Lenzerheide – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Daniel Loosli

Culturele en natuurlijke rijkdommen in Graubünden, Zwitserland

door

Zwitserland is verdeeld in verschillende kantons (bestuurlijke eenheid). In het oosten van Zwitserland, tegen de grens van Italië en Oostenrijk, ligt de streek Graubünden. Het kanton staat bekend om de gastvrijheid en mooie skigelegenheden. Maar niet alleen in de winter is dit een goed idee om naartoe te gaan. Ook in de zomer en herfst is dit een perfecte plek om verantwoord te genieten van cultuur en natuur. Je vindt er namelijk een diversiteit aan de leukste hotspots.

Graubünden Zwitserland
Silvrettagletsjer – © Zwitserland Toerisme / Klosters Serneus

Must see + do’s in Graubünden, Zwitserland

Wist-je-dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn voor een duurzame vakantie in Zwitserland? Zelfs reizen in het land is super easy, omdat het openbaar vervoer zo goed geregeld is. Ook het reizen naar Zwitserland toe doe je makkelijk en snel per trein. Of je pakt de elektrische auto, want door de e-Grandtour of Switzerland is een laadpaal nooit ver weg. Graubünden is een van de regio’s in Zwitserland waar de duurzame mogelijkheden eindeloos zijn. Er zijn namelijk super veel te doen. Wij hebben de highlights voor je op een rijtje gezet.

Foto ©: Switzerland Tourism / Gerry Nitsch

Drie UNESCO Werelderfgoederen in Graubünden

UNESCO wijst sinds 1972 culturele en natuurlijke rijkdommen aan over de hele wereld met als doel deze te kunnen onderhouden en behouden voor de toekomstige generaties. In Graubünden zijn er maar liefst drie te vinden. De bewoners van Zwitserland, en in het bijzonder Graubünden, mogen dus zeker trots zijn.

Het klooster van St. Johann in Müstair: De kloosterkerk, die in de 8e eeuw gebouwd is, heeft het meest omvangrijke en best bewaard gebleven vroegmiddeleeuwse beeldencyclus met indrukwekkende fresco’s. Müstair heeft het bestaan en bijzonderheid te danken aan Karel de Grote. Het is een juweel uit de Karolingentijd. Elk hoekje van de kerk was beschilderd. Die schilderingen zijn rond 1200 overgedaan en nog steeds prachtig mooi.

De Tektonikarena Sardona: In dit gebied is het ontstaan van de Alpen heel goed zichtbaar. Het is de plek waar de botsing tussen de Afrikaanse en Europese continenten plaatsvond. Rond de Piz Sardona vind je een opvallende scheidslijn. Het is de overgang tussen 250 miljoen jaar oude verrucanogesteente en het 35 tot 50 miljoen jaar oude flyschgesteente.

Foto ©: Flims Laax Falera / Ruedi Homberger

Het landschap van Albula- en Bernina Spoorlijn van de Rhätische Bahn: Een bijzonder staaltje treinkunst, waar we hieronder wat uitgebreider bij stilstaan.

Klooster St. Johann in Müstair
UNESCO Werelderfgoed Klooster St. Johann – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Gaudenz Danuser 

Rhätische Bahn door Graubünden

Je hebt misschien al vaker gehoord dat treinreizen in het buitenland de moeite waard kunnen zijn. Nou, wij hebben er één die zeker op je lijstje moet komen te staan. Het Albula/Bernina spoortraject. Deze 122 kilometer lange treinreis is de kern van het UNESCO-werelderfgoed en is één van de spectaculairste routes in de wereld. Van Chur naar Tirano ga je over 196 bruggen, door 55 tunnels en langs 20 authentieke dorpjes. Door de landschappen en oorspronkelijke Alpen. Er is dus genoeg te genieten onderweg.

Wat wij mooi vinden aan deze reis is dat hij hartstikke duurzaam is. Sinds 2013 rijden de treinen namelijk 100% op waterkracht. Als we luisteren naar de échte spoorwegfans is het mooiste aan de reis het deel tussen Chur en St. Moritz. Volgens hen is dit zelfs het mooiste bergtraject van de wereld. Zo zijn ze erg enthousiast over het gewaagde Landwasserviadukt. Maar dat niet als enige. De Bernina Express gaat daarna langs de gigantische Morteratsch-gletsjer, klimt over de 2.253 meter hoge Bernina en gaat slingerend door naar Poschiavo.

Bernina kruidenexpres

Duik in de wereld van de kruiden van Valposchiavo. Tijdens de rit met de Bernina Kräuter Express naar de Le Prese maak je het UNESCO-werelderfgoed van dichtbij mee. Nadat je bent aangekomen in Le Prede krijg je een heerlijk authentiek verzorgde Valposchiavo-lunch. Proef de kruidenthee en keukenkruiden uit deze regio. Daarna krijg je een rondleiding door de kruidenvelden en een kijkje op de werkvloer van Raselli Erboristeria Biologica. Dit kan je doen op maandag en vrijdag tussen 25 juni en 26 oktober. In de zomermaanden zijn de velden een kleurig én geurig feestje voor de zintuigen.

UNESCO-wandeling Via Albula/Bernina

Voel je een met de natuur en geniet van alle schoonheid die je onderweg tegenkomt, op de Via Albula/Bernina. Deze 131 kilometer lange wandelroute neemt je mee langs het Albula- en Berninatraject van de Rhätische Bahn. In tien etappes wandel je door dit prachtige berglandschap. En mochten je benen moe zijn, dan kan je natuurlijk ook gewoon een stukje trein pakken. Allemaal ook super duurzaam en milieuvriendelijk. 

Zwitsers Nationaal Park - Graubünden Zwitserland
Nationaal Par Val Trupchun – Foto ©: Schweizerischer Nationalpark SNP / Hans Lozza

Graubünden heeft het oudste Zwitserse Nationaal Park

In 1914 werd het Nationaal Park in Engadin opgericht. Dit park in Graubünden is het oudste park van de Alpen en dus ook van Zwitserland. 80 kilometer aan wandelpaden, educatieve natuurpaden en wandelingen voor kind en gezin. 170 km2 aan ruimte waar de natuur centraal staat. De mens wordt geacht op de wandelpaden te blijven, die worden aangegeven met markeringen. Maar niet getreurd. Ook vanaf deze paden kan je de steenbokken, gemzen, marmotten, baardgieren, steenadelaars en alle andere diersoorten in het wild zien. Een hele gave ervaring!

Wil je meer te weten komen over dit bijzondere park? In het bezoekerscentrum in Zernez zijn er interactieve tentoonstellingen over het nationaal park, speciale seizoenstentoonstellingen over natuuronderwerpen en een informatiepunt met een shop. Genoeg mogelijkheden om hier alleen of samen met anderen het gebied te ontdekken.

Gletsjers in Davos en Engadin

Het klimaat verandert. En dat is in deze regio goed voelbaar. Hier vind je namelijk de Silvrettagletsjer bij Davos en de Morteratschgletsjer in het Engadin. De gletsjers trekken zich terug en beginnen te smelten. Door op een duurzame manier hiernaartoe te gaan, draag jij jouw steentje bij. Zo kun je met de trein naar Morteratsch te gaan of vanaf Davos de e-bike te pakken. Lopen kan natuurlijk ook. Door de educatieve paden loop je langs de gletsjers af en maak je kennis met de veranderingen in de loop der tijd.

Graubünden Zwitserland
Morteratschgletscher – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Rob Lewis Photography 

De authentieke bergdorpen

Even weg uit de toeristische trekpleisters en op zoek naar puur cultuur. Dat kan in de stille dalen en knusse bergdorpen die Graunbünden te bieden heeft. Dorpen zoals Tschlin, Soglio of Splügen. Hier leven de bewoners in een lagere versnelling en de lokale cultuur is nog springlevend. Er zijn drie verschillende taal- en cultuurgebieden te vinden. Deze hebben elk hun eigen karakter en culinaire specialiteiten. Laat je even helemaal onderdompelen in de cultuur van Zwitserland.

Graubünden Zwitserland Soglio
Het charmante bergdorpje Soglio. Foto ©: Zwitserland Toerisme / Andreas Gerth

100% Valposchiavo

Valposchiavo is het Zwitserse bergdal waar de plaats Poschiavo ligt. Valposchiavo is één van de vier bergdalen van het kanton Graubünden. Het is Zwitserland, maar de Italiaanse invloeden zijn groot in dit stukje Graubünden. Daarnaast staat biologisch en lokaal eten hoog in het vaandel. Onder het label ‘100% Valposchiavo’ wordt er een groot aanbod aan unieke, lokale producten en culinaire belevenissen gepresenteerd. Door twaalf horecazaken die dit label hebben, worden menu’s samengesteld. Deze menu’s bevatten lokale specialiteiten en zijn grotendeels gemaakt van biologische teelt. In deze regio vind je namelijk de meeste bioboerderijen van Zwitserland.

De lokale bierbrouwerijen

Regionaal bier wordt wereldwijd steeds populairder. Ook in Graubünden. Met kristalhelder bronwater uit de bergen, Zwitserse hop en lokale biologische mout maken ze de heerlijkste biercreaties, die jij kan proeven. In het idyllische Walserdorpje Monstein is er zelfs een bierbrouwerij bezoeken. Met zijn bieren heeft hij al verschillende prijzen binnengesleept. 

Arosa Bärenland

Een berenreservaat, iets waarvan je niet verwacht het te kunnen vinden in Zwitserland. Maar toch is het er echt. In samenwerking met een dierenwelzijnsorganisatie heeft Arosa een uniek berenreservaat gesticht. Deze is te vinden op de hellingen van de Weisshorn. De beren die hier leven, leefden eerst in kooien en onder slechte omstandigheden. Gelukkig kunnen ze nu vrij bewegen op een prachtige plek. Bere(n)goed toch? Zij zijn het hele jaar door te bewonderen op veilige afstand. In het informatiecentrum leer je meer over deze dieren.

Arosa Bärenland - Graubünden Zwitserland
Arosa Bärenland – Foto ©: Zwitserland Toerisme / Nina Mattli 

Duurzame en hightech hotels in de bergen

Bij een duurzame vakantie in Zwitserland hoort natuurlijk ook duurzaam overnachten. En dat is zeker mogelijk in Graubünden. Wat denk je van deze drie bijzonder goede voorbeelden?

Het Riders Palace in Laax: Deze plek is gefocust op reduceren, hergebruiken en recyclen. Dit zie je terug in de zonne-installaties op het dak en de keuze voor regionale producten in de keuken. Maar dat niet alleen. Er is zelfs een reparatieservice in de lobby aanwezig om je kleding te kunnen maken. Het gehele verblijf is gericht op een milieuvriendelijke levensstijl.

Hotel Riders in Laax. Foto ©: Zwitserland Toerisme / Philipp Ruggli

Romantisch Hotel Muottas Muragl in Engadin: Dit is waarschijnlijk één van de meest bijzondere hotels in het rijtje. De een noemt het een kunstwerk, de ander een meesterwerk. Waarom? Dit hotel is meer dan 100 jaar oud en ligt 2.500 meter boven de zeespiegel, maar het is omgebouwd tot een modern, duurzaam en CO2-neutraal gebouw. Dit maakt dat dit hotel het eerste plus-energie-hotel van de Alpen is.

Uitzicht Muottas Muragl. Foto ©: Zwitserland Toerisme / Fabian Gattlen 

Het Valsana Hotel in Arosa: Dit hotel heeft speciale aandacht voor duurzame materialen en producten uit Zwitserland. Daarnaast zorgt het vooruitstrevende energieconcept ervoor dat we met een schoon geweten van ons verblijf kunnen genieten.

Valsana Hotel & Appartements, Arosa. Foto ©: Zwitserland Toerisme / Homberger 
Helemaal de Zwitserse smaak te pakken en wil je meer ontdekken over duurzaam reizen naar Zwitserland? Check dan onze speciale duurzaam reizen naar Zwitserland pagina en ontdek alle highlights van andere Zwitserse regio’s!
Graubünden Zwitserland
Valsana hotel, Arosa – © Zwitserland Toerisme / Urs Homberger Arosa 

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.