Op 1 juli 2020 zouden we nieuwe drone regels krijgen voor het besturen ervan. De Nederlandse ROC of ROC-light gaan plaats maken voor de nieuwe Europese droneregels. Maar vanwege het Coronavirus heeft de Europese Commissie niet kunnen vergaderen en hadden de drone regels in 2020 aanpassen geen prioriteit. Logisch ook wel. De nieuwe drone regels voor Nederland en Europa gaan nu in werking vanaf 31 december 2020.
De drone regels vanaf 31 december 2020
Mocht je momenteel jouw drone zakelijk gebruiken, dan kan je nog even doorvliegen met jouw ROC-light ontheffing of ROC vergunning. Deze ROC-varianten blijven nog één jaar geldig en dat betekent dat je in 2021 er nog legaal mee mag vliegen. Wel moet je jezelf inschrijven bij het nieuwe Europese droneregister. Mocht je geen ROC-light of ROC vergunning hebben, dan kan je dus beter even wachten en het nieuwe EU dronebewijs halen.
Centraal gereguleerde Europese drone regels ná 2020
Met de afschaffing van de ROC-light en ROC vergunning, komt er een invoering van één en dezelfde droneregels in de gehele Europese Unie. Zo weet je dus precies hoe, met wat en waar je mag vliegen binnen de EU. Om het EU dronebewijs te halen moet je een test afleggen waarin je aan moet tonen dat je kennis hebt van veiligheid, drone- en luchtvaartregels die gelden vanaf 2020. Vervolgens moet je je registreren om daadwerkelijk het luchtruim te betreden.
Iets meer detail
De drone regels uit Nederland en alle andere Europese Unie landen, maken in 2020 plaats voor EU regels. Het gaat hierbij om de Commission Implementing Regulation (EU) 2019/947 en de Commission Delegated Regulation (EU) 2019/945. Alle drones moeten geregistreerd worden voor het betreden van het luchtruim. Een uitzondering hierop zijn drones zonder camera en lichter dan 250 gram. Vervolgens komen er categorieën op basis van het gewicht van de drones. En het maakt dan verder niet meer uit of je recreatief of vanuit een professie met de drone vliegt.
Handhaving en verzekering
Let op dat je je te allen tijde aan de drone regels houdt, dus niet vanaf 2020 maar ook nu al. Naast een waarschuwing, kan je een boete tot wel € 7800 krijgen. Vervolgens kan jouw drone in beslag worden genomen. Afhankelijk van het doel waarmee je de drone hebt gebruikt en of je mensen in gevaar hebt gebracht. Zorg er daarom altijd voor dat je goed weet wat de risico’s zijn. Bij recreatief vliegen is een WA-verzekering niet noodzakelijk, maar het is wel erg aan te raden. Overigens dekken niet alle WA-verzekeringen de ongevallen met drones. De huidige regels vind je op de website van de Rijksoverheid.