De kerstperiode, we zijn er gek op. Net zoals op de Italiaanse regio Zuid-Tirol, want daar komen we ook heel erg graag. Niet gek ook als je de Dolomieten, bergen, meren en epische hikes allemaal in één gebied hebt. En als je kerst en Zuid-Tirol met elkaar combineert, krijg je een prachtig winterwonderland met kerstsferen. Iets waar we nu maar al te graag naartoe zouden willen gaan. Maar helaas zit een witte kerst in Zuid-Tirol er voor ons in 2020 niet in. Gelukkig hebben onze vrienden van het Zuid-Tiroolse toerismebureau daar iets op bedacht. In samenwerking met ze, brengen we Zuid-Tirol dit jaar naar jouw huis toe. En dat doen we met Zuid-Tiroolse kersttradities, winacties in de vorm van een adventskalender, prachtige winterse plaatjes en de mooiste verhalen.
De mooiste Zuid-Tiroolse kersttradities
Net zoals we de adventskalender steeds meer in Nederland zien, zijn ze er in Zuid-Tirol helemaal gek op. December is in Zuid-Tirol een absolute feestmaand. Zo vieren ze ook een Sint Nicolaas. Zodra de goedheiligman de regio weer heeft verlaten, maakt de regio zich gereed voor de typische Zuid-Tiroolse kersttradities. Zo wordt er steevast op de eerste adventszondag voor kerstmis een kerstkrans neergezet bij huizen en kerken. En uiteraard is de krans van dennentakken, versierd met linten en vier kaarsen. De vier kaarsen refereren naar de vier zondagen tot aan kerstmis en elke zondag wordt er een andere kaars aangestoken. Weet je meteen waar het gebruik van een adventskalender vandaan komt. Aftellen naar kerst met het aansteken van kaarsen, het krassen van jouw kraslot of elke andere vorm van een adventskalender.
Nog meer traditionele Zuid-Tiroolse kersttradities
De kerststal neemt ook een prominente plaats in bij de Zuid-Tiroolse kersttradities. Maar je zet de kerststal pas een paar dagen voor Kerstmis neer. Vanaf 6 januari worden de drie wijzen uit het oosten er pas bijgezet. Mocht je in de toekomst weer richting Zuid-Tirol reizen, dan is het Diocesaanmuseum een tip. Dit museum heeft namelijk een van de grootste kerststallen ter wereld. En eveneens is wierook een bekend fenomeen tijdens de Zuid-Tiroolse december- en kersttradities. Wierook wordt gebrand op kerstavond, oudejaarsavond en tijdens Driekoningen.
Sinterklaas in Zuid-Tirol
De goedheiligman Sint Nicolaas is ook een decembertraditie in Zuid-Tirol. Op diverse plekken vindt op 6 december ook een optocht plaats. Het werkt wel iets anders dan in Nederland. Sint Nicolaas – de goedheiligman – verdeelt in dit geval de zoetigheden onder de kinderen. Sint Nicolaas wordt hierin vergezeld door engelen en duivelse figuren. De duivelse gemaskerde figuren delen aan de kinderen de roe uit. “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe”.
Hoor wie Klöckeln daar?
Naast Sint Nicolaas en de Zuid-Tiroolse kersttradities, kent de regio ook het zogeheten Klöckeln. Deze zeer oude traditie dankt zijn naam aan het dialect en betekent kloppen. Tijdens de drie donderdagavonden in de adventsperiode gaan er vermomde groepen mannen langs de huizen. Bij elke deur zingen ze twee liederen en vragen ze om een gift.
We brengen de Zuid-Tiroolse kersttradities naar jouw huis
Hoe brengen we de Zuid-Tiroolse kersttradities naar jouw huis, dat was de vraag. Uiteraard gaan we niet verkleed langs de deuren of voor iedereen een adventskrans maken. Gelukkig gaan we wel hele toffe andere dingen doen. Zo doen we deze maand maar liefst vier winacties die allemaal met Zuid-Tirol te maken hebben. De prijzen hebben allemaal met de tradities en de regio te maken: een Alpendennen-pakket, een Zuid-Tiroolse lekkernijen pakket, een Zuid-Tirools wolpakket én een Salewa rugzak. Met deze vier totaal verschillende prijzen, haal jij gegarandeerd Zuid-Tirol voor even in huis en kan je lekker wegdromen om er weer een bezoekje aan te brengen. Houd onze Facebook en Instagram in de gaten en maak kans!