Credits: David Dibert - Unsplash

Wanneer is het volle maan? Wij vertellen je alles wat je moet weten

door

De maan is een prachtig natuurverschijnsel. Bijna elke nacht is hij deels te zien. Of zelfs helemaal; de volle maan. We snappen dat hierbij ook vragen kunnen ontstaan. Waardoor ontstaat een volle maan? Wanneer is het volle maan? En beïnvloedt een volle maan je slaap? Wij zijn op onderzoek uitgegaan en hebben voor jou de antwoorden.

Waardoor ontstaat een volle maan?

Eigenlijk is het best simpel. De volle maan ontstaat wanneer de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. Hierdoor is het verlichtte deel van de maan goed te zien vanaf de aarde. Natuurlijk heb je ook een halve maan, maar hierbij staat de aarde dus niet precies tussen de maan en de zon. Wanneer dit wel zo is, wordt de hele zijde van de maan verlicht en krijg je dus een lichtgevende, bijna perfect ronde maan.

De volle maan is één van de vier maanfasen. De maan doet er precies 29,53059 dagen over om alle vier de fasen te doorlopen. Dat betekent dus dat het elke maand minstens één keer volle maan is. Het is dus niet heel zeldzaam.

wanneer is het volle maan?
Credits: Luca Huter – Unsplash

Wanneer is het volle maan?

Zoals gezegd is het dus minstens één keer per maand volle maan. Er zit ook nog verschil in wat voor volle maan het is. Je hebt namelijk ook een supermaan en een micromaan. Bij een supermaan lijkt de maan groter dan anders. Dit komt doordat de maan dan het dichtst bij de aarde staat in zijn baan. Een micromaan is precies het omgekeerde. Dan staat de maan het verst van de aarde af in zijn baan en lijkt hij dus kleiner.

De volle maan kalender 2021

28 maart – 20:48 uur

27 april – 05:31 uur (supermaan)

26 mei – 13:13 uur (supermaan)

24 juni – 20:39 uur

24 juli – 04:36 uur

22 augustus – 14:01 uur

21 september – 01:54 uur

20 oktober – 16:56 uur

19 november – 09:57 uur (penumbrale maansverduistering en micromaan)

Penumbrale maansverduistering: Hierbij lijkt de maan donkerder dan anders.

19 december – 05:35 uur (micromaan)

Wordt je slaap beïnvloed?

Er is al zeker onderzoek gedaan naar de vraag of je slaap beïnvloed wordt door de maan. Uit de meeste onderzoeken kwam dat dit niet het geval was. Echter wijst een experiment van de Universiteit van Washington nu op het feit dat de volle maan wel degelijk invloed kan hebben op je slaap. Bij drie groepen van een inheems volk in de Argentijnse provincie Formosa werd hun slaap en waaktijd geregistreerd. Bij elke groep werd een andere hoeveelheid elektrisch licht toegepast. De eerste groep had helemaal geen kunstlicht, de tweede groep slechts beperkt en de derde groep altijd.

De groep zonder kunstlicht werd het meest beïnvloedt door de maanfasen. Het maanlicht is het sterkst bij volle maan, dus op zich is het logisch om dan later naar bed te gaan. Deze groep sliep tot 58 minuten korter in de nachten tot volle maan. De andere twee groepen werden minder beïnvloed door de volle maan, maar ook hier was de invloed nog steeds duidelijk. Hetzelfde experiment werd later nog eens herhaald bij studenten in Seattle. Ook hier kwamen dezelfde uitkomsten uit. Je zou dus inderdaad kunnen zeggen dat je slaap wordt beïnvloed door de volle maan.

wanneer is het volle maan?
Credits: Alexander Andrews – Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.