Het is algemeen bekend dat het eten van een banaan een slimme keuze is als je intensief gaat bewegen of aan het bewegen bent. Een banaan zit bomvol voedingsvezels die bijdragen aan een goede spijsvertering en bovendien voor een verzadigd gevoel zorgen. Ook krijg je er een variatie aan vitamines en mineralen door binnen. Al die benodigde voedingsstoffen bevorderen dus jouw gezondheid. Reden genoeg om op je volgende hike een banaan in je tas te stoppen. Nog niet helemaal overtuigd? We geven je nog een paar redenen, waarom het eten van bananen goed is voor iedere hiker.
A banana a day keeps the doctor away
Wist je dat de banaan, samen met de appel, het lijstje van meest gegeten fruitsoort in Nederland aanvoert? Als je dan toch voor een van deze toppers kiest, kies dan voor de banaan. In vergelijking met appels bevatten bananen namelijk 2x zoveel koolhydraten, 4x zoveel proteïnen, 5x zoveel vitamine A en ijzer en 3x zoveel fosfor. Bovendien zitten bananen barstensvol met kalium (ongeveer 467 mg per banaan). Dit mineraal helpt je om je bloeddruk te verlagen.
Ieder nadeel heeft z’n voordeel
Eerlijk is eerlijk. In vergelijking met andere fruitsoorten bevatten bananen vrij veel fructose (fruitsuiker), weinig vitamine C en zijn het echte caloriebommen. Daarmee hebben we meteen de nadelen van de banaan besproken. Waarbij de suikermoleculen (fructo-oligosacchariden) zelfs niet eens een echt nadeel zijn. Natuurlijk is de banaan hierdoor een dikmaker. Aan de andere kant vormen ze juist een voedingsbron voor de goede bacteriën in jouw darmen. Hierdoor worden voedingstoffen beter opgenomen.
Energie in het kwadraat
We spraken hierboven al even over de werking van de suikers die een banaan bevat. Deze suikers hebben nog een voordeel. Het zijn namelijk natuurlijke suikers, waarvan een deel snel opgenomen wordt door je lichaam. Dit deel geeft je snel energie. Andere suikers in diezelfde banaan worden juist langzaam opgenomen door je lichaam. Dit gedeelte geeft je energie op de lange termijn. Vooral deze laatste reden, is wat de banaan zo ideaal maakt voor sporters. En dus ook voor hikers.
Kijk voor alle bijbehorende voedingswaarden, vitamines en mineralen op de website van het Voedingscentrum.