Foto door Visit Greenland via Pexels

Aurora borealis, het mooiste natuurverschijnsel in de lucht

door

Aurora borealis, de wat? Het klinkt als iets heel onbekends, maar we weten zeker dat je dit natuurverschijnsel der natuurverschijnselen wel kent. Het komt in Nederland niet zo vaak voor en dat vinden we erg jammer. Om het te kunnen zien moeten we wat noordelijker reizen. Neem je warme kleding mee, want het kan daar goed koud zijn. Om je niet langer in spanning te houden, we hebben het hier over het noorderlicht. Een absoluut lichtpuntje aan de hemel. In dit artikel leggen we je alles uit wat je hierover wilt weten.

Aurora borealis, oftewel het noorderlicht

Aurora borealis is een geomagnetisch lichtverschijnsel in de bovenste lagen van de aardatmosfeer. Een hele mond vol. Deze dansende stralen zijn een prachtig natuurverschijnsel om te bekijken. In Nederland is het lastig om te zien, maar er zijn zeker momenten dat het noorderlicht in Nederland te aanschouwen is.

Wat is aurora borealis?

We weten nu dat het een moeilijke benaming is voor noorderlicht. Het noorderlicht is vooral op hoge geografische breedtes zichtbaar. Het is onderdeel van het poollicht (Aurora Polaris). Daar heb je twee varianten van. Het noorderlicht (aurora borealis) en het zuiderlicht (aurora australis). Maar wat is poollicht nu eigenlijk. Het poollicht wordt gekenmerkt door groene, bewegende bogen van licht. Deze zijn alleen in het donker te zien. De mooiste tijd om het te bekijken is in de winter, omdat het dan lang donker blijft en je de grootste kans hebt om het licht te zien.

aurora borealis noorderlicht
Photo by Johannes Groll on Unsplash

Hoe de Aurora borealis werkt

De Aurora borealis dat wij zien wordt veroorzaakt door zonnewind. Dit is een stroom van geladen deeltjes die ontsnappen uit de zon. Door de grote hitte van de zon worden deze deeltjes richting het heelal geslingerd. Het aardmagnetisch veld (een magnetische laag om de aarde heen) zorgt ervoor dat de deeltjesstromen in de omgeving van de aarde worden afgebogen en in de buurt van de Noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de aarde binnendringen. Deze deeltjes, die vol zitten met energie, worden door een botsing met onze atmosfeer overgegeven op zuurstof- en stikstofatomen. Dit is wat wij uiteindelijk zien, het kleurrijke schouwspel van het poollicht. Door die overdracht komt er namelijk weer energie vrij en die zorgt ervoor dat de lucht in stromen gekleurd wordt.

Aurora borealis
Photo by Vincent Guth on Unsplash

Wat zien wij dan?

Wat wij zien in de Aurora borealis zijn de dansende en bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht. Maar niet alleen in stralen laat het noorderlicht zich zien. Soms ontstaat boven de noordelijke horizon een boog waar lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten. Zeer zelden komt het voor dat het een soort vlammetje is. Dit is te vergelijken met het dansen van de vlammetjes van een kaars. Onlangs is er voor het eerst ooit zelfs een ruimteorkaan boven de Noordpool ontdekt, wat ook een soort noorderlicht veroorzaakt.

En wist je dat de Aurora borealis nooit hetzelfde kan zijn? De kleuren die je ziet zijn afhankelijk van de hoogte waar de deeltjes zich bevinden. Daarbij gaat het ook om de combinatie van elektrische deeltjes in de lucht.

Boven de hoogte van 200 kilometer: De kleur van het licht is dan eerder rood. Dit komt doordat daar de overdracht van elektron naar elektron plaatsvindt. Dat is dus de plek waar zuurstof mixt met de deeltjes.

Tussen de 100 en 200 kilometer: De kleur van het licht is hier blauw en groen. Doordat de deeltjes aan het samenkomen zijn worden sommige deeltjes uitgewist.

Onder de 100 kilometer: Hier is de kleur paars. Dat komt doordat de stikstofmoleculen het slachtoffer worden van de zonnewind.

Huh, maakt het poollicht geluid?

Je zou het misschien niet verwachten, maar het kan gebeuren dat je het poollicht hoort. Tenminste, dat denken sommigen. Het is nog niet bewezen dat de Aurora borealis ook daadwerkelijk geluid maakt. Het geluid dat mensen denken te horen, is te vergelijken met het geluid van het overwaaien van een zoeklichtstraal in de lucht. Anderen beweren dat ze er zeker van zijn dat ze een sissend geluid horen.

Natuurverschijnselen zoals de Aurora borealis met eigen ogen bewonderen

Wil je zelf graag de Aurora borealis zien? Lees dan snel dit artikel over wat dé plekken zijn voor het zien van het mooiste noorderlicht. Liever genieten van een natuurverschijnsel dat iets makkelijker te bewonderen is? Je leest hier alles over de mooiste zonsopkomsten.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.