Photo by Ben Knoop on Unsplash

Schaatsen op natuurijs, hoe ga jij goed voorbereid op pad?

door

We hebben er even op moeten wachten, maar het is eindelijk zover! Koning Winter heeft toegeslagen en zorgt ervoor dat Nederland onder een laagje sneeuw is bedekt. Niet alleen het vasteland krijgt te maken met de winter. Ook het water in Nederland begint hevig af te koelen. Kijkend naar de temperaturen deze week, is het dus goed mogelijk dat we kunnen gaan schaatsen op natuurijs. Hier hebben we in Nederland lang naar uitgekeken. Het is nog even wachten of het water genoeg bevriest, zo ja: It giet oan!

Natuurijs is prachtig om overheen te gaan, maar je moet wel weten wat je doet. Zorg dat je voordat je op natuurijs gaat schaatsen goed voorbereid op pad gaat. Zo voorkom je ongelukken en kan je optimaal genieten van jouw momentje op het ijs.

Tips voordat je gaat schaatsen op natuurijs

1. Ga niet alleen

Samen uit samen thuis. Ook bij schaatsen op natuurijs is dit heel belangrijk. Mocht er iets gebeuren, is er in ieder geval iemand in de buurt die kan helpen. En het is natuurlijk super gezellig om samen te schaatsen.

2. Controleer het ijs

Weet van te voren hoe diep het ijs is bevroren. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te kijken naar de lokale ijsmeting of naar de hoeveelheid mensen op het water. Je kan ervan uitgaan dat zodra er meerdere mensen zich op het ijs bevinden ,dat het ijs is gecontroleerd. Als je er niet zeker over bent, kijk of je iemand in de buurt kan vinden die je meer informatie kan geven. Beter iets te voorzichtig, dan natte voeten.

3. Neem een mobiele telefoon mee

Als je je mobiel bij de hand hebt, kan je bellen als er iets is gebeurd. We gaan er niet vanuit dat er wat gebeurt, maar mocht het zo zijn heb je je telefoon bij de hand.

4. Neem een EHBO set mee

Dit is een mogelijkheid. Als je ergens gaat schaatsen waar je in de buurt blijft van een EHBO-post hoef je dit niet mee te nemen. Ben je van plan om een langere tocht te maken, is dit wel handig om mee te nemen. Als je bijvoorbeeld valt en jezelf open haalt aan je schaats, dan heb je in ieder geval een pleister bij de hand.

5. Kleed je warm (en veilig) aan

Zorg dat als je op pad gaat je je warm aankleedt. De wind kan op een open stuk best koud zijn. Denk bijvoorbeeld aan een muts. Deze is belangrijk omdat een muts ervoor zorgt dat je hoofd warm blijft. Zolang je hoofd het warm heeft, heeft de rest van je lichaam het ook warm. Daarbij vangt je muts ook de eerste klap op als je valt. Verder is het handig om handschoenen, warme sokken, thermokleding en als je dit hebt een waterdichte jas/broek aan te trekken. Mocht je hem hebben, neem dan ook een helm mee. Dit beschermt je mocht je toch vallen. En weet je, als je het dan toch koud hebt, is dat een goede reden om aan de warme chocomel te gaan!

Winter Nederland
Photo by razvanux on Unsplash

Nu je je goed voorbereid hebt, ben je klaar om het ijs op te gaan. Op het ijs zijn er ook een aantal belangrijke dingen die je moet weten om veilig te kunnen blijven schaatsen.

Waar let je op bij schaatsen op natuurijs?

1. IJs aan de walkant

Het ijs aan de randen, dus aan de wal, waar de zon op schijnt, is altijd zwakker. Wees daar op berekend.

2. Schaats niet op ijs waar sneeuw ligt

Je weet namelijk niet wat eronder is gebeurd. Het kan goed zijn dat het laagje ijs dat eronder zit heel dun is, maar wel sterk genoeg is voor de sneeuw. Erg gevaarlijk dus.

3. Let op kleurverandering, randen en scheuren

Bij kleurverandering kan het betekenen dat het ijs zwakker is. Kijk dus altijd goed voor je als je schaatst. Scheuren kunnen ook betekenen dat het ijs zwakker is geworden of het kan zijn dat je blijft haken met je schaats. Let hier dus goed mee op!

4. Pas op bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen

Hier kan het ijs niet goed bevriezen en is dus onveilig om eroverheen te gaan.

5. Kijk uit voor windwakken

Windwakken zijn wakken die ’s nachts door de wind verplaatst worden. Doordat er in de nacht wind waait, krijgt het ijs aan de ene kant de mogelijkheid om vaster te worden, maar wordt er aan de andere kant wel een deel meegenomen door de wind. Hierdoor kan een wak zich verplaatsen.

6. Plekken bij vaargeulen, waterlozing en waar water bij elkaar komt, zijn zwakker

Dit komt doordat dit water in beweging wordt gehouden door verschillende stromingen, water dat er bij komt of waar gevaren wordt. Dit water krijgt niet de kans om zich goed te laten bevriezen en is hierdoor dus heel dun.

Goed voorbereid op pad gaan is dus erg belangrijk. Al deze punten gecheckt? You are ready to go!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.