Dit is het lekkerste Kaiserschmarrn recept

door

Alle Oostenrijk vakantiegangers kennen Kaiserschmarrn wel. Het typisch Oostenrijkse gerecht is vooral bekend onder de wintersporters en bergliefhebbers die wel eens in een Oostenrijkse hut zijn geweest. Voor de niet-kenners, Kaiserschmarrn is eigenlijk een soort van ‘scrambled’ pannenkoek. En deze culinaire traktatie kan je werkelijk in alle soorten en maten krijgen.

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn is eigenlijk een vrij eenvoudig gerecht van eieren, bloem, melk en suiker. In Nederland zijn dit meestal de ingrediënten voor pannenkoeken, maar in Oostenrijk maken ze er graag iets anders van. De Kaiserschmarrn wordt vaak aangevuld met poedersuiker, appelmoes en blueberries. Maar tegenwoordig zien we het ook steeds vaker met rum en rozijnen, appels, gecarameliseerd en we hebben het zelfs al eens met banaan en een bolletje vanille-ijs voorbij zien komen.

Kaiserschmarrn gerecht

Kaiserschmarrn geschiedenis

Over de geschiedenis van dit gerecht doen verschillende verhalen de rondte. Welke je precies gelooft, maakt eigenlijk niet uit, want het gaat er vooral om hoe dat het gerecht smaakt. In essentie gaan alle verhalen rondom de keizer Franz Joseph. Zo gaat er een verhaal dat de keizer een schmarrn kreeg tijdens de jacht. Een ander verhaal was dat hij pannenkoekjes bestelde in een restaurant, maar de kok had ze zo verpest dat het niet geschikt was om aan de keizer te geven. Een nog ander verhaal was dat de keizer nogal wat had gedronken en terug kwam in zijn hotel. Eenmaal in het hotel had hij honger en beveelde een chef om nog wat te maken. De chef had alleen de ingrediënten voor pannenkoeken en maakte een gerecht. Eenmaal geserveerd aan de keizer, schreeuwde de keizer; ‘was ist das für schmarrn’ en zo was de naam geboren. Hoe de naam dan ook is ontstaan, het gerecht is zo geboren.

Hochschober Hütte

Enkele jaren geleden maakten we kennis met de allerlekkerste Kaiserschmarrn ooit. In de Hochschober Hütte in het Oostenrijkse Hohe Tauern kregen we het keizerlijke maaltje voorgeschoteld van gastheer en chef Harry Lucca. Harry verraste ons toen met zijn eigen interpretatie van het traditionele recept. Met rum en rozijnen, maar uiteraard kan je die er ook uit laten.

Kaiserschmarrn recept pannen

Kaiserschmarrn recept

Splits de vier eieren. Meng de melk, bloem, zout, bakpoeder, suiker en de vier eierdooiers en laat het geheel ongeveer tien minuten staan. Sla het eiwit stijf en meng voorzichtig met de rozijnen en het deeg. Doe de helft van de boter in de koekenpan. Doe het deegmengsel in de koekenpan en bak op gemiddelde warmte totdat het golden brown en solide is geworden. Flip de – dan nog – pannenkoek, maar voeg voor de flip de rest van de boter toe. Laat ook deze kant heerlijk golden brown worden. Eenmaal lekker aangebakken, pak je twee vorken en scheur je de pannenkoek in verschillende stukken. Bak lekker op, zodat het krokant wordt. Eventueel kan je er nu nog wat boter bij doen om het extra krokant te maken. Scheutje rum erbij, dan is dit het moment. Laat de Kaiserschmarrn in de pan zitten of serveer op een bord, maar doe er eerst poedersuiker overheen. Uiteraard serveer je het met appelmoes en bessen.

Ingrediënten voor vier personen

  • 4 eieren
  • 125 gram bloem
  • 125 ml melk
  • 1 snufje zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels boter
  • Rozijnen (zoals gewend)
  • Rum (indien gewenst)
  • Poedersuiker

 

Kaiserschmarrn recept maken

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.