Freerunning, een sport die iedereen kan leren

door

Misschien heb je er wel eens van gehoord? Freerunning. Een sport waarbij je de stad gebruikt als jouw speelveld. Tijdens het freerunnen is het de bedoeling dat je zo snel of zo sierlijk mogelijk van A naar B gaat. Hierbij overwin je de obstakels die je onderweg tegenkomt.

Wat is Freerunning?

Spectaculaire salto’s, over daken rennen, verre sprongen, het hoort allemaal bij freerunning. Je hebt het vast weleens gezien in een film, op tv of Instagram. Door zulke (vaak) spectaculaire beelden wordt het freerunnen regelmatig gezien als een gevaarlijke sport. Echter ziet het er in het echt niet altijd even spannend uit als in de films. Net zoals bij elke sport heeft het heel veel oefening nodig, daarom begin je bij de basis.

Freerunning backflip
Foto: Sam Vogt

De basis van Freerunning

Er komen allerlei verschillende elementen kijken bij deze snel groeiende sport. Vaults: manieren om over een muurtje heen te springen, Salto’s: over je kop op allerlei manieren, Precisions (ook wel: Pre): springen met allerlei technieken en nog veel meer. Er zijn ook een aantal fouten die je beter kunt vermijden als je start met freerunning. In tegenstelling tot andere sporten zijn er bij freerunning amper regels. Je bent vrij om te doen wat je zelf wilt. Dit maakt de sport toegankelijk voor iedereen.

Hoe is Freerunning ontstaan?

Freerunnen stamt af van de sport; Parkour. De twee sporten lijken veel op elkaar. Het verschil is dat de focus bij parkour meer ligt bij het zo snel mogelijk verplaatsen van A naar B en bij freerunnen komt er ook een creatief aspect kijken. Parkour stamt af van een ontsnappingstechniek uit de Vietnamoorlog. Het was een methode van de Franse marineofficier Georges Hébert om zijn rekruten zo te trainen dat ze op elke situatie voorbereid waren. Één van Héberts rekruten was de Franse turner Raymond Belle. Zijn zoon, David Belle, nam de interesse van zijn vader over. Op vijftienjarige leeftijd bedwong hij vele obstakels in de omgeving van Lisses. Later werd hij daarin gevolgd door mensen als Sébastien Foucan. De sport werd verder gevormd door de nieuwe bewegingen, zoals salto’s die werden toegevoegd aan de sport. Zo is in 2003 de sport freerunning ontstaan.  

Hoe ben ik begonnen?

Ik, Lotte Timmermans, beoefen de sport freerunning inmiddels al 5 jaar. Vanaf mijn 4e jaar heb ik geturnd en was ik dus altijd al geïnteresseerd in bewegen. Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik een interesse ontwikkeld voor trampoline springen. Via via kwam ik toen in contact met freerunning. Een sport waar ik toentertijd nog nauwelijks iets van had gehoord. Wel vond ik het er mega gaaf uit zien! Op een dag werd ik uitgenodigd om een keer mee te komen trainen. Ik was razend enthousiast en al snel werd ik lid van het team, genaamd Aquila Movement. De freerun-wereld wordt nog steeds gedomineerd door mannen, maar gelukkig komen er ook steeds meer vrouwelijke freerunners bij.

Freerunning wallflip

Aquila Movement

Toen ik in 2015 lid werd van Aquila Movement was freerunnen nog een vrij onbekende sport. Wij waren dan ook de enige in de omgeving die de sport beoefenden. Er bestonden nog maar amper freerunlessen of -verenigingen, we hebben ons dus vrijwel alles zelf aangeleerd. We keken video’s op YouTube en probeerde die tricks na te doen. We trainde veel bij Daan in zijn achtertuin, waar hij allerlei trampolines en andere materialen had waar we op konden oefenen. Pas later gingen we op zoek naar zogenaamde spots in de buurt. Een spot is een plaats, het liefst met veel muurtjes, waar freerunners kunnen trainen. Dat kan overal zijn, in de stad, in een speeltuin, in het bos en ga zo maar door. De dingen die we deden filmden we en plaatsten we op ons YouTube kanaal.

Hoe begin jij met Freerunning?

Als je wil beginnen met freerunnen kan je je aanmelden bij een freerun les of vereniging. Hier leer je in een veilige omgeving de basis van het freerunnen. Het is niet persé nodig om freerun lessen te volgen. Net zoals mijn team en ik, kan je ook zelf beginnen met trainen. Via YouTube kan je filmpjes opzoeken en kan je leren van andere freerunners. Je hebt relatief weinig nodig om te beginnen met freerunnen. Soms is een grasveldje of één muurtje al genoeg om je een middag te vermaken.

Waar moet je op letten?

Er zijn bij freerunning vrijwel geen regels, je kan dus oefenen wat jij wil. Je kan zelfs ook nieuwe manieren van bewegen bedenken, alles is goed! Wel is het belangrijk om je sprong of salto goed op te bouwen. Begin klein, ga niet gelijk voor de moeilijkste salto, maar zorg ervoor dat je zeker bent van je zaak voordat je naar de volgende stap gaat. Nu je weet dat freerunnen een hele toegankelijke en toffe sport is zou ik zeggen: Veel plezier!

Ben je inmiddels benieuwd geworden naar hoe freerunnen er uit ziet? Check dan de onderstaande videos!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.