Een tijdje geleden ontdekte ik het avontuurlijke spel genaamd Geocaching. Inmiddels heb ik het spel al op verschillende locaties gespeeld en heb ik al een aantal caches gevonden. Het is een erg leuke en toegankelijke outdoor activiteit. Je hebt er namelijk maar weinig voor nodig en je kan het vrijwel altijd en overal spelen. Wel heb ik in de korte tijd dat ik aan Geocaching doe al een aantal dingen opgemerkt. Namelijk dat je een aantal fouten beter kan vermijden tijdens Geocaching.
Wil je meer lezen over hoe Geocaching werkt? Lees dan: Wat is Geocaching? Dé avontuurlijkste game voor outdoor liefhebbers.
Fouten bij Geocaching
Binnen de Geocaching wereld zijn er een aantal (ongeschreven) regels waar je je aan moet houden om het spel goed te laten verlopen. Weet je niet waar ik het over heb? Lees die regels dan hier door. In mijn korte Geocache carrière heb ik al een aantal fouten gemaakt. Jij zal ongetwijfeld ook een aantal gaten in de weg tegenkomen tijdens jouw Geocache avonturen, letterlijk en figuurlijk. Belangrijk is dat je het plezier daardoor niet laat bederven. Want zoals een wijs man ooit zei: van fouten kan je leren. Gelukkig kom ik to the rescue want deze Geocaching fouten heb ik voor je op een rijtje gezet zodat jij ze niet meer hoeft te maken!
Fouten bij geocaching nummer 1. Een pen vergeten
De eerste uit dit lijstje met fouten tijdens Geocaching is het vergeten van een pen. Het kan de beste overkomen. Sterker nog, het overkwam mij. Als onervaren cacher had ik niet nagedacht over het feit dat je een pen nodig hebt om je nickname te noteren in het cache-logboek. Dit was een gemiste kans. Gelukkig is deze fout gemakkelijk op te lossen door bijvoorbeeld standaard een aantal pennen in je jas of tas te stoppen. Opgelost!
2. Onvoorbereid op pad gaan
Wanneer je een outdoor activiteit onderneemt is het altijd van belang dat je jezelf goed voorbereid. Je weet niet wat je onderweg allemaal tegenkomt, daarom is het slim om de mogelijkheden even na te lopen. Het klinkt misschien overbodig, maar het zal je verbazen in wat voor situaties je terecht kan komen zonder een goede voorbereiding van in dit geval je geocache activiteit.
Lees hier waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens je tocht: 10 fouten die je wil vermijden bij het hiken
3. Je telefoon niet opladen
Laatst heb ik voor het eerst een Geocache route gedaan. Het was erg leuk, maar we maakten wel een aantal beginnersfouten. Een vriendin en ik gingen samen op pad maar kwamen erachter dat we allebei onze telefoons niet hadden opgeladen. Op het eind van de route vielen onze smartphones dus bijna uit. Wanneer je telefoon uit valt kan je niet meer naar de caches of erger, naar huis navigeren. Dit kan de pret flink bederven. Zonde! Om dit te voorkomen kan je een powerbank meenemen of je telefoon van tevoren goed opladen.
4. Te laat vertrekken
Net zoals de vorige fout is ook deze mij overkomen op mijn laatste Geocache trip. We waren te laat vertrokken en hadden de tijd verkeerd ingeschat. De route duurde een stuk langer dan we hadden gedacht. Voordat we klaar waren begon het donker te worden. Dit maakt het zoeken naar caches vrij lastig. Vooral in de winter wordt het vroeg donker. Voor je het weet is het pikkedonker en zit je nog midden in het bos. Hou hier dus rekening mee en begin op tijd! En een hoofdlamp of zaklamp is dan zeker geen overbodige luxe.
5. De cache beschrijving niet lezen
De vijfde fout in dit lijstje gaat over het niet lezen van de cache beschrijving. Wanneer je in de app op een cache klikt krijg je een scherm te zien met allerlei informatie over de cache waar je naar op zoek gaat. Hierin staat misschien wel essentiële informatie voor het vinden van de cache. Lees je deze niet, dan ben je misschien onnodig lang aan het zoeken. Lees dus altijd de cache beschrijving voor je op pad gaat!
6. De laatste logs niet lezen
Voor je de stappen maakt, is het ook handig om te checken of de cache waar je naar opzoek gaat de afgelopen tijd nog is gevonden. Wie weet zijn er al vele voorgangers geweest die diezelfde cache niet hebben kunnen vinden. Gewoonlijk wordt het niet vinden van een cache aangegeven met DNF (Did Not Find). In dat geval kan je overwegen een andere cache te kiezen. De log geschiedenis kan je in de app vinden onder het kopje ‘activiteit’. Bekijk deze dus altijd voor je vertrekt, niet vergeten!
7. Verboden terrein betreden
Wanneer je op zoek gaat naar de cache is het belangrijk dat je je te allen tijden aan de wet blijft houden. Dit klinkt logisch toch? Laat je niet te veel meeslepen met het spel. Tot op zekere hoogte is hier niets mis mee, maar zorg dat je je aan de regels houdt. Eén van die regels is dat je geen verboden terrein mag betreden. Doe je dit wel, dan kan je flink in de problemen komen. Let dus altijd goed op waar je loopt!
Lees ook: Waarom kom je verboden toegang borden tegen in natuurgebieden?
8. Erg opvallend zoeken naar de cache
Yes, je bent er! Eenmaal aangekomen op de locatie van de cache kan het zoeken beginnen. Belangrijk is dat je onopvallend te werk gaat. Wanneer je erg opvallend naar de cache aan het zoeken bent, kan dit er verdacht uitzien voor buitenstaanders, de zogenaamde Muggles. Naast dat het er verdacht uit ziet zouden Muggles de cache na jou mee kunnen nemen, dit verpest het spel. Ga dus altijd zorgvuldig te werk, vooral op drukke plaatsen.
9. De cache op een andere plaats verstoppen
Top, je hebt de cache gevonden. Je schrijft jouw nickname in het cache-logboek en je verstopt de cache vervolgens op een andere plek. Daar gaat het fout! Het is belangrijk dat je de cache altijd op precies dezelfde plaats weer terug legt. Andere geocachers zullen de cache hierdoor misschien niet meer kunnen vinden. Daarnaast is het ook voor de beheerder van de cache niet handig als hij de cache niet op zijn verstopplek aantreft. Hij/zij heeft waarschijnlijk erg zijn best gedaan om een leuke verstopplek te verzinnen. Niet doen dus!
10. Ongepaste spullen in een cache stoppen
Wanneer je een gevorderde geocacher bent, kan je ook jouw eigen cache verstoppen. Lees hier hoe je dit doet. Eén van de dingen die je moet bepalen wanneer je een eigen cache maakt is wat je erin stopt. In sommige caches zitten travelbugs of andere spulletjes die je kan ruilen. Wanneer je er zoiets in stopt is het belangrijk dat je geen gevaarlijke, bederfelijke, kapotte spullen of rommel in je cache stopt. Waarom hoef ik je niet uit te leggen lijkt me. Dit geldt trouwens ook bij het vinden van andermans caches.
11. Onrespectvol zijn naar de omgeving
Een voor de hand liggende fout is het niet respecteren van de omgeving. Iedereen die regelmatig in de natuur komt weet dat je hier respectvol mee om moet gaan. Dit geldt dus ook wanneer je gaat Geocachen. Wat verstaan we hier precies onder? Leave no traces. Laat geen rommel achter tijdens Geocaching en verniel niets in de omgeving. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als het CITO-principe. CITO staat voor Cache In Trash Out. Het betekent dat je het gebied waar je wandelt altijd beter achter laat dan dat je het gevonden hebt. Neem wat rommel mee naar huis en gooi het daar weg. Op die manier maken we de wereld een stukje schoner.
12. Onvoorzichtig zijn tijdens Geocaching
De allerbelangrijkste uit dit lijstje met fouten bij Geocaching is dat je te allen tijde voorzichtig moet zijn. Gebruik je verstand. Breng jezelf of anderen niet in gevaar tijdens het Geocachen. Doe geen domme dingen, je hebt je eigen veiligheid zelf in de hand. Tip: vertel een familielid, vriend of huisgenoot wat je gaat doen, waar je heen gaat en hoe laat je verwacht terug te zijn. Op die manier heb je een stok achter de deur voor als er iets mis gaat. Zorg er daarnaast voor dat je bijvoorbeeld een smartphone bij hebt om mensen mee te contacteren mocht dat nodig zijn.
Lees hier welke fouten je beter kan vermijden tijdens het hiken, sporten of het aansteken van vuur.
2 reacties. Reactie plaatsen
Wij zijn inderdaad ook eens in december wat te laat begonnen aan een heel mooie trail. Die moeten we nog eens gaan afmaken, want hij was zeker de moeite waard, al was het een uur rijden.
Tsja, het is na jaren een gaaf spelletje, wil je duuken, bergen beklimmen, bomen bestijgen..speciale routes voor kids.you name it en het kan met deze hobby op tijd en plaats, waar ook ter wereld, waar het jou uitkomt. En afgezien van een enkele fanatiekeling/zuurpuim zijn geocachers ook nog hele gezellige mensen.
tot ziens in het veld
Nichel