Alle tips om beter te leren snorkelen

door

Jaarlijks trekken er honderdduizenden mensen op uit om lekker een dagje te gaan snorkelen. Lekker de meren, zeeën en oceanen induiken om jezelf vervolgens te verwonderen over de prachtige onderwaterwereld. Snorkelen lijkt vrij eenvoudig, maar toch komt er meer bij kijken dan alleen een goede snorkelset. Daarom geven we je 10 tips om beter te leren snorkelen.

Snorkelen doe je met deze tips als een pro

In essentie zorgt de allerbeste gear er niet voor dat je meteen een snorkelkoning bent. Probeer snorkelen eerst goed onder de knie te krijgen met een goedkoper setje, zodat je ook daadwerkelijk kan ervaren of je het wel leuk vindt. Maar misschien ben je al een stap verder dan oriënteren. Misschien kan je jouw vinnen en snorkel set al aanschieten alsof het geen enkele moeite kost. Ook dan brengen we je nog wat tips voor snorkelen bij, zodat je jouw snorkel game naar the next level brengt.

tips voor snorkelen snorkelset

Step up your snorkel game met deze tips voor snorkelen

De tips voor snorkelen gaat van het schoonmaken en -houden van jouw snorkelmasker, tot aan nieuwe duiktechnieken en hoe je fit genoeg begint met snorkelen. Check de tips voor snorkelen hieronder!

  1. Kleed jezelf voor de juiste temperatuur
  2. Voor altijd vaarwel tegen condens
  3. Zorg ervoor dat je jouw snorkelmasker kan klaren
  4. Leer ademen, klaar je oren en duik dieper
  5. De perfecte hoek
  6. De juiste gear
  7. Killerbody
tips voor snorkelen duiken

1. Kleed jezelf voor de juiste temperatuur

Waar je ook ter wereld snorkelt, de temperatuur en het klimaat zal verschillend zijn. Vanzelfsprekend is het over het algemeen lekkerder snorkelen bij een tropisch oord, dan in bijvoorbeeld de Waddenzee. Toch betekent het niet dat als de buitentemperatuur warm is, het water dat ook is. Voorkom dus dat je onderkoelt of juist ontzettend verbrand met bijvoorbeeld een wetsuit. Ook die heb je in een zeer verschillende prijsrange. Draag daarnaast een badmuts. Het klinkt misschien wat suf, maar het voorkomt dat jouw haren in de snorkel terecht komt of jouw hoofd verbrand.

2. Voor altijd vaarwel tegen condens

Het maakt niet uit hoe goed je bent of hoe duur jouw snorkel set is, condens komt helaas altijd tevoorschijn. Maar dankzij deze tips kan jij met plezier blijven snorkelen met zo weinig mogelijk last ervan. Zorg er altijd voor dat je goed zicht kan houden, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Voordat je het water inspringt kan je jouw snorkelmasker klaar maken om minder condensvorming te krijgen. Spuug bijvoorbeeld even in jouw snorkelmasker of gebruik babyshampoo, anti-condens of zelfs tandpasta. Wel even goed verspreiden en je zal zien dat je er veel minder last van hebt. Mocht je toch nog veel last hebben van condens, check dan of je niet teveel door jouw neus ademt of dat jouw snorkelset wel goed op maat is.

3. Zorg ervoor dat je jouw snorkelmasker kan klaren

Een van de belangrijkste tips voor snorkelen, is dat je een masker moet hebben dat goed past. Mocht je een snorkelset lenen of huren, dan kan het zijn dat die net niet goed past. Ook geen probleem, maar dan kan het voorkomen dat er af en toe wat water in jouw snorkelmasker of duikbril komt. Als je weet hoe je dat water kan klaren, terwijl je snorkelt, hoef je niet steeds uit het water als het gebeurt. Doe de bovenkant van jouw snorkelmasker een beetje open en blaas vol door je neus. Oefening baart kunst.

4. Leer ademen, klaar je oren en duik dieper

Oefen jouw ademhaling extra in de weken voordat je gaat snorkelen. Zorg ervoor dat je extra diep ademhaalt en soms ook lang vasthoudt. Deze tips komen het snorkelen alleen maar ten goede. Adem dus zoals je bij snorkelen ook zou doen; langzaam en heel diep door de mond. Houd je adem een paar seconden vast en adem dan rustig weer uit. Vervolgens is jouw longcapaciteit meer klaar voor snorkelen. Hoe langer je met jouw lucht om kan gaan, hoe dieper en verder je kan duiken. En dieper en verder duiken, betekent dat je meer van de onderwaterwereld kan ontdekken. Hou er wel rekening mee dat je weer omhoog moet en dat je jouw oren af en toe goed moet klaren.

tips voor snorkelen diep duiken

5. De perfecte hoek

Hoe goed je ook bent in snorkelen, vroeg of laat krijg je toch een keer water in jouw snorkel. Hoeveel tips we ook hebben voor snorkelen, dat kan altijd gebeuren. Raak niet in paniek, maar probeer het zo hard mogelijk uit te blazen. Of kom even boven water en doe het in alle rust. Train je meteen ook weer even jouw watertrappel skills. Wil je het water in jouw snorkel minimaliseren, zorg er dan voor dat je niet recht naar beneden kijkt, maar in een hoek van ongeveer 45 graden. Jouw snorkel blijft dan zo hoog mogelijk boven het water uitkomen.

6. De juiste gear

De snorkelset maakt in principe in het begin niet echt uit. Dus of je nu een dure of relatief goedkope snorkelset koopt, of juist iets leent of huurt, maakt in het begin nog niet echt het verschil. Als je serieus gaat snorkelen of bijvoorbeeld onderwaterhockeyen, dan is een goede set essentieel. Wat wel echt belangrijk is, zijn jouw vinnen. Vinnen zijn alleen goed als ze perfect zitten. Zitten ze te los, dan raak je ze snel kwijt. Zijn ze juist te strak, dan gaan jouw voeten en enkels dat niet leuk vinden. Je kan altijd nog een setje sokken aantrekken, zodat het iets lekkerder kan zitten. Bij Decathlon heb je overigens snorkelsets voor beginners tot gevorderden!

7. Killerbody

Snorkelen en zwemmen hebben niet heel veel met elkaar gemeen. Het is namelijk een totaal andere techniek. En je gebruikt daardoor ook echt andere spieren. Tijdens snorkelen is het belangrijk om rustig te blijven drijven, zodat je het meeste kan zien van de onderwaterwereld. Toch is het belangrijk om jouw core en beenspieren goed te trainen als je dieper wilt duiken om bijvoorbeeld de bodem te bekijken.

Snorkelbenodigdheden

Ben jij ook helemaal enthousiast geworden en wil je meteen een snorkelset aanschaffen? Dit is jouw snorkelpaklijst:

Tips voor snorkelen in praktijk brengen

Met deze tips moet het snorkelen jou toch echt een stuk beter afgaan. De key om een echte snorkelmaster te worden, zit hem toch echt in de praktijk. Het is een kwestie van vaak doen en te leren van jouw fouten. Heb je nog meer tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Over de auteur van dit artikel

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Marlies Appeldoorn
    12 juli 2020 11:32

    Tip 8, maar mijns inziens met stip op 1: Raak niets aan! Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor het voortbestaan van de prachtige riffen en/of vissen die je ziet. Wees geen aso die lekker zijn/haar flippers op het koraal plempt om water uit het snorkelmasker te halen of om je moeder te laten weten waar je gebleven bent. Niet alleen is het bijna overal ter wereld strafbaar, maar je richt onvoorstelbare schade aan.
    Dat prachtige koraal gaat bij de minste aanraking dood (ja, het leeft!) en heeft vervolgens bijna 100 jaar nodig om te herstellen. Vooropgesteld dat dat gedrag niet in de familie zit en je broertje de volgende dag ook losse handjes blijkt te bezitten.
    Lang verhaal kort: blijf van de onderwaterwereld af.
    Tip 9: Koop bij het paatselijke souvenirwinkeltje voor een paar euro een fotokaart met daarop alle vissen die ter plekke gespot kunnen worden. Niet alleen heel handig om meteen te kunnen zien welke vissen lief en vooral ook welke (erg) gevaarlijk kunnen zijn. Maak er een sport van om zoveel mogelijk vissen van de kaart te vinden en af te strepen. Wij maken er een wedstrijd van. De verliezer moet voor iedereen de hele dag drinken halen (all-inclusive, veel andere wraakacties zijn er niet mogelijk :’D).
    Tip 10 haakt eigenlijk bij tip 9 aan: Zorg dat je onder water foto’s kunt maken. Let goed op de waterbestendigheid van je mobiel als je die meeneemt de zee in. Zout water richt meer schade aan dan zoet! Koop zo’n ouderwets (of “vintage”, kijk maar hoe je het wilt noemen) wegwerpcameraatje of spendeer iets meer en koop er één die je toestaat om je bestanden snel in de cloud te gooien.
    Niet alleen erg leuk om aan iedereen te laten zien wat er allemaal te bewonderen valt, maar ook erg handig bij bovenstaande wedstrijd. Je hebt tenslotte wel bewijs nodig hè… 😉
    Tip 11: geniet, maar vergeet niet waar je bent. Stromingen kunnen tricky zijn en voordat je het weet drijf je voor het strand van 3 hotels verder of nog erger: je drijft af richting zee. Volg de aanwijzingen van het personeel ter plaatse. Een rode vlag betekent echt: “Ga niet het water in”. Daar hebben ze een goede reden voor. De stroming is bijvoorbeeld aflandig of een familie haaien heeft besloten de buurt-BBQ voor jullie steiger te houden…
    Blijf af en toe omhoog kijken om je positie te bepalen en houd er rekening mee dat tegen stroming in zwemmen dodelijk vermoeiend is. Letterlijk.
    Mocht het je wel overkomen, zwem dan schuin richting het strand, in plaats van recht tegen de stroming in. Je hoeft niet per se voor je handdoek uit te komen. Vaste grond onder je voeten is prio 1.
    Tip 12: Zwem niet te snel door! Als je even op één plek blijft drijven, kan het best zijn dat bepaalde vissen aan je gewend zijn geraakt en hun koppie weer laten zien. Helemaal leuk als je je verzameling compleet aan het maken bent natuurlijk!
    Tip 13: Mocht je niet kunnen wennen aan het alleen door je mond ademen, overweeg dan een full face masker te kopen. Je bent echt niet de enige! Het laatste wat de bedoeling is, is dat snorkelen eng wordt. Dat is het namelijk echt niet! Ga naar een fatsoenlijke winkel, of kijk online naar een full face masker. Je hoeft je ademhaling niet meer te veranderen en kunt toch alles meemaken.
    Tip 14: Kijk om je heen en geniet! Je zult zien dat je lekker relaxed weer het water uit komt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.