterij vinden namelijk verschillende processen plaats. Het kan voorkomen dat hierbij kortsluiting ontstaat wanneer je ze in de vuilnisbak gooit. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat de polen van batterijen met elkaar in contact komen. Ook kan een (lithium)batterij openbarsten. Hierdoor kan het later goed misgaan.

Wanneer je batterijen bij het overige afval gooit, gaat het een heel proces tegemoet. Eerst komen ze in een grote container bij de afvalverzamelaar. Daarna belanden ze in een grote pers bij een afvalverwerker. In zo’n pers wordt al het afval samengeperst, inclusief de batterijen. Door deze druk kunnen de batterijen in brand vliegen, met name lithiumbatterijen. Dit kan een gevaar vormen voor andere mensen en dat wil je natuurlijk niet.

Batterijen recyclen tot nieuwe producten

Wanneer we batterijen recyclen en gescheiden inleveren is er de mogelijkheid om er weer nieuwe producten van te maken. De grondstoffen uit batterijen, waaronder nikkel, lood, zink en mangaan, zijn geschikt om weer hele andere producten van te produceren. Denk hierbij aan fietsen, kaasschaven en dakgoten. Door deze grondstoffen te hergebruiken, hoeft men deze niet opnieuw te winnen. Dat is natuurlijk weer beter voor het milieu.

batterijen recyclen
Credits: BigStock

Oplaadbare batterijen voor een duurzamer leven

Wat je natuurlijk ook kunt doen om bij te dragen aan een duurzaam leven, is door gebruik te maken van oplaadbare batterijen. Deze batterijen kun je steeds opnieuw gebruiken, waardoor je niet steeds nieuwe hoeft te kopen. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, maar scheelt het je ook weer wat geld. Genoeg redenen om batterijen te recyclen en te hergebruiken dus.

Credits: Aoumeur Abderrahmen – Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.