We zijn geregeld te vinden in de Alpenlanden. Tijdens een huttentocht, wandeling door de dorpjes, het binnenlopen van een restaurant en nog ontelbaar andere momenten, komen we wel eens een C+M+B en een jaartal in krijt tegen. Misschien denk je nu bij jezelf, waar hebben ze het over. Een ander zal meteen weten waar het over gaat. Bij de landen waar Driekoningen meer een ding is dan in Nederland, zie je geregeld dus boven de deur van de entree iets in krijt geschreven staan. En we bedoelen dan niet de woorden welcome, willkommen en entree. Nee, het gaat hier over C+M+B en een jaartal.
De C+M+B krijt traditie in Zuid-Tirol
Waar Driekoningen in Nederland nooit echt voeten op aarde heeft gekregen, is het in de Alpenlanden een ander verhaal. In bijvoorbeeld Oostenrijk en het Italiaanse Zuid-Tirol trekken diverse mensen als driekoningenzangers de straten op om langs de deuren te gaan, te collecteren en te zingen. Volwassenen en kinderen verkleden zich als de drie wijzen uit het oosten en zijn gewapend met een stukje krijt. Zodra ze bij een huis zijn geweest, schrijven ze met krijt de initialen C+M+B en het jaartal boven de voordeur. Je kan het bijna zien als de kinderpostzegelactie en dat je dan een sticker boven de deurbel plakt.
Waar staat C+M+B en het jaartal in krijt voor?
Nadat de driekoningenzangers langs de deuren zijn geweest, krijten ze de C+M+B en het jaartal boven de voordeur. Eigenlijk is het vrij simpel. Het jaartal spreekt voor zich en eigenlijk de C+M+B ook wel. De initialen C+M+B komt van Christus Mansionem Benedicat, vrij vertaald Christus zegene dit huis. Grappig feitje is dat de drie wijzen uit het Oosten in verschillende landen andere namen hadden. Zo waren de Perzische namen Caspar, Melchior en Balthasar. Toevallig ook C+M+B als initialen.
Gebruiken van de letters in krijt
Met Driekoningen worden de huizen gezegend en krijgen daarmee de C+M+B letters boven de voordeur. Hierbij is de hoop dat al het kwaad op afstand wordt gehouden. In enkele streken is de traditie dat het tot Pinksteren bij de deur blijft staan, maar vaak zien we het tot het jaar erop. Daarnaast zijn er ook nog verschillende vormen van schrijven. De meest gebruikelijke is yy+C+M+B+yy. Het jaartal wordt dus opgesplitst, waarbij 2023 het volgende wordt: 20+C+M+B+23. Het plusteken tussen de cijfers en letters staat voor het kruisteken uit het geloof.
Driekoningen, Driekoningen, geef mij een nieuwe…
Driekoningen is in de Alpenlanden erg belangrijk en geeft een groot stuk mee aan de Alpencultuur. Mocht je de C+M+B en het jaartal in krijt je nog nooit zijn opgevallen, check het zeker de volgende keer dat je er bent. In Nederland zien we Driekoningen een stuk anders. Er wordt wel eens langs de deur gegaan. De ander ziet het meer als de datum dat de kerstboom uit huis moet zijn of het moment tot wanneer je mensen ‘de beste wensen’ mag wensen.